Object Pascal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Object Pascal (sqt. Objekt Paskal) është një gjuhë programimi e orientuar në objekte e prejardhur nga Pascal dhe e njojtur si gjuha e parë e programimit e Borland Delphi. Është i njojtur edhe si Delphi (sqt. Delfi) gjuhë programimi për të nënshkruar dialektin e përdorur nga Borland Delphi.

Borland përdori emrin "Object Pascal" për versionin e parë të gjuhës së Borland Delphi, por më vonë u riemërua si "gjuha programimi Delphi".

Borland-i shiti ambiente zhvillimi të integruar (ang. integrated development environments, IDE) që të përpilojnë (ang. compile) gjuhën e programimit Delphi në Microsoft Windows, .NET Framework-un e Microsoft dhe Linux. Projekti me kodë të hapur Free Pascal lejonë gjuhën të përpilohet për Linux, Nac OS X, Win64, Windows CE, dhe të tjerë.

LampFlowchart.svg Ky artikull në lidhje me gjuhë programimi është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.