Njësit administrative të Mbretërisë Jugosllave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nga 1929-ta Mbretëria Jugosllave ndahej në nëntë njësi administrative teritoriale. Kufiri i tyre dallonte për nga kufiri i pëkatësive etnike. Kryeqyteti i mbretërisë nuk i takonte asnjë njësie, ë vitin 1939 si rezulltat i marrëveshes Cvetkoviq - Maçek dy njësi, ajo Bregdetare dhe e Savës u bashkuan në një të quajtur Banovina e Kroacisë.

Njësit "Banovina" të Mbretëris së Jugosllavisë
   Emri Kyeqendra Njësitë përbërse
   Danubi    Novi Sadi  
   Drava    Lubljana  
   Drina    Sarajeva  
   Bregdetare (deri 1939)    Spliti  
   Morava    Nishi  
   Sava (deri 1939)    Zagrebi  
   Vardari    Shkupi  
   Vërbasi    Banja Lluka  
   Zeta    Cetinja  
   Kroacia[1] (nga 1939)    Zagrebi  

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Pas reformës bëhet bashkimi i dy njësive (Bregdetare dhe Savës) në një.