Jump to content

Neurolinguistika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sipërfaqja e trurit të njeriut, me zonat Brodmann të numërzuara
Një imazh i rrugëve nervore në tru, të marra duke përdorur imazhin e tensorit të difuzionit

Neurolinguistika është studimi i mekanizmave nervorëtrurin e njeriut që kontrollon të kuptuarit, prodhimin dhe përvetësimin e gjuhës. Si një fushë ndërdisiplinore, neurolinguistika tërheq metoda dhe teori nga fusha të tilla si neuroshkenca, gjuhësia, shkenca konjitive, çrregullimet e komunikimit dhe neuropsikologjia. Studiuesit tërhiqen në këtë fushë nga një sërë prejardhjesh, duke sjellë së bashku një sërë teknikash eksperimentale, si dhe këndvështrime teorike të ndryshme. Një pjesë e madhe e punës në neurolinguistikë është informuar nga modelet në psikolinguistikë dhe gjuhësi teorike, dhe është e fokusuar në hetimin se si truri mund të zbatojë proceset që teoria dhe psikolinguistika propozojnë se janë të nevojshme në prodhimin dhe të kuptuarit e gjuhës. Neurolinguistët studiojnë mekanizmat fiziologjikë, me të cilët truri përpunon informacionin në lidhje me gjuhën dhe vlerësojnë teoritë gjuhësore dhe psikolinguistike, duke përdorur afaziologjinë, imazhet e trurit, elektrofiziologjinë dhe modelimin kompjuterik.[1]  

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zona e Brokës dhe zona e Vernikut

Neurolinguistika është historikisht e rrënjosur së zhvilluari në shekullin e 19-të të afaziologjisë, studimi i deficiteve gjuhësore (afazitë) që ndodhin si rezultat i dëmtimit të trurit. Afaziologjia përpiqet të ndërlidhë strukturën me funksionin duke analizuar efektin e lëndimeve të trurit në përpunimin e gjuhës.[2] Një nga njerëzit e parë që bëri një lidhje midis një zone të caktuar të trurit dhe përpunimit të gjuhës ishte Paul Broca, një kirurg francez, i cili kreu autopsi mbi individë të shumtë që kishin mangësi në të folur dhe zbuloi se shumica e tyre kishin dëmtime të trurit (ose lezione) në lobin frontal të majtë, në një zonë që tani njihet si zona e Brokës. Frenologët kishin pretenduar në fillim të shekullit të 19-të se rajone të ndryshme të trurit kryenin funksione të ndryshme dhe se gjuha kontrollohej kryesisht nga rajonet ballore të trurit, por kërkimi i Brokës ishte ndoshta i pari që ofroi prova empirike për një marrëdhënie të tillë,[3][4] dhe është përshkruar si "epokale"[5] dhe "qëndrore" në fushat e neurolinguistikës dhe shkencës njohëse. Më vonë, Carl Wernicke, pas të cilit është emëruar zona e Vernikut, propozoi që zona të ndryshme të trurit të ishin të specializuara për detyra të ndryshme gjuhësore, me zonën e Brokës që trajtonte prodhimin motorik të të folurit dhe zona e Wernicke që trajtonte të kuptuarit e të folurit dëgjimor. Puna e Broca dhe Wernicke themeloi fushën e afaziologjisë dhe idenë se gjuha mund të studiohet përmes ekzaminimit të karakteristikave fizike të trurit. Puna e hershme në afaziologji ka përfituar gjithashtu nga puna e fillimit të shekullit të njëzetë e Korbinian Brodmann, i cili "krijoi hartën" e sipërfaqes së trurit, duke e ndarë atë në zona të numëruara bazuar në citoarkitekturën (strukturën e qelizave) dhe funksionin e secilës zonë;[6] këto zona, të njohura si zona Brodmann, përdoren ende gjerësisht në neuroshkencë sot.[7]

Disiplina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teknologjia e përdorur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Meqenëse një nga fokuset e kësaj fushe është testimi i modeleve gjuhësore dhe psikolinguistike, teknologjia e përdorur për eksperimente është shumë e rëndësishme për studimin e neurolinguistikës. Teknikat moderne të imazhit të trurit kanë kontribuar shumë në një kuptim në rritje të organizimit anatomik të funksioneve gjuhësore.[8] Metodat e imazhit të trurit të përdorura në neurolinguistikë mund të klasifikohen në metoda hemodinamike, metoda elektrofiziologjike dhe metoda që stimulojnë drejtpërdrejt korteksin.

Dizajni eksperimental[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Neurolinguistët përdorin një sërë teknikash eksperimentale për të përdorur imazhin e trurit për të nxjerrë përfundime se si gjuha përfaqësohet dhe përpunohet në tru. Këto teknika përfshijnë paradigmën e zbritjes, dizajnin e mospërputhjes, studimet e bazuara në shkelje, forma të ndryshme të mbushjes dhe stimulimin e drejtpërdrejtë të trurit.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Nakai, Y; Jeong, JW; Brown, EC; Rothermel, R; Kojima, K; Kambara, T; Shah, A; Mittal, S; Sood, S; Asano, E (2017). "Three- and four-dimensional mapping of speech and language in patients with epilepsy". Brain. 140 (5): 1351–1370. doi:10.1093/brain/awx051. PMC 5405238. PMID 28334963. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Wiśniewski, Kamil (12 gusht 2007). "Neurolinguistics". Język angielski online. Arkivuar nga origjinali më 17 prill 2016. Marrë më 31 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Dronkers, N.F.; O. Plaisant; M.T. Iba-Zizen; E.A. Cabanis (2007). "Paul Broca's historic cases: high resolution MR imaging of the brains of Leborgne and Lelong". Brain. 130 (Pt 5): 1432–3, 1441. doi:10.1093/brain/awm042. PMID 17405763. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  4. ^ Teter, Theresa (maj 2000). "Pierre-Paul Broca". Muskingum College. Arkivuar nga origjinali më 5 shkurt 2009. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Pierre Paul Broca". Who Named It?. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ McCaffrey, Patrick (2008). "CMSD 620 Neuroanatomy of Speech, Swallowing and Language". Neuroscience on the Web. California State University, Chico. Marrë më 22 shkurt 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Garey, Laurence (2006). Brodmann's. ISBN 9780387269177. Marrë më 22 shkurt 2009. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Menn, Lise. "Neurolinguistics". Linguistic Society of America. Arkivuar nga origjinali më 11 dhjetor 2008. Marrë më 18 dhjetor 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]