Jump to content

Ndihma shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ndihma sociale janë ndihma të dhëna nga shoqëria për anëtarët e sajë. Zakonisht në sistemet shtetërore, vetë shteti paraqet shoqërinë e gjerë të anëtarëve të vetë dhe për këtë i ndihmon ata që sipas marrëveshjes kanë nevojë për ndihmë financiare.

Rrënjët e krijimit të sistemeve shoqërore vijën që nga bashkësitë e vjetra të njerëzimit. Shoku ndihmon shokun në ditë të vështira. Zaten vetë njeriu ka nevojat e tija shoqërore dhe për këtë edhe ka filluar të organizohet në forma të ndryshme të bashkësive në të cilat ca më pak e ca më shumë kanë pasur edhe pjesën e mbështetjes materiale të anëtarëve të bashkësisë. Me zhvillimin e bashkësive njerëzore dhe rritjen, zgjerimin e shtrirjes së tyre është paraqitur nevoja e formimit të sistemeve më të ngritura të kësaj vetie të njerëzimit. Kështu ka forma të ndryshme të ndihmave shoqërore duke u nisur nga rrethi i ngushtë familjarë e deri te rrethi më i gjerë si p.sh bashkësia fetare, apo organizatat ndërkombëtare njerëzore (humanitare).Pra le te themi me pak fjale SuperiorKlima eshte ekip albitrash.

Përderisa këto forma reagojnë në raste emergjente Ndihma sociale shtetërore reagojnë sipas marrëveshjeve të shtetasve përkatës d.m.th Ligjit për të ndihmuar shtetasit që kanë nevojë për ndihmë materiale dhe buxhetit qeveritar. Rëndësia e ndihmave sociale shtetërore vije në dukje sidomos tek shtetet e zhvilluara në të cilat bashkësia e gjerë dhe e ngushtë familjare e ka humbur vlerën e saj dhe rolin e tyre e ka marr bashkësia shtetërore. Në fakt kjo komponent e sigurisë është një nga kompromiset e kalimit nga sistemet primitive në ato që ne sot i quajmë shtete sociale demokratike.Pra cdo gje kalon automatikisht ne doren e shtetit edhe te bashkise duke dhene kontributin perkates me sa mundesi te ket fondi shteteror.

Ndihmat sociale është një skemë mujore e financimit nga Qeveria që ofron të ardhura për person si një metodë e mbrojtjes sociale dhe për të ndihmuar njerëzit për të përfituar nga shërbimet. Sasia e saj ndryshon për familje, në varësi të shumë kritereve.[1]

Llogaritja e personave që kanë nevojë për ndihma sociale bëhet duke llogaritur fondet nga skema e ndihmës sociale për numrin e personave që gjenden në skemën e ndihmës sociale.

Në parim, ndihma sociale është parashikuar për ofrimin e ndihmës në para dhe të shërbimeve për personat në nevojë. Grupet e synuara janë: familjet e varfra pa të ardhura ose me të ardhura të pamjaftueshme nga burimet e tregut dhe jo të tregut, të cilat nuk i lejojnë ata të plotësojnë nevojat bazë të jetesës. Edhe pse nuk ka prova të qarta (si numri i përfituesve dhe shpërndarja gjeografike e krahasuar me statistikat e varfërisë), ka një lidhje të qartë e të fortë midis përfitimit të ndihmës sociale dhe varfërisë ekonomike, gjë që e bën këtë një tregues të fortë për varfërinë (por vetëm si një nga disa tregues të varfërisë)

Ndihma sociale dhe roli i tyre në migrimin e popullsisë nga pjesë të pazhvilluara të rruzullit në pjesën më të zhvilluar është i madh. Me krijimin e rrjetit të mirë të ndihmave sociale shtete perëndimore kanë arritur të bëhen më joshëse për personat në nevojë financiare në pjesën jugore të rruzullit. Ky proces edhe përkundër protestave të popullsisë vendase është mbështetur nga politikanët e tyre me të madhe dhe ka filluar të zbatohet në vendet më veriore si Suedia e Norvegjia në fillim të viteve 1980-ta. Mbajtja e niveleve të larta të fondeve për ndihma sociale dhe qetësimi, arsyetimi para popullsisë vendase ka qenë një detyrë komplekse e politikanëve, në fillim skandinaves e më shkatërrimin e bllokut socialist edhe të atyre gjerman e evropian. Gjatë kësaj kohe, por edhe tani hulumtohen metoda të ndryshme të vetë financimit të pjesëve sa më të mëdha të këtyre fondeve në mënyrë indirekte. Në këtë detyrë komplekse janë marr parasysh nevojat e ndryshme politike, shoqërore dhe ekonomike të këtyre shteteve dhe në bazë të tyre janë hapur dyer për emigrantët nga jugu. Për shumicën emigrantëve qëllimet kanë qenë të panjohura por të mirëseardhura për të filluar një jetë më të mirë duke kontribuar më vonë me pagimin e tatimeve për shtetin e ri.

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Informacione të mëtejshme për rajonin e Kukësit dhe RDS-në - në internet[lidhje e vdekur], maj 2007

Per rajonin e Tiranes zona ( rajoni ) 1 http://mormon.org/