Jump to content

Ndikimi i pandemisë COVID-19 te fëmijët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një përmbledhje sistematike vëren se fëmijët me COVID-19 kanë efekte më të lehta dhe prognoza më të mira sesa të rriturit.[1] Sidoqoftë, fëmijët janë të ndjeshëm ndaj sindromës inflamatore multisistemale, një sëmundje sistemike e rrallë por kërcënuese për jetën që përfshin ethe të vazhdueshme dhe inflamacion ekstrem pas ekspozimit ndaj virusit SARS-CoV-2.[2]

Si një popullatë e prekshme, fëmijët dhe të rinjtë mund të preken nga pandemia e COVID-19 në shumë fusha të tjera, përfshirë arsimin, shëndetin mendor, sigurinë dhe stabilitetin socio-ekonomik; infeksioni i virusit mund të çojë në ndarje ose humbje të familjes së tyre. Ashtu si me shumë kriza të tjera, pandemia e COVID-19 mund të përbëjë dobësitë ekzistuese dhe pabarazitë e përjetuara nga fëmijët.[3][4][5]

Two donut pie charts illustrating material presented in the text.
Grafik i fëmijëve dhe të rinjve jashtë shkollës për shkak të mbylljeve nga COVID-19, dhe të rinjve të klasifikuar si NEET

Mbylljet e shkollave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fund të marsit 2020, UNESCO vlerësoi se mbi 89% e popullatës studentore në botë ishte jashtë shkollës ose universitetit për shkak të mbylljeve që synonin zbutjen e përhapjes së COVID-19.[6] Kjo ngriti shqetësime serioze në lidhje me ndikimet sociale, ekonomike dhe arsimore të mbylljes së zgjatur të shkollës mbi studentët.[7][8][9][10] Për më tepër, mbylljet e shkollave ndikojnë në mënyrë disproporcionale tek fëmijët nga familjet me të ardhura të ulëta ose nga pakicat, fëmijët me aftësi të kufizuara dhe gratë e reja, për shkak të pabarazisë në qasjen në arsimin në distancë, shpërndarjes së pabarabartë të rritjes së kujdesit për fëmijët dhe përgjegjësive shtëpiake dhe faktit që shkolla subvencionon programet e vakteve ushqimore dhe vaksinimet janë themeli i kujdesit shëndetësor të fëmijëve për shumë familje. Për shembull, mbylljet e shkollave gjatë shpërthimit të Ebolës 2014–2016 në Afrikën Perëndimore rritën braktisjen e shkollës, normat e punësfëmijëve, dhunën ndaj fëmijëve dhe shtatzënitë e adoleshentëve.[11]

Ndikimi në jetën studentore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një studim gjithëpërfshirës global (Aristovnik et al., 2020) ofron njohuri sistematike domethënëse mbi kënaqësinë e studentëve dhe perceptimin e aspekteve të ndryshme të jetës së tyre gjatë valës së parë të pandemisë, duke përfshirë mendimet e tyre për të ardhmen e afërt dhe të largët. Studimi zbuloi se personeli mësimor dhe marrëdhëniet me publikun e universiteteve u ofronin studentëve mbështetjen më të rëndësishme në universitet gjatë pandemisë. Nga ana tjetër, mungesa e aftësive kompjuterike dhe perceptimi i një ngarkese relativisht më të lartë i pengoi studentët të perceptojnë një performancë më të lartë ndërsa u përshtatën me 'normën e re'; përkatësisht, edukimi nga distanca.

Gjatë bllokimit, studentët kryesisht ngritën shqetësime në lidhje me karrierën e tyre të ardhshme profesionale dhe çështjet e studimit dhe ishin kryesisht të mërzitur, të shqetësuar dhe të irrituar. Ata gjithashtu ndryshuan disa nga sjelljet e tyre higjienike të tilla si mbajtja rregullisht e maskave dhe larja e duarve, dhe zakonet e përditshme rutinore si largimi nga shtëpia dhe shtrëngimi i duarve.

Ndërsa roli i spitaleve dhe universiteteve duket të jetë pozitiv, qeveritë dhe bankat nuk i përmbushën pritjet e studentëve gjatë pandemisë.

Ndikimi në shumicën e grupeve në rrezik

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siguria e fëmijëve është në rrezik gjatë pandemisë. Fëmijët që jetojnë në kushte jo-sanitare dhe të mbushura me njerëz janë veçanërisht të rrezikuar.[12] Të rinjtë - veçanërisht gratë e reja, indigjenët, migrantët dhe refugjatët - përballen me ndikime të rritura socio-ekonomike dhe shëndetësore dhe një rrezik në rritje të dhunës me bazë gjinore për shkak të izolimit shoqëror, diskriminimit dhe stresit të shtuar financiar. Ata janë gjithashtu më të prirur për martesat e fëmijëve pasi familjet kërkojnë mënyra për të lehtësuar barrat ekonomike.[13]

Edhe pse raportet e abuzimit të fëmijëve në SH.B.A. ranë me një mesatare prej 40.6% nga prilli 2019 deri në prill të vitit 2020, avokatët e mirëqenies së fëmijëve sugjerojnë që kjo rënie të jetë një artefakt nën-raportues për mbylljen e shkollave dhe qendrave të kujdesit ditor, ku bëhen shumica e raporteve të abuzimit të fëmijëve.[14] Rrjeti Kombëtar i Përdhunimit, Abuzimit dhe Inçestit raportoi në prill të vitit 2020 se për herë të parë, mbi gjysma e viktimave që thirrën për ndihmë Linjën e tyre Kombëtare të Sulmimit Seksual ishin të mitur.[15]

Që nga 22 shtatori i vitit 2020, asnjë provë vaksine nuk po kryhej tek fëmijët nën moshën 18 vjeç.[16]

 1. ^ Ludvigsson JF (qershor 2020). "Systematic review of COVID-19 in children shows milder cases and a better prognosis than adults". Acta Paediatrica (në anglisht). 109 (6): 1088–1095. doi:10.1111/apa.15270. PMC 7228328. PMID 32202343.
 2. ^ Ahmed M, Advani S, Moreira A, etj. (shtator 2020). "Multisystem inflammatory syndrome in children: a systematic review". EClinicalMedicine (në anglisht): 100527. doi:10.1016/j.eclinm.2020.100527. ISSN 2589-5370. PMC 7473262. PMID 32923992.
 3. ^ "COVID-19: Working with and for young people". www.unfpa.org (në anglisht). maj 2020. Marrë më 5 qershor 2020.
 4. ^ Harvard Health Publishing (15 maj 2020). "Coronavirus outbreak and kids". Harvard Health (në anglisht). Marrë më 5 qershor 2020.
 5. ^ Armitage R, Nellums LB (maj 2020). "Considering inequalities in the school closure response to COVID-19". Lancet Global Health (në anglisht). 8 (5): e644. doi:10.1016/S2214-109X(20)30116-9. PMC 7195275. PMID 32222161.
 6. ^ "Covid-19 school closures around the world will hit girls hardest". UNESCO (në anglisht). 2020-03-31. Marrë më 2020-06-24.
 7. ^ Loukas A, Roalson LA, Herrera DE (2010). "School connectedness buffers the effects of negative family relations and poor effortful control on early adolescent conduct problems". Journal of Research on Adolescence (në anglisht). 20 (1): 13–22. doi:10.1111/j.1532-7795.2009.00632.x.
 8. ^ Foster CE, Horwitz A, Thomas A, Opperman K, Gipson P, Burnside A, Stone DM, King CA (tetor 2017). "Connectedness to family, school, peers, and community in socially vulnerable adolescents". Child and Youth Services Review (në anglisht). 81: 321–331. doi:10.1016/j.childyouth.2017.08.011. PMC 6128354. PMID 30202142.
 9. ^ Psacharopoulos G, Patrinos HA (2018). "Returns to investment in education: a decennial review of theglobal literature". Education Economics (në anglisht). 26 (5): 445–458. doi:10.1080/09645292.2018.1484426.
 10. ^ Cooper H, Nye B, Charlton K, Lindsay J, Greathouse S (shtator 1996). "The Effects of Summer Vacation on Achievement Test Scores: A Narrative and Meta-Analytic Review". Review of Educational Research (në anglisht). 66 (3): 227–268. doi:10.3102/00346543066003227.
 11. ^ [1]
 12. ^ "Impact of Covid-19 on Children" (në anglisht). 8 maj 2020.
 13. ^ "UN Secretary-General's policy brief: The impact of COVID-19 on women | Digital library: Publications". UN Women (në anglisht). Marrë më 2020-06-24.
 14. ^ "Advocates concerned over drop in reported child abuse cases in NYC". FOX 5 NY (në anglishte amerikane). 2020-06-10. Marrë më 2020-07-28.
 15. ^ "Child abuse risk remains concern amid continued COVID financial, social strain". ABC News (në anglisht). Marrë më 2021-01-04.
 16. ^ Zimmerman, Carl (21 shtator 2020). "A COVID-19 Vaccine May Not Arrive Until Fall 2021". The New York Times (në anglisht). Marrë më 22 shtator 2020.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]