Neorealizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Regjizorë italianë që i përkasin rrymës neorealiste.

Neorealizmi (italisht: Neorealismo) duke filluar që nga 1945, shënon një periudhë pas Luftës së Dytë Botërore, kur kinemaja, si fillim në Itali, ndryshon stilin e mëparshëm, duke xhiruar skena që paraqitnin botën rurale të shkatërruar nga lufta, ku banonin shtresat e ulëta dhe në zhvillim të kohës. Kinemaja italiane, për 20 vitet e ardhshme pas vitit 1945, do të konservonte këtë stil realist, dhe do të influenconte botën me të.

Ndër filmat më të përmendur të kësaj rryme janë, Roma qytet i hapur, Hajdutë biçikletash, Mamma Roma.