OpenOffice Basic

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

OpenOffice Basic (formalisht i njohur si StarOffice Basic ose StarBasic or OOoBasic) është një dialekt i gjuhës programuese BASIC që filloi me paketën office StarOffice dhe u përhap nëpërmjet OpenOffice.org dhe derivateve si LibreOffice (ku njihet si LibreOffice Basic).

Shëmbull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse vetë OpenOffice Basic është e ngjashme me dialektet e tjera të BASIC, si Visual Basic for Applications (VBA) nga Microsoft, API (interface application programming) është shumë e ndryshme, siç ilustron më poshtë një makro. Ndërsa ekziston një mënyrë shumë më e lehtë për të marrë numrin e paragrafit të pronës së dokumentit, shembulli tregon metodat themelore për të hyrë në çdo paragraf në një dokument teksti, në mënyrë sekuenciale.

Sub ParaCount
'
' Count number of paragraphs in a text document
'
  Dim Doc As Object, Enum As Object, TextEl As Object, Count As Long
  Doc = ThisComponent
' Is this a text document?
  If Not Doc.SupportsService("com.sun.star.text.TextDocument") Then
    MsgBox "This macro must be run from a text document", 64, "Error"
    Exit Sub
  End If
  Count = 0
' Examine each component - paragraph or table?
  Enum = Doc.Text.CreateEnumeration
  While Enum.HasMoreElements
    TextEl = Enum.NextElement
' Is the component a paragraph?
    If TextEl.SupportsService("com.sun.star.text.Paragraph") Then
      Count = Count + 1
    End If
  Wend
'Display result
  MsgBox Count, 0, "Paragraph Count"
End Sub


Lixim të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Steinberg, James. Open Office Basic: An Introduction. CreateSpace Independent Publishing Platform. ISBN 978-1481270939. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Ndërlidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

BASIC Macros
OpenOffice.org API
LibreOffice API