Jump to content

Ndihma humanitare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ushtare amerikane i jep një vajze të re pakistaneze të pijë ujë ndërsa transportohen me avion nga Muzaffarabad në Islamabad pas tërmetit të Kashmirit në 2005.
Një vajzë e re afgane shtrëngon një arush pelushi që e mori në një klinikë mjekësore në Camp Clark në Provinca Khost.
Ligjërata e Thea Hilhorst (Universiteti Erasmus) për ndihmën humanitare.

Ndihma humanitare është ndihmë materiale dhe logjistike për njerëzit që kanë nevojë për ndihmë. Zakonisht është ndihmë afatshkurtër derisa ndihma afatgjatë nga qeveria dhe institucionet e tjera ta zëvendësojë atë. Mes njerëzve në nevojë janë të pastrehët, refugjatët dhe viktimat e fatkeqësive natyrore, luftërave dhe urisë. Përpjekjet humanitare janë dhënë për qëllime humanitare dhe përfshijnë fatkeqësi natyrore dhe fatkeqësi të shkaktuara nga njeriu. Objektivi kryesor i ndihmës humanitare është të shpëtojë jetë, të lehtësojë vuajtjet dhe të ruajë dinjitetin njerëzor. Prandaj, mund të dallohet nga ndihma e zhvillimit, e cila kërkon të adresojë faktorët themelorë socio-ekonomikë që mund të kenë çuar në një krizë ose emergjencë. Ka një debat për lidhjen e ndihmës humanitare dhe përpjekjeve për zhvillim, i cili u përforcua nga Samiti Humanitar Botëror në 2016. Sidoqoftë, konflikti shihet në mënyrë kritike nga praktikuesit.[1]

Ndihma humanitare shihet si "një shprehje themelore e vlerës universale të solidaritetit midis njerëzve dhe një imperativ moral".[2] Ndihma humanitare mund të vijë nga bashkësitë vendore ose ndërkombëtare. Duke iu drejtuar komuniteteve ndërkombëtare, Zyra për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA)[3] e Kombeve të Bashkuara (OKB) është përgjegjëse për koordinimin e përgjigjeve ndaj emergjencave. Ai u drejtohet anëtarëve të ndryshëm të Komitetit të Përhershëm Ndër-Agjencional, anëtarët e të cilëve janë përgjegjës për ofrimin e ndihmës emergjente. Katër njësitë e OKB -së që kanë role kryesore në dhënien e ndihmës humanitare janë Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR), Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF) dhe Programi Botëror i Ushqimit (WFP).[4]

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq e kupton ndihmën humanitare si një normë si në konfliktet e armatosura ndërkombëtare ashtu edhe ato ndërkombëtare, dhe vendet ose palët e luftës që parandalojnë ndihmën humanitare në përgjithësi kritikohen gjerësisht.[5] Sipas Institutit të Zhvillimit Overseas, një institucion kërkimor me qendër në Londër, gjetjet e të cilit u publikuan në prill 2009 në letrën "Sigurimi i ndihmës në mjedise të pasigurta: Përditësimi i vitit 2009", viti më vdekjeprurës për ofruesit e ndihmës në historinë e humanizmit ishte 2008, në të cilën u vranë 122 punonjës të ndihmës dhe 260 u sulmuan. Vendet që konsideroheshin më pak të sigurta ishin Somalia dhe Afganistani.[6] Në vitin 2014, Rezultatet Humanitare raportuan se vendet me incidentet më të larta ishin: Afganistani, Republika Demokratike e Kongos, Republika e Afrikës Qendrore, Sudani i Jugut, Sudani, Siria, Pakistani, Somalia, Jemeni dhe Kenia.[7]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimet e ndihmës humanitare të organizuar ndërkombëtare mund të gjurmohen në fund të shekullit të 19 -të. Historia më e njohur e origjinës së ndihmës humanitare të zyrtarizuar është ajo e Henri Dunant, një biznesmen dhe aktivist social zviceran, i cili pasi pa shkatërrimin e plotë dhe braktisjen çnjerëzore të ushtarëve të plagosur nga Beteja e Solferino në qershor 1859, anuloi planet e tij dhe filloi një përgjigje lehtësuese.[8]

Përpjekjet humanitare që i paraprijnë punës së Henri Dunant përfshijnë ndihmën britanike për popullatat e vështira në kontinent dhe në Suedi gjatë Luftërave Napoleonike,[9][10] dhe fushatat ndërkombëtare të ndihmës gjatë Zisë së Madhe Irlandeze në vitet 1840.[11][12] Në 1854, kur filloi Lufta e Krimesë[13] Florence Nightingale dhe ekipi i saj prej 38 infermierësh mbërritën në Spitalin e Kazermave të Scutari, ku kishte mijëra ushtarë të sëmurë dhe të plagosur.[14] Nightingale dhe ekipi i saj vëzhguan sesi spitalet ushtarake me mungesë të stafit përpiqeshin të mbanin kushtet higjienike dhe të plotësonin nevojat e pacientëve. Dhjetë herë më shumë ushtarë po vdisnin nga sëmundjet sesa nga plagët e betejës.[15] Tifoja, tifoja, kolera dhe dizenteria ishin të zakonshme në spitalet e ushtrisë. Nightingale dhe ekipi i saj krijuan një kuzhinë, lavanderi dhe higjienë të shtuar. Më shumë infermierë mbërritën për të ndihmuar në përpjekjet dhe Spitali i Përgjithshëm në Scutari ishte në gjendje të kujdeset për 6,000 pacientë.

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq ekziston edhe sot e kësaj dite si mbrojtës i së Drejtës Humanitare Ndërkombëtare dhe si një nga ofruesit më të mëdhenj të ndihmës humanitare në botë.[16]

Një shtyp bashkëkohor që tregon shpërndarjen e ndihmës në Bellary, Presidenca e Madras. Nga Lajmet e Ilustruara të Londrës (1877)

Një shembull tjetër i tillë ndodhi në përgjigje të Zisë së Kinës Veriore të 1876-1879, e shkaktuar nga një thatësirë që filloi në Kinën veriore në 1875 dhe çoi në dështime të të korrave në vitet në vijim. Rreth 10 milionë njerëz mund të kenë vdekur nga uria.[17] Misionari britanik Timothy Richard së pari tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare ndaj urisë në Shandong në verën e vitit 1876 dhe i bëri thirrje komunitetit të huaj në Shanghai për para për të ndihmuar viktimat. Komiteti i Ndihmës së Zisë së Zisë në Shandong u krijua së shpejti me pjesëmarrjen e diplomatëve, biznesmenëve dhe misionarëve protestantë dhe katolikë romakë.[18] Për të luftuar urinë, u krijua një rrjet ndërkombëtar për të kërkuar donacione. Këto përpjekje sollën në 204,000 argjendi taels, ekuivalenti i $ 7-10 milion në çmimet e argjendit 2012.[19]

Një fushatë e njëkohshme filloi në përgjigje të Zisë së Madhe të 1876–78 në Indi. Megjithëse autoritetet janë kritikuar për qëndrimin e tyre laissez-faire gjatë urisë, masat e ndihmës u futën drejt fundit. Një Fond i Ndihmës së Zisë u krijua në Mbretërinë e Bashkuar dhe kishte mbledhur 426,000 £ brenda muajve të parë.

Vitet 1980-ta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

RAF C-130 duke duke hedhur ushqim nga ajri gjatë urisë në vitin 1985.

Përpjekjet e hershme ishin në duart e privatëve dhe ishin të kufizuara në aftësitë e tyre financiare dhe organizative. Vetëm në vitet 1980, mbulimi i lajmeve globale dhe miratimi i personazheve të famshëm u mobilizuan për të nxitur urinë në shkallë të gjerë të qeverisë (dhe format e tjera të lehtësimit) në përgjigje të fatkeqësive në të gjithë botën. Zia e urisë 1983-85 në Etiopi shkaktoi mbi 1 milion vdekje dhe u dokumentua nga një ekip i lajmeve të BBC , me Michael Buerk duke përshkruar "një uri biblike në shekullin e 20 -të" dhe "gjëja më e afërt me ferrin në Tokë".[20]

Ndihma e Lirë, një përpjekje për mbledhjen e fondeve në 1985 e kryesuar nga Bob Geldof nxiti miliona njerëz në Perëndim të dhurojnë para dhe të nxisin qeveritë e tyre të marrin pjesë në përpjekjet e ndihmës në Etiopi. Disa nga të ardhurat shkuan gjithashtu në zonat e goditura nga uria në Eritrea.[21]

Vitet 2010-ta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Samiti i parë global mbi diplomacinë humanitare u mbajt më 23 dhe 24 maj 2016 në Stamboll, Turqi.[22] Një nismë e Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara Ban Ki-moon, Samiti Humanitar Botëror përfshiu pjesëmarrës nga qeveritë, organizatat e shoqërisë civile, organizatat private dhe grupet e prekura nga nevojat humanitare. Çështjet që u diskutuan përfshinin: parandalimin dhe përfundimin e konfliktit, menaxhimin e krizave dhe financimin e ndihmës.

Financimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dyqani i dorës së dytë i UFF (U-landshjälp från Folk till Folk i Finland), një fondacion humanitar jofitimprurës dhe joqeveritar,[23]Jyväskylä, Finlandë.

Ndihma financohet nga donacione nga individë, korporata, qeveri dhe organizata të tjera. Financimi dhe shpërndarja e ndihmës humanitare është gjithnjë e më shumë ndërkombëtare, duke e bërë atë shumë më të shpejtë, më të përgjegjshëm dhe më efektiv në përballimin e emergjencave të mëdha që prekin një numër të madh njerëzish (p.sh. shiko Fondin Qendror të Reagimit të Emergjencave). Zyra e Kombeve të Bashkuara për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) koordinon reagimin humanitar ndërkombëtar ndaj një krize ose emergjence në përputhje me Rezolutën 46/182 të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara . Nevoja për ndihmë është gjithnjë në rritje dhe ka tejkaluar prej kohësh burimet financiare në dispozicion.[24]

Dorëzimi i ndihmës humanitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kamion për dërgimin e ndihmave nga Evropa Perëndimore në Evropën Lindore

Ndihma humanitare përfshin një gamë të gjerë aktivitetesh, duke përfshirë ofrimin e ndihmës ushqimore, strehimit, arsimit, kujdesit shëndetësor ose mbrojtjes. Pjesa më e madhe e ndihmës ofrohet në formën e mallrave në natyrë ose ndihmë, me para në dorë dhe kuponë që përbëjnë vetëm 6% të shpenzimeve të përgjithshme humanitare.[25] Sidoqoftë, dëshmitë kanë treguar se si transferimet e parave të gatshme mund të jenë më të mira për përfituesit pasi u jep atyre zgjedhje dhe kontroll, ato mund të jenë më kosto-efektive dhe më të mira për tregjet dhe ekonomitë vendore.

Shtë e rëndësishme të theksohet se ndihma humanitare nuk jepet vetëm përmes punonjësve të ndihmës të dërguar nga organizata dypalëshe, shumëpalëshe ose ndërqeveritare, siç janë Kombet e Bashkuara. Aktorët si vetë personat e prekur, shoqëria civile, reaguesit lokal joformal lokal, shoqëria civile, diaspora, bizneset, qeveritë lokale, ushtria, organizatat joqeveritare vendore dhe ndërkombëtare të gjithë luajnë një rol vendimtar në shpërndarjen në kohë të ndihmës humanitare.[26]

Si shpërndahet ndihma mund të ndikojë në cilësinë dhe sasinë e ndihmës. Shpesh në situata fatkeqësish, agjencitë ndërkombëtare të ndihmës punojnë së bashku me agjencitë vendore. Mund të ketë aranzhime të ndryshme mbi rolin që luajnë këto agjenci, dhe një aranzhim i tillë ndikon në cilësinë e ndihmës së fortë dhe të butë të ofruar.[27]

Teknologjia dhe ndihma humanitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tradicionalisht, organizatat humanitare kanë përqendruar përpjekjet e tyre në shpërndarjen e burimeve njerëzore, mjekësore, ushqimore, strehimit dhe kanalizimeve të ujit dhe higjienës gjatë urgjencave humanitare.

Sidoqoftë, që nga Tërmeti i Haitit 2010, fokusi institucional dhe operacional i ndihmës humanitare ka qenë në shfrytëzimin e teknologjisë për të rritur veprimet humanitare, duke siguruar krijimin e marrëdhënieve më formale dhe përmirësimin e ndërveprimit midis organizatave humanitare zyrtare siç janë Kombet e Bashkuara (OKB) Zyra për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) dhe komunitetet vullnetare dhe teknologjike joformale të njohura si humanitarë digjitalë.[28]

Rritja e kohëve të fundit në Big Data , imazhe satelitore me rezolucion të lartë dhe platforma të reja të mundësuara nga llogaritja e avancuar tashmë kanë nxitur zhvillimin e zgjidhjeve inovative llogaritëse për të ndihmuar organizatat humanitare të kuptojnë vëllimin dhe shpejtësinë e madhe të informacionit të gjeneruar gjatë fatkeqësive. Për shembull, hartat e mbledhjes së njerëzve (siç janë Hartat e Rrugëve të Hapura ) dhe mesazhet e mediave sociale në Twitter u përdorën gjatë tërmetit të Haitit në 2010 dhe Uraganit Sandy për të gjetur gjurmët e njerëzve të zhdukur, dëmtimet e infrastrukturës dhe ngritjen e sinjalizimeve të reja për urgjencat.[29]

Imazhet satelitore tani përdoren për të parashikuar se sa njerëz do të zhvendosen nga shtëpitë e tyre dhe ku ka të ngjarë të lëvizin. Pikëpamje të tilla ndihmojnë personelin e urgjencës të identifikojë sa ndihmë për sa i përket ujit, ushqimit dhe kujdesit mjekësor do të jetë e nevojshme dhe ku ta dërgojnë atë para se të kryejnë një Vlerësim të Shpejtë të Nevojave në terren, dhe në të njëjtën kohë ndihmon në parandalimin e vendosjes së organizatës humanitare personel në rrezik. Algoritmet e inteligjencës artificiale mund të vlerësojnë menjëherë përmbytjet, dëmtimet e ndërtesave dhe rrugëve bazuar në imazhet satelitore dhe parashikimet e motit, duke lejuar shpëtuesit të shpërndajnë ndihmën emergjente në mënyrë më efektive dhe të identifikojnë ata që janë ende në rrezik dhe të izoluar nga rrugët e arratisjes.[30] Një shembull tjetër që ilustron teknologjinë e përdorur për qëllime humanitare është platforma e Inteligjencës Artificiale për Përgjigje Dixhitale (AIDR) e cila është një softuer falas dhe me burim të hapur që mbledh dhe klasifikon automatikisht cicërimat që postohen gjatë emergjencave, krizave humanitare dhe fatkeqësive. AIDR përdor inteligjencën njerëzore dhe të makinerisë për të etiketuar automatikisht deri në mijëra mesazhe në minutë, në mënyrë që organizatat humanitare të jenë në gjendje të marrin vendime më të shpejta në varësi të tendencave nga të dhënat e mbledhura gjatë një emergjence të veçantë. 

Ndihma humanitare dhe konflikti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç cilësimeve pas konfliktit, një pjesë e madhe e ndihmës shpesh u drejtohet vendeve që aktualisht janë duke u konfliktuar.[31] Sidoqoftë, efektiviteti i ndihmës humanitare, veçanërisht ndihma ushqimore, në rajonet e prirura për konflikte është kritikuar vitet e fundit. Ka pasur llogari të ndihmës humanitare jo vetëm joefektive, por që aktualisht nxisin konflikte në vendet përfituese.[32] Vjedhja e ndihmës është një nga mënyrat kryesore në të cilën konflikti nxitet nga ndihma humanitare. Ndihma mund të konfiskohet nga grupet e armatosura, dhe edhe nëse arrin tek marrësit e synuar, "është e vështirë të përjashtohen anëtarët lokalë të grupit të milicisë lokale nga marrësit e drejtpërdrejtë nëse ata janë gjithashtu të kequshqyer dhe kualifikohen për të marrë ndihmë." Për më tepër, duke analizuar lidhjen midis konfliktit dhe ndihmës ushqimore, një hulumtim i fundit tregon se ndihma ushqimore e Shteteve të Bashkuara nxiti mesatarisht konfliktin civil në vendet përfituese. Një rritje e ndihmës së grurit të Shteteve të Bashkuara rriti kohëzgjatjen e konflikteve civile të armatosura në vendet përfituese dhe polarizimi etnik e rriti këtë efekt. Sidoqoftë, meqenëse kërkimi akademik mbi ndihmën dhe konfliktin përqendrohet në rolin e ndihmës në mjediset pas konfliktit, gjetja e lartpërmendur është e vështirë të kontekstualizohet. Sidoqoftë, hulumtimi mbi Irakun tregon se "[projekte] në shkallë të vogël, shpenzimet e ndihmës lokale ... zvogëlon konfliktin duke krijuar stimuj për qytetarët mesatarë për të mbështetur qeverinë në mënyra delikate." Në mënyrë të ngjashme, një studim tjetër tregon gjithashtu se flukset e ndihmës mund të "zvogëlojnë konfliktin sepse rritja e të ardhurave nga ndihma mund të lehtësojë kufizimet e buxhetit të qeverisë, të cilat [në këmbim] mund të rrisin shpenzimet ushtarake dhe të pengojnë grupet kundërshtare nga përfshirja në konflikt."[33] Kështu, ndikimi i ndihmës humanitare në konflikt mund të ndryshojë në varësi të llojit dhe mënyrës në të cilën merret ndihma, dhe, ndër të tjera, kushtet lokale socio-ekonomike, kulturore, historike, gjeografike dhe politike në vendet përfituese.

Mbeturinat dhe korrupsioni në ndihmën humanitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbeturinat dhe korrupsioni janë të vështira për t'u matur-pjesërisht sepse ato shpesh janë një temë tabu-por ato duket se janë të rëndësishme në ndihmën humanitare. Për shembull, është vlerësuar se mbi 8.75 dollarë miliardë u humbën nga humbjet, mashtrimet, abuzimet dhe keqmenaxhimi në përpjekjet e ndihmës për Uraganin Katrina.[34] Organizatat joqeveritare vitet e fundit kanë bërë përpjekje të mëdha për të rritur pjesëmarrjen, llogaridhënien dhe transparencën në trajtimin e ndihmës, megjithatë ndihma humanitare mbetet një proces i kuptuar dobët për ata që do ta marrin atë-investime shumë më të mëdha duhet të bëhen në kërkimin dhe investimin në sistemet përkatëse dhe efektive të llogaridhënies.

Sidoqoftë, ka pak konsensus të qartë mbi kompromiset midis shpejtësisë dhe kontrollit, veçanërisht në situata emergjente kur imperativi humanitar për të shpëtuar jetë dhe lehtësuar vuajtjet mund të bien ndesh me kohën dhe burimet e nevojshme për të minimizuar rreziqet e korrupsionit. [34] Studiuesit në Institutin e Zhvillimit Jashtë Shtetit kanë theksuar nevojën për të trajtuar korrupsionin me, por pa u kufizuar në, metodat e mëposhtme:[34]

 1. Rezistojini presionit për të shpenzuar ndihmë me shpejtësi.
 2. Vazhdoni të investoni në kapacitetin e auditimit, përtej shtigjeve të thjeshta të letrës;
 3. Krijimi dhe verifikimi i efektivitetit të mekanizmave të ankesave, duke i kushtuar vëmendje të madhe strukturave të pushtetit lokal, faktorëve të sigurisë dhe kulturor që pengojnë ankesat;
 4. Shpjegoni qartë proceset gjatë fazave të shënjestrimit dhe regjistrimit, duke theksuar pika të tilla si fakti që njerëzit nuk duhet të bëjnë pagesa për t'u përfshirë, fotokopjoni dhe lexoni me zë çdo listë të përgatitur nga drejtuesit ose komitetet.

Praktikë e kundërt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet ose palët e luftës që parandalojnë ndihmën humanitare janë përgjithësisht nën kritika unanime. I tillë ishte rasti për regjimin Derg, duke parandaluar lehtësimin e popullsisë së Tigray në vitet 1980, dhe parandalimi i ndihmës së ndihmës në Luftën e Tigray të viteve 2020-2021 nga regjimi Abiy Ahmed Ali i Etiopisë u dënua përsëri gjerësisht.[35][36]

Punëtorët e ndihmës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndihma humanitare e UNICEF -it, gati për vendosje. Ky mund të jetë ushqim si Plumpy'nuts ose tableta për pastrimin e ujit .
Wanda Błeńska, eksperte dhe misionare polake e lebrës, e cila zhvilloi me sukses Spitalin Buluba në Ugandë

Punëtorët ndihmës janë njerëzit e shpërndarë ndërkombëtarisht për të bërë punë të ndihmës humanitare. Ata shpesh kërkojnë grada humanitare. 

Përbërja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qytetarët e Bangladeshit shkarkojnë racionet e ushqimit nga një helikopter i Marinës amerikane CH-46E i Njësisë së 11-të Ekspeditore Detare pas Ciklonit Tropikal Sidr në 2007

Numri i përgjithshëm i punonjësve të ndihmës humanitare në të gjithë botën është llogaritur nga ALNAP, një rrjet agjencish që punojnë në Sistemin Humanitar, si 210.800 në 2008. Kjo përbëhet nga afërsisht 50% nga OJQ -të, 25% nga Lëvizja e Kryqit të Kuq/ Gjysmëhënës së Kuqe dhe 25% nga sistemi i OKB -së.[37] Në vitin 2010, u raportua se popullsia e punonjësve humanitar në terren u rrit me afërsisht 6% në vit gjatë 10 viteve të mëparshme.[38]

Probleme psikologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Punonjësit e ndihmës janë të ekspozuar ndaj kushteve të vështira dhe duhet të jenë fleksibël, elastikë dhe përgjegjës në një mjedis me të cilin njerëzit nuk mendohet se do të merren psikologjikisht, në kushte aq të rënda sa traumat janë të zakonshme. Vitet e fundit, një numër shqetësimesh janë ngritur në lidhje me shëndetin mendor të punonjësve të ndihmës.[39][40]

Çështja më e përhapur me të cilën përballen punonjësit e ndihmës humanitare është PTSD (Çrregullimi i Stresit Post Traumatik). Përshtatja përsëri me jetën normale mund të jetë një problem, me ndjenja të tilla si faji që shkaktohen nga njohuria e thjeshtë se punonjësit ndërkombëtarë të ndihmës mund të largohen nga një zonë krize, ndërsa shtetasit jo.

Një sondazh i vitit 2015 i kryer nga The Guardian, me punëtorët ndihmës të Rrjetit të Profesionistëve të Zhvillimit Global, zbuloi se 79 përqind përjetuan çështje të shëndetit mendor.[41]

Standardet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komuniteti humanitar ka inicuar një numër nismash ndërinstitucionale për të përmirësuar llogaridhënien, cilësinë dhe performancën në veprimet humanitare. Pesë nga nismat më të njohura janë Rrjeti Mësimor Aktiv për Përgjegjshmërinë dhe Performancën në Veprimet Humanitare (ALNAP), Partneriteti i Llogaridhënies Humanitare (HAP), Njerëzit në Ndihmë, Projekti i Sferës dhe Standardi Kryesor Humanitar për Cilësinë dhe Përgjegjshmërinë (CHS) . Përfaqësuesit e këtyre nismave filluan të takohen rregullisht së bashku në 2003 me qëllim që të ndajnë çështje të përbashkëta dhe të harmonizojnë aktivitetet aty ku është e mundur.

Njerëzit në ndihmë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodi i Praktikës së Mirë të Njerëzve në Ndihmë ishte një mjet menaxhimi i njohur ndërkombëtarisht që ndihmon agjencitë e ndihmës humanitare dhe të zhvillimit të rrisin cilësinë e menaxhimit të burimeve njerëzore. Si kornizë menaxhimi, ishte gjithashtu pjesë e përpjekjeve të agjencive për të përmirësuar standardet, llogaridhënien dhe transparencën mes sfidave të katastrofës, konfliktit dhe varfërisë.[42]

Partneriteti Ndërkombëtar i Llogaridhënies Humanitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke punuar me partnerët e saj, të mbijetuarit nga fatkeqësitë dhe të tjerët, Humanitare Accountability Partnership International (ose HAP International) prodhoi standardin HAP 2007 në llogaridhënien humanitare dhe menaxhimin e cilësisë. Kjo skemë certifikimi synon të sigurojë siguri që agjencitë e certifikuara po menaxhojnë cilësinë e veprimeve të tyre humanitare në përputhje me standardin HAP. Në aspektin praktik, një certifikim HAP (i cili është i vlefshëm për tre vjet) nënkupton pajisjen e auditorëve të jashtëm me deklarata misioni, llogari dhe sisteme kontrolli, duke dhënë transparencë më të madhe në operacionet dhe llogaridhënien e përgjithshme.

Siç përshkruhet nga HAP-International, Standardi HAP 2007 në Llogaridhënien Humanitare dhe Menaxhimin e Cilësisë është një mjet i sigurimit të cilësisë. Duke vlerësuar proceset, politikat dhe produktet e një organizate në lidhje me gjashtë standardet e përcaktuara në Standard, cilësia bëhet e matshme dhe llogaridhënia në punën e saj humanitare rritet.

Agjencitë që përputhen me Standardin:

 • deklarojnë angazhimin e tyre ndaj Parimeve të Veprimit Humanitar të HAP -it dhe Kornizës së tyre të Llogaridhënies Humanitare
 • zhvillojnë dhe zbatojnë një Sistem Humanitar të Menaxhimit të Cilësisë
 • ofrojnë informacion kyç në lidhje me menaxhimin e cilësisë për aktorët kryesorë
 • aftësojnë përfituesit dhe përfaqësuesit e tyre të marrin pjesë në vendimet e programit dhe të japin pëlqimin e tyre të informuar
 • përcaktojnë kompetencat dhe nevojat e zhvillimit të stafit
 • krijoni dhe zbatoni procedurën e trajtimit të ankesave
 • krijoni një proces përmirësimi të vazhdueshëm

Projekti i sferës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manuali i Projektit Sfera , Karta Humanitare dhe Standardet Minimale në Reagimin ndaj Katastrofave, i cili u prodhua nga një koalicion i agjencive kryesore joqeveritare humanitare, rendit parimet e mëposhtme të veprimit humanitar:

 • E drejta për jetë me dinjitet
 • Dallimi midis luftëtarëve dhe jo luftëtarëve
 • Parimi i mos-rikthimit

Standardi Kryesor Humanitar për Cilësinë dhe Përgjegjshmërinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Logoja e Standardit Kryesor Humanitar

Një standard tjetër humanitar i përdorur është Standardi Kryesor Humanitar për Cilësinë dhe Përgjegjshmërinë (CHS) . Itshtë miratuar nga Grupi Këshillues Teknik i CHS në 2014, dhe që atëherë është miratuar nga shumë aktorë humanitarë si "Bordet e Partneritetit të Llogaridhënies Humanitare (HAP), Njerëzit në Ndihmë dhe Projekti në Sferë".[43] Ai përfshin nëntë standarde bazë, të cilat plotësohen me shënime dhe tregues të detajuar udhëzues.

Ndërsa disa kritikë po pyesnin nëse sektori do të përfitojë vërtet nga zbatimi i një standardi tjetër humanitar, të tjerët e kanë vlerësuar atë për thjeshtësinë e tij.[44] Më e rëndësishmja, ai ka zëvendësuar standardet bazë të Manualit të Sferës[45] dhe i referohet dhe mbështetet rregullisht nga zyrtarë nga Kombet e Bashkuara, BE, OJQ dhe institute të ndryshme.[46]

Enciklopedia Humanitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enciklopedia Humanitare, e nisur në qershor 2017, synon të krijojë "një kornizë të qartë dhe gjithëpërfshirëse referimi, të ndikuar nga njohuritë lokale dhe të kontekstualizuara ... [përfshirë] analizat e mësimeve të nxjerra dhe praktikat më të mira, si dhe ... njohuri për vendimet dhe politikat e bazuara në dëshmi -duke bërë."[47] Një pjesë e këtij misioni do të jetë sigurimi i një baze të centralizuar të të dhënave për përcaktimin ose sqarimin e kuptimeve të ndryshme të koncepteve kryesore në ndihmën humanitare. Nevoja për këtë buron nga përvoja në Haiti pas tërmetit të vitit 2010, ku organizatat ndërkombëtare të ndihmës nxorën jashtë grupet e ndihmës si rezultat i mungesës së reflektimit dhe të kuptuarit të konteksteve lokale dhe koncepteve të ndihmës, duke i bërë përpjekjet e ndihmës më pak efikase.

Hyrja e lirë, projekti pritet të përfundojë brenda pesë vjetësh, me pjesët e para të planifikuara të publikohen në internet deri në fund të vitit 2018.[47]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Sid Johann Peruvemba, Malteser International (31 maj 2018). "Why the nexus is dangerous". D+C Development and Cooperation. Marrë më 13 gusht 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "The State of Art of Humanitarian Action, (PDF). EUHAP" (PDF). euhap.eu. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 15 shkurt 2017. Marrë më 28 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "OCHA". unocha.org. Arkivuar nga origjinali më 19 mars 2018. Marrë më 28 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Deliver Humanitarian Aid". un.org. 7 dhjetor 2014. Arkivuar nga origjinali më 19 mars 2018. Marrë më 28 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ ICRC IHL dababase: Rule 55. Access for Humanitarian Relief to Civilians in Need
 6. ^ "Archived copy" (PDF). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 19 shtator 2011. Marrë më 2010-12-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 7. ^ "Highest incident contexts (2012–2018)". Aid Worker Security Database. Humanitarian Outcomes. Arkivuar nga origjinali më 7 shtator 2015. Marrë më 11 dhjetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Haug, Hans. "The Fundamental Principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement" (PDF). Marrë më 2019-11-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Götz, Norbert (2014). "Rationales of Humanitarianism: The Case of British Relief to Germany, 1805–1815". Journal of Modern European History. 12 (2): 186–199. doi:10.17104/1611-8944_2014_2_186. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Götz, Norbert (2014). "The Good Plumpuddings' Belief: British Voluntary Aid to Sweden During the Napoleonic Wars". International History Review. 37 (3): 519–539. doi:10.1080/07075332.2014.918559. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Kinealy, Christine (2013). Charity and the Great Hunger in Ireland: The Kindness of Strangers. London: Bloomsbury. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Götz, Norbert; Brewis, Georgina; Werther, Steffen (2020). Humanitarianism in the Modern World: The Moral Economy of Famine Relief. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/9781108655903. ISBN 9781108655903. {{cite book}}: Lidhje e jashtme në |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Hosein Karimi, Negin Masoudi Alavi. Florence Nightingale: The Mother of Nursing. Nurs Midwifery Stud. 2015 Jun;4(2)
 14. ^ Joseph H. Choate. What Florence Nightingale Did for Mankind. Am J Nurs. 1911 Feb;11(5):346–57.
 15. ^ Elizabeth Fee, Mary E. Garofalo. Florence Nightingale and the Crimean War.
 16. ^ "Who we are". International Committee of the Red Cross (në anglisht). 2014-07-28. Marrë më 2020-01-27.
 17. ^ Edgerton-Tarpley, Kathryn, "Pictures to Draw Tears from Iron" "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 maj 2016. Marrë më 2013-12-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja), accessed 25 December 2013
 18. ^ Janku, Andrea (2001) "The North-China Famine of 1876–1879: Performance and Impact of a Non-Event." In: Measuring Historical Heat: Event, Performance, and Impact in China and the West. Symposium in Honour of Rudolf G. Wagner on His 60th Birthday. Heidelberg, 3–4 November, pp. 127–134
 19. ^ China Famine Relief Fund. Shanghai Committee (1879). The great famine : [Report of the Committee of the China Famine Relief Fund]. Cornell University Library. Shanghai : American Presbyterian Mission Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "How a Report on Ethiopia's 'Biblical Famine' Changed the World". NBC News (në anglisht). 23 tetor 2014.
 21. ^ "In 1984 Eritrea was part of Ethiopia, where some of the song's proceeds were spent". Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2009. Marrë më 2009-05-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Rousseau, Elise; Sommo Pende, Achille (2020). Humanitarian diplomacy. Palgrave Macmillan. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ UFF - Official Site
 24. ^ Hendrik Slusarenka (20 maj 2018). "Aid in itself is not enough". D+C, development and cooperation. Marrë më 13 gusht 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ [High Level Panel on Humanitarian Cash Transfers "Doing cash differently: How cash transfers can transform humanitarian aid". Arkivuar nga origjinali më 23 shtator 2015. Marrë më 2015-09-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Doing cash differently: how cash transfers can transform humanitarian aid]
 26. ^ Leaving no one behind : humanitarian effectiveness in the age of the sustainable development goals. Easton, Matthew,, United Nations. Office for the Coordination of Humanitarian Affairs,, Collaborative for Development Action., CDA Collaborative Learning Projects. [New York?]. 2016. ISBN 9789211320442. OCLC 946161611. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Është përdorur gabimisht parametri i të tjerëve (lidhja)
 27. ^ Henderson, J. Vernon; Lee, Yong Suk (2015). "Organization of Disaster Aid Delivery". Economic Development and Cultural Change. 63 (4): 617–664. doi:10.1086/681277. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Sandvik, Kristin (dhjetor 2014). "Humanitarian Technology: A Critical Research Agenda". Research Gate. Marrë më 27 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Meier, Patrick (2015). Digital Humanitarians: How Big Data is Changing the Face of Humanitarian Response. E-Book: CRC Press Taylor & Francis Group. ISBN 978-1-4987-2652-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Van Heteren, Ashley (14 janar 2020). "Natural disasters are increasing in frequency and ferocity. Here's how AI can come to the rescue". World Economic Forum. Marrë më 27 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Berman, Eli; Felter, Joe; Shapiro, Jacob; Troland, Erin (26 maj 2013). "Effective aid in conflict zones". VoxEU.org. Arkivuar nga origjinali më 23 maj 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Nunn, Nathan; Qian, Nancy (2014). "US Food Aid and Civil Conflict" (PDF). American Economic Review. 104 (6): 1630–1666. doi:10.1257/aer.104.6.1630. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Qian, Nancy (18 gusht 2014). "Making Progress on Foreign Aid". Annual Review of Economics. 3. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ a b c Sarah Bailey (2008) Need and greed: corruption risks, perceptions and prevention in humanitarian assistance Arkivuar 26 qershor 2015 tek Wayback Machine Overseas Development Institute
 35. ^ U.S. aid chief to travel to Ethiopia in diplomatic push on Tigray
 36. ^ Ethiopia's Tigray crisis: What's stopping aid getting in?
 37. ^ "State of the Humanitarian System report" (PDF). ALNAP. 2010. fq. 18. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 14 dhjetor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "The State of the Humanitarian System" (PDF). ALNAP. 2010. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 shkurt 2021. Marrë më 24 gusht 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ "Health – The university course giving aid to aid workers". BBC News. Arkivuar nga origjinali më 25 shtator 2015. Marrë më 11 dhjetor 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ "Health – Aid workers lack psychological support". BBC News. Arkivuar nga origjinali më 26 dhjetor 2002. Marrë më 11 dhjetor 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ "Guardian research suggests mental health crisis among aid workers". The Guardian. Arkivuar nga origjinali më 28 prill 2017. Marrë më 27 prill 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 maj 2013. Marrë më 2012-03-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja) – Background to the People in Aid Code of Good Practice
 43. ^ "Frequently Asked Questions – CHS". corehumanitarianstandard.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 gusht 2021. Marrë më 2018-11-06.
 44. ^ Purvis, Katherine (2015-06-11). "Core Humanitarian Standard: do NGOs need another set of standards?". the Guardian (në anglisht). Marrë më 2018-11-06.
 45. ^ "The Sphere Project | New online course on the Core Humanitarian Standard | News". sphereproject.org (në anglisht). Marrë më 2018-11-06.
 46. ^ "Statements of support – CHS". corehumanitarianstandard.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 gusht 2021. Marrë më 2018-11-06.
 47. ^ a b "What does 'shelterless' mean? Ask the humanitarian encyclopedia". Devex. Arkivuar nga origjinali më 19 qershor 2017. Marrë më 10 korrik 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kritikat e ndihmës humanitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]