Jump to content

Nëndetësja sulmuese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
HMCS Windsor, një nëndetëse sulmuese e Marinës Mbretërore Kanadeze.

Një nëndetëse sulmuese ose nëndetëse gjuetare-vrasëse është një nëndetëse e krijuar posaçërisht për qëllimin e sulmit dhe fundosjes së nëndetëseve të tjera, luftëtarëve sipërfaqësorë dhe anijeve tregtare. Në marinat sovjetike dhe ruse ato quheshin dhe quhen "nëndetëse me shumë qëllime". Ato përdoren gjithashtu për të mbrojtur luftëtarët miqësorë sipërfaqësorë dhe nëndetëset raketore. Disa nën-sulmues janë gjithashtu të armatosur me raketa lundrimi, duke rritur qëllimin e misioneve të tyre të mundshme për të përfshirë objektivat tokësore.

Nëndetëset sulmuese mund të jenë me energji bërthamore ose me naftë ("konvencionalisht"). Në sistemin e emërtimit të Marinës së Shteteve të Bashkuara dhe në sistemin ekuivalent të NATO-s (STANAG 1166), nëndetëset sulmuese me energji bërthamore njihen si SSN dhe paraardhësit e tyre anti-nëndetëse (ASW) me naftë elektrike janë SSK. Në Marinën Amerikane, SSN quhen jozyrtarisht "sulme të shpejta".