Jump to content

Nacionalizmi palestinez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nacionalizmi palestinez është lëvizja kombëtare e popullit palestinez që përkrah vetëvendosjen dhe sovranitetin mbi rajonin e Palestinës.[1] Fillimisht i formuar në kundërshtim me Sionizmin, nacionalizmi palestinez më vonë u ndërkombëtarizua dhe iu bashkua ideologjive të tjera;[2] ka refuzuar kështu pushtimin e territoreve palestineze nga qeveria e Izraelit që nga Lufta Gjashtë Ditore e vitit 1967.[3] Nacionalistët palestinezë shpesh bazoheshin në tradita më të gjera politike në ideologjinë e tyre, si shembuj socializmi arab dhe nacionalizmi etnik në kontekstin e nacionalizmit fetar mysliman. Besimet e ngjashme kanë formuar qeverinë e Palestinës dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë.

Në kontekstin më të gjerë të konfliktit arabo-izraelit në shekullin e 21-të, kërkesat nacionaliste palestineze kanë përfshirë përfundimin e statusit të refugjatit të individëve të ndarë nga tokat e tyre amtare gjatë eksodit palestinez të vitit 1948, avokatët që deklarojnë se ekziston "e drejta e kthimit" ose në territoret e pushtuara ose në të dyja këto zona plus vendet brenda vetë Izraelit. Nacionalistët kanë punuar gjithashtu për të avancuar kauza specifike për sa i përket jetës së banorëve aktualë, si liria e tubimit, të drejtat e punës, e drejta për kujdes shëndetësor dhe e drejta për të udhëtuar. Ndarjet midis nacionalistëve shpesh nxisin përplasje të tensionuara për qëllime të veçanta ideologjike, si shembull është hendeku midis palestinezëve islamikë që favorizojnë një shtet më autoritar në krahasim me popujt centristë dhe laikë që mbështesin vetëvendosjen demokratike. Palestianët që favorizojnë jodhunën gjithashtu përplasen shpesh me ultranacionalistët që mbrojnë dhe angazhohen në dhunën politike brenda dhe jashtë Izraelit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ de Waart, 1994, p. 223. Referencing Article 9 of The Palestinian National Charter of 1968. The Avalon Project has a copy here [1]
  2. ^ Joffe, Alex. "Palestinians and Internationalization: Means and Ends." Begin–Sadat Center for Strategic Studies. 26 November 2017. 28 November 2017.
  3. ^ "No UN Vote Can Deny the Palestinian People Their Right to Self Determination". The Huffington Post UK (në anglisht). 2015-01-02.