Numrat arabë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Numrat e shkruar nga 0 deri në 9
Numrat arabë të vendosur në shkronjat Source Sans

Numrat arabë janë dhjetë shifrat numerike: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dhe 9. Ata janë simbolet më të përdorura për të shkruar numra dhjetorë. Ato përdoren gjithashtu për të shkruar numra në sisteme të tjera si oktal, dhe për të shkruar identifikues si simbole kompjuterike, marka tregtare ose targa. Termi shpesh nënkupton një numër dhjetor, veçanërisht kur krahasohet me numrat romakë.

Pikërisht në qytetin algjerianBéjaïa, studiuesi italian Fibonacci u ndesh për herë të parë me numrat; puna e tij ishte vendimtare për t'i bërë ato të njohura në të gjithë Evropën. Tregtia evropiane, librat dhe kolonializmi ndihmuan në popullarizimin e adoptimit të numrave arabë në mbarë botën. Numrat kanë gjetur përdorim në mbarë botën përtej përhapjes bashkëkohore të alfabetit latin dhe janë bërë të zakonshme në sistemet e shkrimit ku kanë ekzistuar më parë sisteme të tjera numerike, si numrat kinezë dhe japonezë.