Ngacmimi seksual

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një rikrijim i një burri që bën një avancim të padëshiruar seksual ndaj një gruaje duke vënë dorën e tij në kofshën e saj.

Ngacmimi seksual është një lloj ngacmimi që përfshin përdorimin e ngjyrimeve të qarta ose të nënkuptuara seksuale, duke përfshirë premtimet e padëshiruara dhe të papërshtatshme për shpërblime në këmbim të favoreve seksuale. Ngacmimi seksual përfshin një sërë veprimesh nga shkeljet verbale deri te abuzimi apo sulmi seksual. Ngacmimi mund të ndodhë në shumë mjedise të ndryshme shoqërore si në vendin e punës, në shtëpi, në shkollë ose në institucionet fetare. Ngacmuesit ose viktimat mund të jenë të çdo gjinie.

Në kontekstet moderne ligjore, ngacmimi seksual është i paligjshëm. Ligjet që rrethojnë ngacmimet seksuale në përgjithësi nuk ndalojnë ngacmimet e thjeshta, komentet e pahijshme ose incidentet e vogla të izoluara - kjo për faktin se ato nuk imponojnë një "kod të përgjithshëm civilizimi". Në vendin e punës, ngacmimi mund të konsiderohet i paligjshëm kur është i shpeshtë ose i rëndë, duke krijuar kështu një mjedis pune armiqësor ose fyes ose kur rezulton në një vendim të pafavorshëm punësimi (siç është ulja në detyrë, shkarkimi ose largimi i viktimës). Kuptimi ligjor dhe social i ngacmimit seksual, megjithatë, ndryshon sipas kulturës.

Ngacmimi seksual nga një punëdhënës është një formë e diskriminimit të paligjshëm të punësimit. Për shumë biznese ose organizata, parandalimi i ngacmimit seksual dhe mbrojtja e punonjësve nga akuzat për ngacmim seksual janë bërë qëllimet kryesore të vendimmarrjes ligjore.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]