Jump to content

Nata e dymbëdhjetë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nata e dymbëdhjetë është një komedi nga William Shakespeare.

Në komedinë Iliria, Duka i Ilirisë, Orsinua shpreh se ai është i sëmure ne dashuri me Olivian. Valentini e njofton atë, sidoqoftë, qe ajo nuk do ta shohi atë ose ndonjë burrë tjetër për shtate vite rresht ndërsa ajo do jete duke mbajtur zi për vdekjen e atit dhe vëllait te saj (qe te dy i vdiqën brenda gjashte muajve te fundit). Ne bregdet, Viola dhe kapiteni i anijes se saj dalin ne breg pasi anija e tyre mbytet. Viola ka frike se vëllai i saj binjak Sebastiani është mbytur, por kapiteni mendon se ai shpëtoi veten duke u mbajtur ne një direk pluskues. Ndërsa qe duke mësuar qe ajo është ne Iliria, vend i qeverisur prej Orsinos, ajo bind kapitenin qe ta ndihmoje te maskohet si një mashkull kështu qe ajo te mund te behej një shërbëtor te Orsinua, dhe me sa shihet, perndoshta qe te orvatet te fitoje dashurinë e tij.

Në shtëpinë e Olivias, ungji i saj, Zoti Tobi Belch, vjen ne shtëpi vone, i dehur si zakonisht, ndërsa zonja-ne-pritje e Olivias’ Maria e lejon atë brenda. Shume shpejt, ortaku pijanec i Tobit’ Zoti Endriu Egiuqiku shfaqet. Andrea i thotë Tobit qe ai do te niset për ne shtëpi te nesërmen, meqenëse Olivia nuk do ta lejoje atë qe ti vij rrotull, por Tobi e bind atë te qëndroje me ata edhe një muaj me shume dhe i premton qe do mundohet me tepër qe ta bej Olivian qe ta pëlqej.

Pas te pallati i Dukës, Duka pyet Violën (e cila është duke pretenduar te jete një shërbyes mashkull me emrin Cezario) qe ti afrohet Olivias dhe orvatet asaj nga ana e tij. Viola (si Chezario) premton te beje kështu, por privatisht zbulon qe ajo nuk do te orvateilt forte, meqenëse ajo vete dëshiron Orsinon.

Te shtëpia e Olivias, Olivia dhe shërbyesi i saj Feste (kllouni) këmbët menchuri kur Maria dhe Toby (i dehur si zakonisht) i thotë asaj qe Viola (si Cezario) është te porta. Dude mësuar qe Viola ka ardhur prej Orsinos, Olivia i thotë shërbyesit te saj Malvolio qe ta largoj prej portës. Finalisht, sidoqoftë, ajo pranon te shohi Violën. Viola i flet Olivias për Orsinon dhe aktualisht përpiqet ti thotë asaj qe si ta distancoje veten e saj prej tij. Ndërsa Viola flet, Olivia aktualisht fillon te bie ne dashuri me atë (si Chesario). Kur Olivia bën një kalim te Viola, ajo shpejt e shmang Olivian prej vetes. Mbasi Viola largohet, Olivia dergon Malvolion ti choje unazën e saj mbas saj (si Chezario).

Kur Viola merr unazën prej Malvolios, ajo realizon te kuptoje dashurinë e re te Olivias për te dhe parashikon se si gjerat do te rrjedhin tani qe Orsino dashuron Olivian, Olivia dashuron Violën (si Chesario), dhe Viola dashuron Orsinon.

Ne bregun e detit, Sebastiani i thotë Antonit (kapiteni qe shpëtoi,por jo Viola) për parandjenjën dhe friken e tij qe Viola është mbytur. Sebastiani niset për ne Oborrin e Orsinos, dhe, edhe pse Antoni e di qe ai ka armiq aty, ai i shkon pas Sebastianit duke pasur keqardhje për veshtiresinte e tij.

Ne shtëpinë e Olivias, Tobi dhe Endriu pine gjate gjithë natës, ndërsa Kllouni i argëton ata. Maria shfaqet dhe Tobi fillon te flirtoje me te. Malvolio, sidoqoftë, vjen dhe mundohet qe te zbute dëfrimin. Pasi ai ikën, Maria i thote Tobit,Endriut, dhe Kllounit se si ajo planifikon ti bej dredhi Malvolios qe te mendoje qe Olivia është ne dashuri me atë. Dhe kështu ajo i penshkruan letra dashurie atij si me dorën e Olivias. Vechas, Endriu i thotë Tobit qe atij po i mbarohen leket ndërsa ai është duke u munduar te fitoje zemrën e Olivias, dhe nëse ai humbet, ai do te fajësonte Tobin.

Ne pallatin e Dukës, kllouni këndon kënge dashurie, ndërsa Viola dhe Orsinua diskutojnë kualitetet e dashurisë. Orsinua porosit Violën qe ti afrohet Olivias serisht me urimet e tij, edhe pse Viola ngulmon qe Olivia nuk do qe te lëvizi prej shtepise se saj.

Ne kopshtin e Olivias, Tobi, Endriu, sherbyesi i Olivias Fabiani, dhe Maria fshihen dhe dëgjojnë ëndrrën pompoze te Malvolios për martesën e tij ne “pritje te afërt” me Olivian, ide kjo e vendosur ne mendjen e tij prej letrave mashtruse te Marias.

Viola vjen pas te shtepia e Olivias te flasi me te për Orsinon, por Olivia i deklaron Violes qe ajo e dashuron atë (si Chesario). Endriu serisht njofton qe ai është duke ikur, por Tobi dhe Fabiani serisht e bindin atë qe te rrije, dhe i mbushin mendjen qe ai duhet te dueloj Violën (si Chesario) për ti lëne mbresa Olivias dhe për te fituar zemrën e saj. Vechas, Tobi i pohon Fabianit qe ai e mban Endriu rrotull vetëm e vetëm qe te përdore leket e tij për alkool.

Sebastiani dhe Antoni arrin në Iliri dhe Sebastiani vendos qe te shetise qytezën, pastaj me vone e takon Antonin te Hani i Elefantit.

Te shtëpia e Olivias, Malvolio i afrohet Olivias dhe bën avancime ndaj saj, por ajo e mendon atë te marre. Kur u shfaqen Tobi, Maria, dhe Fabiani, Malvoliua i trajton ata si te jene me anën e tij dhe sillet si fisnik, duke i shkatuar ata te qeshin me te madhe prapa krahëve te tij. Endriu shfaqet me fjalët e tij te pahijshme dhe sfiduese ndaj Violës por Tobi premton qe do ta shpëtoje prej tij. Tobi vjen te Viola (e cila kishte folur me Olivian) dhe i thotë asaj (si Chesario) qe Endriu, një kalores nga me te egrit dhe me te temerrshmit, ka një sherr me atë dhe do ti beje duel. Kjo frikëson se shumti Violën, por Fabiani premton qe do përpiqet ta qetësoje Endriun. Vechas, Tobi i thotë Endriut qe Viola është e egër dhe e pandalshme. Tobi i merr qe te dy ne duel, dhe ndërsa qe te dy te frikësuar prej njeri tjetrit, shfaqet Antoni dhe e thyen situatën, duke menduar se Viola qe Sebastiani. Pastaj shfaqen oficeret e Dukës dhe arrestojnë Antonin me urdhër te Orsinos. Antoni, duke e menduar Violën si Sebastianin, pyet për leket pas qe ai i kish dhëne hua me pare. Viola, duke mos ditur se chfare mendonte ai, mohon qe e njihte atë (megjithatë i ofron atij leke hua), duke e inatosur dhe duke e quajtur jo fisnik. Oficeret marrin Antonin, ndërsa Viola kupton pak a shume ngaterresen dhe ka shprese te re qe Sebastiani është gjalle. Pasi largohet Viola, Tobi dhe Fabiani kurdisin Endriun dhe një here serisht qe te dueloje Violën (si Cesario).

Jashtë shtëpisë se Olivias, kllouni ndjek pas Sebastianin varavingo (duke e menduar si Violën) duke ngulmuar qe emri i tij është Chezario dhe qe Olivia dëshiron ta shohi atë. Kjo shqetëson Sebastianin dhe ai i thotë kllounit qe te largohet. Pastaj shfaqet Endriu dhe godet Sebastianin (duke menduar se qe Viola/Chezario), por Sebastiani godet pas Endriun, dhe Endriu trembet. Tobi, duke u përpjekur ta mbante Sebastianin prej Endriut ai vete duelon Sebastianin, derisa ndërhyn Olivia. Sebastiani menjëherë bie ne dashuri me atë dhe ata nisen sebashku per ne shtepine e saj. Ne një dhome tjetër te shtepise, Malvoliua mbahet rob ne qilar ne bazament prej Tobit dhe Marias. Kllouni pretendon te jete prift dhe e viziton atë, por jo qe ta ndihmoje atë, dhe, parapëlqen, te beje shaka me te dhe e quan atë te marre.

Ne kopshtin e Olivias, Sebastiani vret mendjen dhe habitet me gjetjen e dashurisë se tij te re Olivian, pastaj ai dhe ajo marrin një prift dhe shkojnë sebashku ne kishe qe te martohen.

Te shtëpia e Olivias, arrin Duka dhe i përgjërohet kllounit qe ta ler te shohi Olivian. Ndërsa ishte duke pritur, shfaqen Antoni me oficeret dhe shpjegon se si ai e kishte shpëtuar Sebastianin prej mbytjes dhe pastaj e ndihmoi (aktualisht Viola) ne duel. Orsinua i thotë Antonit qe ai është një pirat për tu mos i zëne bese qe prej kohës qe ai e kish ndihmuar te vidhte një nga luftanijet me te mëdha te Ilirisë ne te shkuarën. Olivia arrin dhe menjëherë fillon te marroset pas Violës (si Chezario), dhe përfundimisht e quan atë burrin e saj, duke shokuar Violën dhe tërbuar Duken. Prifti arrin dhe konfirmon martesën midis Olivias dhe Chezarios (aktualisht Sebastiani). Pastaj shfaqet Endriu dhe betohet qe Chezariua kish goditur Tobin anash kokës, duke e plagosur atë, por Viola e mohon. Shfaqet Tobi, i tërbuar ndaj Violës (duke e menduar atë si Sebastianin), por largohet qe te fashohet. Finalish, shfaqet Sebastiani dhe i pershendet te gjithë, ndërsa qe te dy binjaket (ai dhe Viola) habiten dhe gëzohen qe tjetri tjetri ishte duke jetuar. Sebastiani premton qe te mbaje martesën e tij me Olivian, dhe Duka ben-be qe te martohet me Violen. Malvolio nxirret prej qelisë dhe te gjithë mësojnë hilen e luajtur ndaj tij. Fabiani dhe Kllouni pranojne qe, Tobi, dhe Maria e kishin bere te gjithë për shaka, dhe si rikthim për ndihmen e Marias, Tobi u martua me Marian. Sidoqoftë, Malvoliua ben-be qe do te hakmerret ndaj tyre te gjithëve. Duka thërret shërbyesit e tij qe te qetësojnë Malvolion, dhe qe te gjithë largohen te gëzuar.

Aktorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]