Jump to content

Ndihmës gjyqtari (futboll)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ndihmës gjyqtar sinjalizon se ka ndodhur një shkelje jashtë loje

futboll, një ndihmës gjyqtar është një zyrtar i autorizuar për të ndihmuar gjyqtarin në zbatimin e rregullave të lojës gjatë një ndeshjeje. Ndonëse asistentët nuk kërkohen sipas ligjeve, në shumicën e niveleve të organizuara të futbollit, ekuipazhi i gjyqit të ndeshjes përbëhet nga gjyqtari dhe të paktën dy gjyqtarë ndihmës. Përgjegjësitë e ndihmës gjyqtarëve të ndryshëm janë renditur në Ligjin 6, "Zyrtarët e Tjerë të Ndeshjes". Në ligjet aktuale termi "ndihmës gjyqtari" teknikisht i referohet vetëm dy zyrtarëve që në përgjithësi patrullojnë linjat e kontaktit, me një gamë më të gjerë të ndihmës gjyqtarëve që u jepen tituj të tjerë.

Detyrat e ndihmës gjyqtarëve në përgjithësi përbëhet në gjykimin kur topi është larguar nga fusha e lojës – duke përfshirë se cila skuadër ka të drejtë ta kthejë topin në lojë, të gjykojë kur ka ndodhur një shkelje jashtë loje dhe të këshillojë gjyqtarin kur një shkelje e ligjeve ka ka ndodhur jashtë këndvështrimit të tij. Këta dy zyrtarë zakonisht pozicionohen në vija të kundërta, dhe secili qëndron pranë gjysmave të ndryshme të fushës.

Në nivelet më të larta të lojës gjytari asistohet edhe nga një gjyqtar i katërt. Detyrat e zyrtarit të katërt janë zakonisht të natyrës administrative, të tilla si mbikëqyrja e procedurave të zëvendësimit. Gjyqtari i katërt në përgjithësi do ta kalojë ndeshjen në afërsi të zonave teknike të skuadrave.

Rregullat e konkurrencës do të mandatojnë procedurat për zëvendësimin e zyrtarëve që nuk janë në gjendje të vazhdojnë. Shpesh, gjyqtari i katërt do të zëvendësojë gjyqtarin ose një nga gjyqtarët ndihmës nëse ata nuk janë në gjendje të vazhdojnë. Rregullat gjithashtu lejojnë për gjyqtarë ndihmës rezervë të caktuar, të cilët nuk kanë përgjegjësi të tjera, përveç nëse thirren për të zëvendësuar një anëtar të ekipit zyrtar që nuk është në gjendje të vazhdojë.[1]

Në ndeshjet e nivelit shumë të lartë mund të ketë edhe ndihmës gjyqtarë. Ndihmës gjyqtarë të tjerë janë pozicionuar për të vëzhguar incidentet pranë dy golave. Ndihmës gjyqtari i videove shikojnë pamjet e lojës dhe mund ta këshillojnë gjyqtarin të rishikojë vendimet që mund të kenë qenë të pasakta.[1]

Gjyqtari është gjyqtari i vetëm i Ligjeve gjatë ndeshjes. Thirrjet dhe gjykimet e asistentëve konsiderohen të jenë këshilluese dhe mund të anulohen nga gjyqtari.[1]

Detyrat e përgjithshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siç përshkruhet në Rregullin 6 të Rregullave të Lojës, ekipi gjyqtar punon së bashku për të zbatuar Ligjet gjatë një loje, megjithëse gjyqtari mbetet vendimmarrësi përfundimtar në të gjitha çështjet. Ndihmës gjyqtarët (përfshirë ndihmës gjyqtarët shtesë nëse janë të pranishëm) dhe gjyqtari i katërt pritet të këshillojnë gjyqtarin nëse kanë një pamje më të qartë të ndonjë incidenti të veçantë.[1] Në nivelet më të larta të lojës, veçanërisht në ndeshjet e zhvilluara në stadiume të mëdha, e gjithë ekuipazhi i gjyqtarëve mund të pajiset me mikrofona me valë dhe kufje për të lehtësuar komunikimin vokal në distanca të gjata ose përmes zhurmës së madhe të stadiumit.

Pasja e një ekipi asistentësh lejon zëvendësimin e zyrtarëve nëse një ose më shumë nuk janë në gjendje të vazhdojnë. Sistemi se kush e zëvendëson kush është çështje për organizimin e konkursit.[1]

Të gjithë zyrtarët veshin uniforma që përputhen me atë të arbitrit, megjithëse gjyqtari i katërt shpesh do të veshë një tuta mbi fanellë në mot më të ftohtë.

  1. ^ a b c d e Association, The Football. "Law 6 – The Other Match Officials". thefa.com (në anglisht). Marrë më 2018-06-29.