Jump to content

Neopaganizmi gjerman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A metal hammer, worn as a pendant around an individual's neck
Një kopje moderne e një varëseje të epokës vikinge që përfaqëson Mjölnir, çekiçin e perëndisë Thor ; varëse të tilla shpesh barten nga paganët.
Two tables located in the snow. On the tables are various fruits and wooden quasi-anthropomorphic statues.
Altari në natyrë për të shënuar Yule 2010, i ngritur nga Asambleja Suedeze Forn Sed në Gothenburg, Västergötland
Eight people, all white, stand on heathland. Some of them are dressed in historical clothing akin to that worn in the medieval period.
Një rit i vitit 2009 i kryer në kodrën islandeze të Öskjuhlíð, Reykjavík

Neopaganizmi gjerman i njohur edhe si Heatenizëm dhe Heathry, është një fe moderne pagane. Studiuesit e studimeve fetare e klasifikojnë atë si një lëvizje të re fetare. Kjo lëvizje fetare është zhvilluar në Evropë gjatë fillimit të shekullit të 20-të, ndërsa praktikuesit e saj e modelojnë atë sipas feve parakristiane të aderuara nga popujt gjermanikë të epokës së hekurit dhe mesjetës së hershme . Në një përpjekje për të rindërtuar këto sisteme besimi të së kaluarës, Heathenizmi përdor dëshmitë e mbijetuara historike, arkeologjike dhe folklorike si bazë, megjithëse qasjet ndaj këtij materiali ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme.[1] [2] [3] [4] [5] [6]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Heatenizmi nuk ka një teologji të unifikuar, por është tipike politeiste, duke u përqëndruar në një panteon hyjnish nga Evropa gjermanike parakristiane . Ai adopton pikëpamje kozmologjike nga këto shoqëri të kaluara, duke përfshirë një pamje animiste të kozmosit në të cilin bota natyrore është e mbushur me shpirtra. Hyjnitë dhe shpirtrat e fesë nderohen në ritet e flijimit të njohura si blots në të cilat u ofrohen ushqime dhe libacione. Këto shpesh shoqërohen nga simboli, akti i dollisë ceremoniale të perëndive me një pije alkoolike. Disa praktikues angazhohen gjithashtu në rituale të krijuara për të nxitur një gjendje të ndryshuar të ndërgjegjes dhe vizioneve, veçanërisht seiðr dhe galdr, me qëllimin për të fituar mençuri dhe këshilla nga hyjnitë . Shumë praktikues të kësaj feje janë vetmuar dhe ndjekin fenë vetvetiu. Paganët e tjerë mblidhen në grupe të vogla, të njohura zakonisht si "farefisi ose vatra", për të kryer ritet e tyre jashtë ose në ndërtesa të ndërtuara posaçërisht. Sistemet etike pagane theksojnë nderin, integritetin personal dhe besnikërinë, ndërsa besimet për një jetë të përtejme ndryshojnë dhe theksohen rrallë.

Origjina e Heatenizmit qëndron në romantizmin e shekullit të 19-të dhe fillimin e shekullit të 20-të, i cili lavdëronte shoqëritë parakristiane të Evropës gjermanike. Grupet Völkisch që nderonin në mënyrë aktive hyjnitë e këtyre shoqërive u shfaqën në Gjermani dhe Austri gjatë viteve 1900 dhe 1910, megjithëse ato u shpërbënë kryesisht pas disfatës së Gjermanisë nazisteLuftën e Dytë Botërore . Në vitet 1970, grupe të reja pagane u krijuan në Evropë dhe Amerikën e Veriut, duke u zhvilluar në organizata të formalizuara. Një ndarje qendrore brenda lëvizjes neopagane u shfaq rreth çështjes së racës. Grupet e vjetra adoptuan një qëndrim racist, shpesh të quajtur "popullor" brenda komunitetit, duke e parë Heatenizmin si një fe etnike ose racore me lidhje të qenësishme me një racë gjermanike. Disa prej tyre besonin se kjo fe duhet të rezervohet për njerëzit e bardhë, veçanërisht me origjinë nga Evropa Veriore, dhe shpesh e kombinojnë fenë me perspektivat e ekstremit të djathtë dhe supremacist të bardhë. Përkundrazi, një pjesë më e madhe e paganëve adoptojnë një perspektivë "universaliste", duke u shprehur se feja është e hapur për të gjithë, pavarësisht nga përkatësia etnike apo racore.

Ndërsa termi Heatenizëm dhe Heathenry përdoren gjerësisht për të përshkruar fenë në tërësi, shumë grupe preferojnë emërtime të ndryshme, të ndikuar nga fokusi i tyre rajonal dhe preferencat ideologjike. Paganët që fokusohen në burimet skandinave ndonjëherë përdorin shprehjet Ásatrú, Vanatrú ose Forn Sed; praktikuesit që fokusohen në traditat anglo-saksone përdorin Fyrnsidu ose Theodism; ata që theksojnë traditat gjermane përdorin irminizmin; dhe ata paganë që përkrahin perspektiva popullore dhe të së djathtës ekstreme priren të favorizojnë termat Odinizëm, Wotanizëm, Wodenizëm ose Odalizëm. Vlerësimet e studiuesve thonë se numri i paganëve nuk është më shumë se 20,000 në mbarë botën, me komunitete praktikuesish aktivë në Evropë, Amerikë dhe Australazi.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Adler, Margot (2006) [1979]. Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshipers and Other Pagans in America (në anglisht) (bot. revised). London: Penguin Books. ISBN 978-0-14-303819-1.
  2. ^ Asbjørn Jøn, A. (1999). "'Skeggøld, Skálmöld; Vindöld, Vergöld': Alexander Rud Mills and the Ásatrú Faith in the New Age". Australian Religion Studies Review (në anglisht). 12 (1): 77–83.
  3. ^ Asprem, Egil (2008). "Heathens Up North: Politics, Polemics, and Contemporary Paganism in Norway". The The Pomegranate: The International Journal of Pagan Studies. 10 (1): 42–69. doi:10.1558/pome.v10i1.41. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Amster, Matthew H. (2015), "It's Not Easy Being Apolitical: Reconstructionism and Eclecticism in Danish Asatro", përmbledhur nga Rountree, Kathryn (red.), Contemporary Pagan and Native Faith Movements in Europe: Colonialist and Nationalist Impulses, New York and Oxford: Berghahn Books, fq. 43–63, ISBN 978-1-78238-646-9 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Berger, Helen A.; Leagh, Evan A.; Shaffer, Leigh S. (2003). Voices from the Pagan Census: A National Survey of Witches and Neo-Pagans in the United States. Columbia, South Carolina: University of South Carolina Press. ISBN 978-1-57003-488-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Blain, Jenny (2002). Nine Worlds of Seidr-Magic: Ecstasy and Neo-Shamanism in North European Paganism. London: Routledge. ISBN 978-0-415-25651-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)