Natyra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
  1. Natyra

Gjithqka që kemi rreth nesh ka te bej me natyren .Në natyrë ekzistojne gjallesa të ndryshme.Gjithashtu natyra ka bukurin e vet ku ne ket stin është gjalleruar zbukuruar me gjelbrim dhe me lule shumë ngjyrëshe.

Natyra (lat.: natura, lindje,krijim; Amtyra nga fjala amë, lindëse; në greqisht φύσις - fisis: rritje, nga rrjedh edhe emri i fizikës;).

Në jetën e përditshme me Natyra nënkuptohet llojllojshmëria e tërësishme biologjike dhe peisazhore.[1] Fjala natyrë përdoret për gjithçka në botë që nuk është krijuar nga njeriu. Gjërat që janë pjesë e natyrës quhen natyrore. Natyra (quhet edhe bota lëndore, gjithësia lëndore, bota natyrore) është gjithçka lëndore dhe shkakore apo vepruese (energjike), veçanërisht në formën e saj thelbësore. Natyra është lëndë e studimit shkencor, dhe historia e emërtimit është e lidhur me historinë e shkencës. Në shkallën matëse, "natyra" përfshin çdo send nga gjithësinorja (kozmikja) deri tek masa nën atomike. Këtu përfshihen çdo gjallesë, bimë, dhe mineral; të gjitha burimet dhe ndodhitë natyrore (uraganet, stuhitë, tërmetet (tokë lëkundjet) ) si edhe sjelljet e gjallesave dhe ecuritë e shoqëruara me sende jofrymore - mënyrën qe ndryshohen gjërat. (Krahaso logos, tao, d´harma.)

Natyra është materiale[redakto | redakto tekstin burimor]

Gjithçka që ekziston në natyrë paraqet forma të ndryshme të materies (lëndës). Me materie në përgjithësi do të kuptojmë gjithçka që ka një farë mase dhe zë një vëllim të caktuar. Ajo nuk mund të krijohet as të zhduket, ajo vetëm e ndërron formën e vet dhe kalon prej një forme në tjetrën. Materia karakterizohet përveç tjerash me masën dhe me lëvizjen e saj.

Cilësi kryesore të materies është lëvizja. Me lëvizjen e materies nënkuptohen të gjitha ndryshimet në natyrë, si p.sh., ndryshimi i vendndodhjes së trupit në hapësirë, shkrirja e akullit, djegia e drurit, e pastaaj proceset më të ndërlikuara, siç janëp.sh.: përcjella e vetive trashëguese te parardhësit, procesi i të menduarit të njeriut etj.

Dielli lind dhe perëndon, ndërrohen stinët e vitit, nga fara bima e re, nga sipërfaqet, deteve dhe opeaneve avullohen sasi të mëdha të ujit, të cilat më vonë kondensohen në shtresat e larta të atmosferës dhe kthehen persëri në Tokë në formë të shiut ose dëborës. Të gjithë trupat që gjenden në natyrë, përbëhen prej materies. Ato dallohen njëri nga tjetri nga: forma, madhësia, masa si dhe nga lloji i materies prej të cilës janë përbërë.

Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ LIGJI PËR MBROJTJEN E NATYRËS Në amzën assembly-kosova.org


NATYRA NE PRANVERE Stina e pranveres eshte stina me e bukur e vitit per, kete arsye edhe natyra ne pranvere eshte me e gjelberuar dhe me ndryshe.Ne pranvere celin lulet natyra eshte e bukur femijet dalin luajn ne oborr.Natyra me e bukur eshte ne stinen e pranveres.