Nata e Beratit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nata e Beratit (arabisht: ليلة البراءة, Laylat al-Bara'ah; shq. 'shpëtimi i natës ") është një ndër netët e mëdha në fesë islame që festohet në natën më 15 të muajit hënor Shaban,[1] dy javë para fillimit të Ramazanit. Besohet se është natë e bereqetshme dhe e frytshme ndaj quhet edhe Natë e Mirë, kur besimtarëve duke iu pranuar duatë u falen gjynahet dhe u lehtësohet arritja e ihsanit, njihet ndryshe edhe Nata e Rahmetit.

Berat (Berâet) do të thotë "pastrim, dëlirje" në arabisht. Festa është shënuar nga myslimanët suni nga Azia Qendrore, por jo i Selefi arabe apo vehabitet. Myslimanët shi'i me këtë natë festojnë ditëlindjen e Muhamed el-Mehdiut, Imamin e dymbëdhjetë.

Përdorur solemn të luten për faljen e mëkateve, qoftë në shtëpi apo në xhami. Dikush mund të vizituar varret dhe jepni lëmoshë. Disa vende janë nata shënuar edhe me fishekzjarre.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dizdari, Tahir (2005). Fjalori i orientalizmave në gjuhën shqipe. Tiranë: AIITC. fq. 95.