Osiris

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përshkrim i Osiris në një mur të varrit QV66, vendvarrimi i Nefertarit (rreth 1295-1255 p.e.s.)

Osiris, (nga egjiptianja: wsjr, romanizuar: ʾsr) është perëndia e pjellorisë, bujqësisë, jetës së përtejme, të vdekurve, ringjalljes, jetës dhe vegjetacionit në fenë e lashtë egjiptiane. Ai përshkruhej në mënyrë klasike si një hyjni me lëkurë të gjelbër me mjekër faraoni, pjesërisht i mbështjellë me mumje në këmbë, i veshur me një kurorë të veçantë atef dhe duke mbajtur një kurorë simbolike dhe flail. Ai ishte një nga të parët që u lidh me mbështjellësin e mumjes. Kur vëllai i tij Set e preu atë në copa pasi e vrau, gruaja e Osiris, Isis, i gjeti të gjitha pjesët dhe e mbështolli trupin e tij, duke i mundësuar atij të kthehej në jetë. Osiris u adhurua gjerësisht deri në rënien e fesë së lashtë egjiptiane gjatë ngritjes së krishterimit në Perandorinë Romake.

Osiris nganjëherë konsiderohej djali më i madh i perëndisë së tokës Geb dhe perëndeshës së qiellit Nut, si dhe si vëlla dhe burri i Isis, dhe vëllai i Set, Nephthys dhe Horus Plakut, ndërsa Horusi i Riu konsiderohej i linduri i tij pas vdekjes. djalin. Përmes sinkretizmit me Iahun, ai ishte gjithashtu një zot i Hënës.

Osiris ishte gjykatësi dhe zot i të vdekurve dhe i botës së krimit, "Zoti i heshtjes" dhe Khenti-Amentiu, që do të thotë "Më kryesorja e perëndimorëve". Në Mbretërinë e Vjetër (2686–2181 para Krishtit) faraoni konsiderohej një bir i perëndisë së diellit Ra, i cili, pas vdekjes së tij, u ngjit për t'u bashkuar me Ra në qiell. Megjithatë, pas përhapjes së kultit të Osirisit, mbretërit e Egjiptit u shoqëruan me Osirisin në vdekje - ndërsa Osiris u ngrit nga të vdekurit, ata do të bashkoheshin me të dhe do të trashëgonin jetën e përjetshme përmes magjisë imituese.

Nëpërmjet shpresës për një jetë të re pas vdekjes, Osiris filloi të lidhej me ciklet në natyrë, në veçanti me mbirjen e bimësisë dhe përmbytjen vjetore të lumit Nil, si dhe ngritjen heliakale të Orionit dhe Siriusit në fillim të shek. viti i Ri. Ai u bë sovrani që i dha gjithë jetën, "Ai që është përherë i mirë dhe i ri".

Dëshmia e parë e adhurimit të Osirisit është nga mesi i dinastisë së pestë të Egjiptit (shek. 25 p.e.s.), megjithëse ka të ngjarë që ai të jetë adhuruar shumë më herët; epiteti Khenti-Amentiu daton të paktën në Dinastinë e Parë dhe përdorej gjithashtu si titull faraonik. Shumica e informacionit të disponueshëm për mitin e Osirisit rrjedhin nga aludimet në Tekstet e Piramidës në fund të Dinastisë së Pestë, dokumente të mëvonshme burimore të Mbretërisë së Re si Guri Shabaka dhe "Kontendencat e Horusit dhe Sethit", dhe shumë më vonë, në tregimet të autorëve grekë duke përfshirë Plutarkun dhe Diodorus Siculus.

Disa egjiptologë besojnë se miti i Osiris mund të ketë origjinën nga një ish-sundimtar i gjallë - ndoshta një bari që jetoi në kohët paradinastike (5500-3100 pes) në deltën e Nilit, sundimi i dobishëm i të cilit bëri që ai të nderohej si zot. Veshjet e bariut, kurbetit dhe flailit - dikur shenja e perëndisë së Deltës Andjety, me të cilin Osiris ishte i lidhur - mbështesin këtë teori.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]