Jump to content

Orbita

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

[[Skeda:STS-130_Endeavour_flyaround_5.jpg|parapamje|300x300px|Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar rrotullohet mbi [[Tolloji i orbitës janë të ngjashme me sistemin PlutoniCharon.]] Në fizikë, një orbitë është rruga e lakuar gravitacionale e një objekti rreth një pike në hapësirë, për shembull orbita e një planeti rreth një ylli[1][2] ose një satelit natyror rreth një planeti. Orbitat e planetëve janë zakonisht eliptike, dhe masa qendrore rreth të cilës bëhet orbita është në një pikë qendrore të elipsës.

Shpjegimi aktual i mekanikës së lëvizjes orbitale është i bazuar në teorinë e përgjithshme të relativitetit të Albert Einstein, e cila është përgjegjëse për gravitetit si dhe për shkak të lakimit të hapësirë-kohë, me orbitat që ndjekin gjeodezikët. Për të lehtësuar llogaritjen, relativiteti është zakonisht i përafruar me fuqi të bazuara në teorinë e gravitetit universal bazuar në ligjet e Keplerit për lëvizjet planetare.[3]

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Wiki WikiFjalori: Orbita – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë