Orë xhepi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një orë xhepi ari me kapak dhe zinxhir

Një orë xhepi është një orë që është bërë për t'u mbajtur në xhep.

Ato ishin lloji më i zakonshëm i orëve që nga zhvillimi i tyre në shekullin e 16-të derisa orët e dorës u bënë të njohura pas Luftës së Parë Botërore, gjatë së cilës një dizajn kalimtar, orët hendeku, u përdorën nga ushtria. Orët e xhepit në përgjithësi kanë një zinxhir të bashkangjitur për t'i lejuar ato të fiksohen në një jelek, xhaketë ose rrip dhe për të parandaluar rënien e tyre. Orët montoheshin gjithashtu në një rrip të shkurtër lëkure ose një fustan, kur një zinxhir i gjatë do të kishte qenë i rëndë ose me gjasë të kapte gjërat. Ky fob mund të sigurojë gjithashtu një përplasje mbrojtëse mbi fytyrën dhe kristalin e tyre. Orët e grave ishin normalisht të kësaj forme, me një fletë ore që ishte më shumë dekorative sesa mbrojtëse. Zinxhirët ishin zbukuruar shpesh me një varëse argjendi ose smalti, shpesh duke mbajtur krahët e ndonjë klubi ose shoqërie, e cila nga shoqërimi u bë e njohur edhe si një fob. Veglat në dukje praktike si çelësi i mbështjelljes së orës, kutia vesta ose prerësja e purove u shfaqën gjithashtu në zinxhirët e orëve, megjithëse zakonisht në një stil tepër të dekoruar. Të zakonshme janë gjithashtu fiksuesit e projektuar për t'u futur në një vrimë butonash dhe për t'u veshur në një xhaketë ose jelek, ky lloj shpesh lidhet dhe emërtohet pas përcjellësve të trenave.

Një referencë e hershme për orën e xhepit është në një letër në nëntor 1462 nga orëpunuesi italian Bartholomew Manfredi drejtuar Marchese di Mantova Federico Gonzaga, ku ai i ofron atij një "orë xhepi" më të mirë se ajo që i përket Dukës së Modenës. Nga fundi i shekullit të 15-të, orët e drejtuara nga susta u shfaqën në Itali dhe në Gjermani. Peter Henlein, një mjeshtër bravandreqës i Nyrëmbergut, prodhonte rregullisht orë xhepi deri në vitin 1526. Më pas, prodhimi i orëve të xhepit u përhap në të gjithë Evropën me përparimin e shekullit të 16-të. Orët e hershme kishin vetëm një akrep orësh, akrepa e minutave u shfaq në fund të shekullit të 17-të.[1][2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Watch, Mechanical", Science and Technology, How It Works (në anglisht), vëll. 19 (bot. 3rd), Marshall Cavendish, 2003, fq. 2651, ISBN 0-7614-7333-5 in How it Works (në anglisht), 2003, ISBN 0-7614-7314-9.
  2. ^ Campbell, Gordon (2006), The Grove encyclopedia of decorative arts (në anglisht), vëll. 1, Oxford University Press, fq. 253, ISBN 0-19-518948-5.