Jump to content

Olympus Mons

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Olympus Mons

Olympus Mons është mali dhe vullkani më i lartë, jo vetëm në planetin Mars, por në gjithë sistemin diellor. Me një diametër prej përafërsisht 600 km dhe një lartësi prej 26,4 km ai është tri herë më i lartë se mali më i lartë në tokë, Mount Everest. Është zbuluar më 10 nëntor 1879. Në fillim quhej Nix Olympica (nga latinishtja : nix= dëborë), sepse zbuluesi kishe menduar se kishte parë dëborë në majën e tij.