Jump to content

Njësia imagjinare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
në rrafshin kompleks ose kartezian . Numrat realë shtrihen në boshtin horizontal, dhe numrat imagjinarë shtrihen në boshtin vertikal.

Njësia imagjinare ose numri imagjinar njësi ( i ) është një zgjidhje e ekuacionit kuadratik . Megjithëse nuk ka një numër real me këtë veti, i mund të përdoret për të zgjeruar numrat realë në ato që quhen numra kompleksë, duke përdorur mbledhjen dhe shumëzimin . Një shembull i thjeshtë i përdorimit të në një numër kompleks është .

Numrat imagjinarë janë një koncept i rëndësishëm matematikor; ata zgjerojnë sistemin e numrave realë në sistemin kompleks të numrave , në të cilën ekziston të paktën një rrënjë për çdo polinom jokonstant. Këtu, termi "imagjinar" përdoret sepse nuk ka numër real që ka një numër në katror negativ.

Ekzistojnë dy rrënjë katrore komplekse të −1: dhe , ashtu siç ka dy rrënjë katrore komplekse të çdo numri real përveç zeros (i cili ka një rrënjë katrore të dyfishtë ).

E ç'është njësia imagjinare?

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Fuqitë e i

kthejnë vlerat ciklike:

(përsërit modelin nga zona blu)
(përsërit modelin nga zona blu)

Numri imagjinar i përcaktohet vetëm nga vetia që katrori i tij është −1:Nëse njësia imagjinare përcaktohet në këtë mënyrë, rrjedh drejtpërdrejt nga algjebra se i dhe janë të dyja rrënjët katrore të −1.

Megjithëse ndërtimi quhet "imagjinar" dhe megjithëse koncepti i një numri imagjinar mund të jetë intuitivisht më i vështirë për t'u kuptuar se ai i një numri real, ndërtimi është i vlefshëm nga pikëpamja matematikore. Veprimet me numra realë mund të shtrihen në numra imagjinarë dhe kompleksë, duke e trajtuar si një madhësi të panjohur gjatë manipulimit të një shprehjeje (dhe duke përdorur përkufizimin për të zëvendësuar çdo dukuri të me -1). Fuqitë më të larta integrale i mund të zëvendësohen gjithashtu me , 1, i, ose −1:

Disa njësi imagjinare korrespondojnë me pikat ( x, y ) në hiperbolën xy = −1 .

Duke përdorur konceptet e matricave dhe shumëzimit matricor, njësitë imagjinare mund të paraqiten në algjebër lineare. Vlera e 1 përfaqësohet nga një matricë identiteti dhe vlera e përfaqësohet nga çdo matricë që kënaq . Një zgjedhje tipike ështëNë përgjithësi, një matricë J me vlerë reale 2 × 2 plotëson nëse dhe vetëm nëse J ka një gjurmë matrice zero dhe një përcaktor të matricës = 1, kështu që J mund të zgjidhet të jetësa herë që . Prodhimi xy është negativ sepse  ; Kështu, pikat shtrihen në hiperbola të përcaktuara nga z në kuadrantet II ose IV.

Rrënjët katrore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Dy rrënjët katrore të në rrafshin kompleks
Tre rrënjët kubike të i në rrafshin kompleks

Ashtu si të gjithë numrat kompleksë jozero, ka dy rrënjë katrore: ato janë [a]

Tre rrënjët kubike të -së janë: [2]

dhe

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke përdorur formulën e Euler-it, ka pafundësisht shumë vlera

për çdo numër të plotë k . Një vlerë e përbashkët kryesore korrespondon me dhe jep , që është 0.207879 576 ... . [3]

Faktoriali i njësisë imagjinare jepet më shpesh në terma të funksionit gama të vlerësuar në  : [4]

Madhësia e këtij numri është

ndërsa argumenti i saj është

  1. ^ "What is the square root of i ?". University of Toronto Mathematics Network. Marrë më 26 mars 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Zill, Dennis G.; Shanahan, Patrick D. (2003). A first course in complex analysis with applications. Boston: Jones and Bartlett. fq. 24–25. ISBN 0-7637-1437-2. OCLC 50495529. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Wells, David (1997). The Penguin Dictionary of Curious and Interesting Numbers (bot. revised). UK: Penguin Books. fq. 26. ISBN 0-14-026149-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Ivan, M.; Thornber, N.; Kouba, O.; Constales, D. (2013). "Arggh! Eye factorial . . . Arg(i!)". American Mathematical Monthly. 120: 662–665. doi:10.4169/amer.math.monthly.120.07.660. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>