Prejardhja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Origjina)

Prejardhja (origjina ose origjinali) mund t'i referohen:

 • Creatio ex nihilo, latinisht për "krijim nga asgjëja", një frazë e përdorur në kontekste filozofike dhe teologjike
 • Miti i krijimit, një tregim simbolik se si filloi bota dhe se si njerëzit erdhën për të banuar në të
 • Miti i origjinës, një tregim apo shpjegim që përshkruan fillimin e një veçorie të botës natyrore ose sociale
 • Historia e origjinës, ose historia e derdhjes, një tregim imagjinar që shpjegon pse diçka është mënyra si është
 • Origjina, një revistë teologjike e botuar nga Shërbimi Katolik i Lajmeve (CNS)
 • Origjina (anatomia), vendi ose pika në të cilën lind një pjesë ose strukturë
 • Abiogjeneza, studimi se si jeta në Tokë u ngrit nga një lëndë e pajetë
 • Noogenesis, studimi i origjinës dhe evolucioni i mendjes
 • Origjina e njerëzimit, studimi i evolucionit njerëzor
 • Origjina e replikimit, vendndodhja në të cilën fillohet replikimi i ADN-së
 • Paleoantropologjia, studimi i origjinës njerëzore
 • Pedigree (qeni), origjina e regjistruar


 • Prejardhja, origjina ose gjenealogjia, origjina e familjeve
 • Prejardhja, origjina ose etimologjia, origjina e fjalëve
 • Prejardhja, origjina, ose toponimi, origjina e emrave të vendit