Jump to content

Nefertari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nefertari

Nefertari, e njohur edhe si Nefertari Meritmut, ishte një mbretëreshë egjiptiane dhe e para e grave të mëdha mbretërore (ose grave kryesore) të Ramsesë së Madhe.[1] Nefertari do të thotë 'shoqëruese e mrekullueshëm' dhe Meritmut do të thotë 'E dashura e [perëndeshës] Mut'. Ajo është një nga mbretëreshat më të njohura egjiptiane, pranë Kleopatrës, Nefertitit dhe Hatshepsut. Ajo ishte shumë e arsimuar dhe e aftë të lexonte dhe të shkruante hieroglife, një aftësi shumë e rrallë në atë kohë. Ajo i përdori këto aftësi në punën e saj diplomatike, që korrespondonte me mbretërit tjerë të shquar të kohës. Varrin e dekoruar në mënyrë të mrekullueshme, QV66, është një nga më të mëdhenjtë dhe më spektakularët në Luginën e Mbretëreshave. Ramesses gjithashtu ndërtoi një tempull për të në Abu Simbel pranë monumentit të tij kolosal atje.

Historia familjare e Nefertariut është e panjohur, megjithatë, thuhet edhe pse nuk ka dëshmi bindëse që lidhin Nefertari me familjen mbretërore të dinastisë së 18-të.[2] Nefertari u martua me Ramesses II para se ai të ngjitej në fron.[3] Nefertari kishte të paktën katër djem dhe dy vajza. Princeshat me emrin Bak(et)mut,[4] Nefertari,[1] dhe Nebettawy janë sugjeruar ndonjëherë si bijat të Nefertari bazuar në praninë e tyre në Abu Simbel, por nuk ka prova konkrete për këtë lidhje familjare të supozuar.

Tempulli i Nefertari në Abu Simbel

Nefertari shfaqet dy herë si një nga gratë mbretërore të paraqitura pranë statujave kolosale të Ramesses II që qëndrojnë para tempullit. Në të majtë të portës, Nefertari, Mbretëresha Tuya dhe djali i mbretit Amun-her-khepeshef (ende quhet Amunhirwenemef këtu) i përkasin statujës kolosale të mbretit. Në të djathtë të portës Nefertari, Baketmut dhe biri i mbretit Ramesses janë shfaqur me Faraonin.[2]

Brenda tempullit Nefertari është përshkruar në një nga shtyllat në sallën e shtyllës së madhe që adhuron Hathorin e Ibshekut.[5]

Në murin e sallës së brendshme të shtresës, Nefertari shfaqet prapa Ramesses II. Ata qëndrojnë para barakës së Amunit dhe Nefertari tregohet duke luajtur në sistra. Diku tjetër Nefertari dhe Ramesses II janë treguar para një barque të dedikuar për një Ramesses II të perëndishëm. Nefertari shfaqet dy herë në shoqërimin e burrit të saj në skena Triumfi.[5]

Dy statujat kolosale në këmbë të Nefertari përpara tempullit të vogël janë të barabartë me ato të Ramesses II. Nefertari është treguar duke mbajtur një sistrum. Ajo vesh një fustan të gjata fletë dhe ajo është e përshkruar me një parukë të gjatë, brirët lopë Hathoric, disk diellor, dhe pendët e gjatë ngritur në një modius.[2]

Në brendësi të tempullit, Nefertari shfaqet në skena të ndryshme. Ajo është treguar, për shembull, për një lopë (Hathor) në një kaçubë papirusi, duke ofruar para Khnum, [[Satis[[ dhe Anuket, treshe e Elefantine, dhe duke i ofruar Mutit dhe Hathorit.[5]

  1. ^ a b Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. ISBN 0-500-05128-3
  2. ^ a b c Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt. Thames & Hudson. 2006. ISBN 0-500-05145-3
  3. ^ Kitchen, Kenneth A., Pharaoh Triumphant: The Life and Times of Ramesses II, The King of Egypt, Aris & Phillips. 1983 ISBN 978-0-85668-215-5
  4. ^ Tyldesley, Joyce. Ramesses: Egypt's Greatest Pharaoh. Penguin. 2001. ISBN 0-14-028097-9
  5. ^ a b c Kitchen, K.A., Ramesside Inscriptions, Translated & Annotated, Translations, Volume II, Blackwell Publishers, 1996