Oksido-Reduktimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Oksidimi)

Oksido-Reduktimi jane ato reaksione gjate te cilave behet kalimi i elektroneve prej nje atomi,molekule,joni ne tjetrin.

Ekzistojne 5 rregulla per te gjetur numrat oksidues:

1.Nje atom ose molekulë qe perbehet prej atomeve te elementit të njejtë ne gjendje elementare e ka numrin oksidues 0.p.sh:H,O,Na etj.

2.Nje atom kur eshte si jon njeatomik e ka numrin oksidues te njejte me ngarkesen e tij p.sh H+,F- etj.

3.Nje atom ne nje jon,qe ka dy a me teper atome zakonisht e ka te njejtin numer oksidues.

4.Metalet alkaline dhe alkalino-tokesore ne komponimet e tyre e kane çdohere numrin oksidues +1 respektivisht +2

5.Shuma e te gjithe numrave oksidues eshte 0 per komponimet neutrale dhe eshte e barabarte me ngarkesen jonike te jonit shume atomik.


Oksidimi paraqet procesin e dhenies se nje ose disa elektroneve prej nje substance apo elementi. Substanca e cila jep elektrone themi se oksidohet. Substanca e cila jep elektron njehet me emrin si mjet reduktues. P.sh  :

Fe2+ --------------->Fe3+

Mn2+ --------------->Mn7+

Reduktimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Reduktim paraqet procesin e marrjes se nje ose disa elektroneve prej nje substance apo element.


Substanca e cila merr elektrone themi se reduktohet. Substanca e cila merr elektrone njihet me emrin si agjent oksidues.

P.sh

Mn7+ ------------>Mn6+ ....Mn0

S0 ---------------->S2-

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.