Njerëzit cisgjinorë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Njerëzit cisgjinorë kanë një identitet gjinor që korrespondon me seksin e caktuar në lindje. [1] Fjala cisgjinor (shpesh e shkurtuar në cis; ndonjëherë ciseksual) është antonimi i termit transgjinor. [2] [3] Parashtesa cis- është latine dhe do të thotë në këtë anë të. Termi cisgender u krijua në vitin 1994 dhe u fut në fjalorë duke filluar nga viti 2015 si pasojë e ndryshimeve në diskutimin shoqëror për gjininë. [4] [5] Termi ka qenë dhe vazhdon të jetë i diskutueshëm dhe objekt kritike.

Konceptet e ndërlidhura janë cisnormativiteti (supozimi se identiteti cisgjinor është ai i parapëlqyeri ose normali ) dhe ciseksizmi (paragjykimi që favorizon njerëzit cisgjinorë).

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi cisgender e ka origjinën në parashtesën me prejardhje latine cis-, që do të thotë 'në këtë anë', që është e kundërta e trans-, që do të thotë 'përtej' ose 'në anën tjetër të'. Ky përdorim mund të shihet në dallimin <i id="mwPA">cis</i> – <i id="mwPQ">trans</i> në kimi, anët cis dhe trans të aparatit të Golgit në biologjinë qelizore, termin e lashtë romak Cisalpine Gaul (dmth. ' Gali në këtë anë të Alpeve ') dhe Cisjordania (si dallim nga Transjordania). Në termin cisgender, cis- përshkruan përafrimin e identitetit gjinor me seksin e caktuar.

Shihni dhe gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Endoseksi
  • Pikëpamjet feministe për temat transgjinore
  • Taksonomia gjinore
  • Lista e temave të lidhura me transgjinorët

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "cisgender". Merriam-Webster.com Dictionary (në anglisht). n.d. Marrë më 8 mars 2021.
  2. ^ Schilt, Kristen; Westbrook, Laurel (gusht 2009). "Doing Gender, Doing Heteronormativity: 'Gender Normals,' Transgender People, and the Social Maintenance of Heterosexuality". Gender & Society (në anglisht). 23 (4): 440–64 [461]. doi:10.1177/0891243209340034.
  3. ^ Blank, Paula. "Will the Word "Cisgender" Ever Go Mainstream?". The Atlantic (në anglisht). Marrë më 2018-05-13.
  4. ^ Martin, Katherine. "New words notes June 2015". Oxford English Dictionary (në anglisht). Oxford University Press. Arkivuar nga origjinali më 14 gusht 2015. Marrë më 2 gusht 2015.
  5. ^ "Tracing Terminology | Perspectives on History | AHA". www.historians.org (në anglisht). Marrë më 2019-08-01.