Nikollë Pal Dukagjini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Nikollë Pal Dukagjini ka qene nje fisnik shqiptar nga familja Dukagjini ne shekullin e 15. Ai ishte i biri i Pal Dukagjini, nje nga anetaret themelues te Lidhja e Lezhës.[1] Nikollë Dukagjini u arratis ne Itali mbas rrethimin e shkodrës ne 1479, por është i njohur edhe për kthimin në atdheun e tij dy vjet më vonë, se bashku me te birin e Skenderbeut Gjon Kastrioti dhe fisnikë të tjerë për të udhëhequr lëvizjen e armatosur kundër osmanëve.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Citime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Akademia e Shkencave e Shqipërisë 2002, p. 469

    Pali (1411–1458), për të cilin Gjon Muzaka rrëfen se është edukuar pranë Gjon Kastriotit, ka qenë aktiv në jetën politike. Ai ka marrë pjesë në kuvendin e Lezhës dhe që në fillim është bashkuar me Skënderbeun. Pali ka pasur katër djem: Lekën, Nikollën, Progonin dhe Gjergjin. Emri i Gjergjit del vetëm në "Përkujtesën" e Gjon Muzakës (Breve memoria de li discendenti de nostra casa Musachi). Progoni përmendet në vitin 1471 si i vdekur. Leka u bë personazh i rëndësishëm i jetës politike të Shqipërisë. Në vitin 1457 ai i dëboi qeveritarët venecianë nga Deja e nga Shasi, u bë bashkëpunëtor i Skënderbeut dhe vijoi luftën kundër osmanëve edhe në vitet 70. Pas pushtimit të Shkodrës nga osmanët (1479), Leka dhe vëllai i tij, Nikolla, mërguan në Itali dhe u rikthyen në vitin 1481 për të çliruar zotërimet e Dukagjinëve nga pushtuesit osmanë.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Akademia e Shkencave e Shqipërisë (2002), Historia e Popullit Shqiptar (Vëllimi I), Tirana, Albania: Toena, ISBN 99927-1-622-3 Burimi ka parametra të panjohur: |month= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Robert Elsie (2003), Early Albania: A Reader of Historical Texts, 11th–17th Centuries, Wiesbaden, Germany: Otto Harrassowitz Verlag, ISBN 978-3-447-04783-8, marrë më prill 28, 2012 Burimi ka parametra të panjohur: |month= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Rosa Lucia Gualdo; Isabella Nuovo; Domenico Defilippis (1982), Gli Umanisti e la guerra otrantina: testi dei secoli XV e XVI (në italisht), Bari, Italy: EDIZIONI DEDALO, ISBN 978-88-220-6005-1, marrë më maj 1, 2012 Burimi ka parametra të panjohur: |month= (Ndihmë!)
  • Kurt W. Treptow (1992), From Zalmoxis to Jan Palach: studies in East European history, East European Monographs, ISBN 978-0-88033-225-5, marrë më prill 30, 2012 Burimi ka parametra të panjohur: |month= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Fine, John Van Antwerp (1994), The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest, University of Michigan Press, ISBN 978-0-472-08260-5 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Oliver Jens Schmitt (2001), Das venezianische Albanien (1392–1479) (në gjermanisht), München: R. Oldenbourg Verlag GmbH München, ISBN 3-486-56569-9 Burimi ka parametra të panjohur: |month= (Ndihmë!)
  • Fan Stilian Noli (1962), Historia e Skënderbeut, Tirana, Albania: N.Sh. botimeve "Naim Frashëri" Burimi ka parametra të panjohur: |month= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)