Ndikimi i pandemisë COVID-19 në spitale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje të një spitali të dedikuar për COVID-19 në Brazil

Pandemia e COVID-19 ka ndikuar në spitalet në të gjithë botën. Shumë spitale kanë zvogëluar ose shtyrë kujdesin jo-urgjent. Kjo ka pasoja mjekësore për personat që shërbehen nga spitalet dhe ka pasoja financiare për spitalet. Sistemet shëndetësore dhe sociale në të gjithë globin po përpiqen të përballojnë. Situata është veçanërisht sfiduese në kontekste humanitare, të brishta dhe me të ardhura të ulëta, ku sistemet shëndetësore dhe sociale janë tashmë të dobëta. Objektet shëndetësore në shumë vende po mbyllin ose kufizojnë shërbimet. Shërbimet për të ofruar kujdes shëndetësor seksual dhe riprodhues rrezikojnë të mënjanohen, gjë që do të çojë në vdekshmëri dhe sëmundshmëri më të lartë të nënave.[1][2]

Implikimet e përgjithshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studiuesit mund të tregojnë se për shkak të procedurave kirurgjikale të anuluara ose të shtyra, 28.4 miliona procedura ishin shtyrë gjatë 12 javëve të pikut të pandemisë. 2.3 milion operacione kanceroze pritej të shtyheshin. Vlerësimet mund të tregojnë se 72.3% e të gjitha procedurave kirurgjikale do të anuloheshin dhe se sëmundja beninje dhe ortopedia do të ishin procedurat më të prekura.[3] Nga ana tjetër, një studim i botuar nga i njëjti grup mund të tregonte se ndërlikimet pulmonare postoperative dhe vdekshmëria ishin rritur ndjeshëm në pacientët e operuar me SARS-CoV-2-infeksion. Kështu që duhet të gjendet një ekuilibër i kujdesshëm midis rreziqeve të operacionit dhe rrezikut të vonimit të këtij të fundit.[4] Për të minimizuar rrezikun për ndërlikimet e lidhura me SARS-CoV-2 pas procedurave në spital, më vonë gjatë pandemisë u propozua të krijoheshin rrugë klinike pa COVID-19.[5]

Në një sondazh global të studentëve (Aristovnik et al., 2020), të anketuarit ishin larg nga më të kënaqurit me rolin e spitaleve me dy të tretat e të gjithë të anketuarve të kënaqur (ose shumë të kënaqur) me përgjigjen e tyre, veçanërisht në Sri Lanka me madje 94.6% në kohën e valës së parë të pandemisë Covid-19. Isshtë e qartë se pasi që ofruesit e kujdesit shëndetësor në mbarë botën po punonin më shumë se kurrë për të mbajtur të sigurt qytetarët, kjo mund të veprojë si një pikë fillestare për ofruesit e shërbimeve për të rindërtuar kënaqësinë e kombit (përfshirë studentët) dhe besimin në kujdesin shëndetësor.[6]

Azia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kina ka ndërtuar me shpejtësi spitale të reja për të akomoduar një numër të madh shtretërish.[7]

Sipas mjekëve në Tokio, Japoni, gjendja e jashtëzakonshme nuk është e mjaftueshme për të ndaluar përhapjen e koronavirusit.[8]

Amerika e Veriut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtetet e Bashkuara, spitalet mbështeten financiarisht në "operacione, skanime dhe shërbime të tjera të rimbursuara mirë për pacientët e siguruar privatisht". Kujdesi jo-urgjent u ndërpre gjatë pandemisë, duke shkaktuar probleme të rënda financiare. Për shembull, të ardhurat e Klinikës Mayo kishin një fitim neto prej 1 miliard dollarë në 2019, por u desh të anulonte operacionet në 2020 dhe për këtë arsye pret të humbasë gati 1 miliard dollarë gjatë vitit 2020.[9]

Qeveria federale miratoi Aktin CARES i cili po jep 30 miliardë dollarë për spitalet në të gjithë vendin.[10] 261 sistem spitalor pushuan nga puna ose shkatërruan mbi 100,000 punonjës deri në 21 maj.[11]

Afrika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mjekët dhe infermierët që punojnë në spitalet publike hynë në grevë për mungesë të PMB-ve, për t'u përdorur gjatë trajtimit të pacientëve.[12][13][14]

"Disa shtete si Gana, Senegali, Nigeria dhe Bregu i Fildishtë kanë sigurim për punonjësit e tyre shëndetësorë dhe kanë premtuar t'u sigurojnë atyre ndihma."[15]

Në stafin femëror[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Globalisht, gratë përbëjnë 70 përqind të punëtorëve në sektorin shëndetësor dhe social. Gratë po luajnë një rol disproporcional në përgjigjen ndaj sëmundjes, duke përfshirë si punonjës të kujdesit shëndetësor të vijës së parë (si dhe kujdestarë në shtëpi dhe drejtues të komunitetit dhe mobilizues). Në disa vende, infeksionet COVID-19 në mesin e punonjësve të shëndetit femra janë dyfishi i atyre homologe.[16][17][18]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Continuing essential Sexual, Reproductive, Maternal, Neonatal, Child and Adolescent Health services during COVID-19 pandemic (PDF) (në anglisht). World Health Organization, UNFPA, UNICEF. 2020.
 2. ^ Coronavirus Disease (COVID-19) Pandemic UNFPA Global Response Plan (PDF) (në anglisht). UNFPA. 2020.
 3. ^ COVIDSurg, Collaborative; Nepogodiev, Dmitri; Bhangu, Aneel (12 maj 2020). "Elective surgery cancellations due to the COVID-19 pandemic: global predictive modelling to inform surgical recovery plans". British Journal of Surgery (në anglisht). doi:10.1002/bjs.11746. ISSN 1365-2168. PMC 7272903. PMID 32395848.
 4. ^ CovidSurg, Collaborative (maj 2020). "Mortality and pulmonary complications in patients undergoing surgery with perioperative SARS-CoV-2 infection: an international cohort study". The Lancet (në anglisht). 396 (10243): 27–38. doi:10.1016/S0140-6736(20)31182-X. PMID 32479829.
 5. ^ CovidSurg, Collaborative (6 tetor 2020). "Elective Cancer Surgery in COVID-19–Free Surgical Pathways During the SARS-CoV-2 Pandemic: An International, Multicenter, Comparative Cohort Study". Journal of Clinical Oncology (në anglisht). doi:10.1200/jco.20.01933. PMID 33021869.
 6. ^ Aristovnik A, Keržič D, Ravšelj D, Tomaževič N, Umek L (tetor 2020). "Impacts of the COVID-19 Pandemic on Life of Higher Education Students: A Global Perspective". Sustainability (në anglisht). 12 (20): 8438. doi:10.3390/su12208438.
 7. ^ Butler, Kiera. "China constructed new hospitals in days, and other lessons from their response to the coronavirus". Mother Jones (në anglisht).
 8. ^ "Japan 'is overwhelmed with sick patients'". BBC News (në anglisht).
 9. ^ Kliff, Sarah (2020-05-15). "Hospitals Knew How to Make Money. Then Coronavirus Happened". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Marrë më 2020-05-15.
 10. ^ "U.S. Hospitals Hit By Financial 'Triple Whammy' During Coronavirus Pandemic". NPR.org (në anglisht).
 11. ^ "261 hospitals furloughing workers in response to COVID-19". beckerhospitalreview.com (në anglisht).
 12. ^ "Anadolu Ajansı". Anadolu Ajansı (në turqisht). Marrë më 2020-05-26.
 13. ^ "Breaking News, World News and Video from Al Jazeera". www.aljazeera.com (në anglisht). Marrë më 2020-05-26.
 14. ^ Welle (www.dw.com), Deutsche. "News and current affairs from Germany and around the world | DW". DW.COM (në anglishte britanike). Marrë më 2020-05-26.
 15. ^ Welle (www.dw.com), Deutsche. "News and current affairs from Germany and around the world | DW". DW.COM (në anglishte britanike). Marrë më 2020-05-26.
 16. ^ "UN Secretary-General's policy brief: The impact of COVID-19 on women | Digital library: Publications". UN Women (në anglisht). Marrë më 2020-06-12.
 17. ^ "Gender equality matters in COVID-19 response". UN Women (në anglisht). Marrë më 2020-06-12.
 18. ^ "COVID-19: Emerging gender data and why it matters | UN Women Data Hub". data.unwomen.org (në anglisht). Marrë më 2020-06-12.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]