Muzika sufiste

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muzika sufiste i referohet muzikës përkushtuesesufinjve, të frymëzuar nga veprat e poetëve sufi si Rumi, Hafezi, Bulleh Shah, Amir Khusrau, dhe Khwaja Ghulam Farid.

Qawwali është forma më e njohur e muzikës sufiste dhe më së shpeshti gjendet në kulturën sufiste në Azinë Jugore. Megjithatë, muzika është gjithashtu qendrore për ceremoninë Semadervishëve rrotullues, e cila është vendosur në një formë muzikore të quajtur Ayin, një pjesë vokale dhe instrumentale që përmban instrumente klasike turke si ney (një flaut me kallam). Gnawa e Afrikës Perëndimore është një formë tjetër, dhe sufitë nga IndoneziaAfganistanMarok e kanë bërë muzikën qendrore në praktikat e tyre. Disa prej urdhrave sufi kanë marrë një qasje më të ngjashme me format puritane të Islamit, duke e deklaruar se muzika nuk është e dobishme për mënyrën sufi.

Këngët e dashurisë sufi interpretohen shpesh si ghazal dhe Kafi, një zhanër solo i shoqëruar me goditje dhe harmoni, duke përdorur një repertor këngësh nga poetë sufi.