Osman Pazvanogllu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhamia Osman Pazvantoğlu

Osman Pazvantoğlu apo Pasvanoglu (shkruar edhe Osman Passvan - Oglou, Pazvan Oglu/Oğlu ; 1758-27 janar 1807, Vidin) është një Boshnjak Osmane ushtar, një guvernator të qarkut Vidin pas 1794, dhe një rebel kundër sundimit osman. Ai përmendet edhe si mik i Rigas Feraios, një poet greke revolucionar, të cilin ai u përpoq për të shpëtuar nga Autoritetet osmane në Beograd.

Aktiviteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjyshi i tij ishte me origjinë nga Bosnje Hercegovine dhe një pjesë e rojeve të qytetit të Sofje, kështu që emri Osman's : pasban - oğlu, "i biri i rojeve". Fillimisht një mercenare në shërbim të princ Wallachian Nicholas Mavrogenes, Osman Pazvantoğlu kundërshtuan fundit në një rast, dhe u ruajt nga raprezaljeve përmes ndërhyrjes Feraios'.

Duke mbledhur një ushtri të madhe e mercenarë, ai u rebeluan kundër sulltanit osman Selim III, dhe, duke vepruar si një sundimtar i pavarur, ai riformuar e tij monedha vet dhe kishte marrëdhënie diplomatike me të huaj shtete (përfshirë frëngjisht Republika). Në 1798, ai mbajti territoret që përhapet nga Danubit për të Ballkanit malet si dhe nga BeogradVarnës.

1798 ekspeditë ushtarake të Husein Kücük (duke pasur 100.000 ushtarë)dështoi në saj qëllim për të pushtuar Vidin dhe kapjen Pazvantoğlu, dhe rezultuar në mënyrë indirekte në vjeshtë dhe ekzekutimin e princit Konstandini Hangerli, pas Kücük akuzuar atë për të mos me kusht që ushtrisë otomane me fonde të mjaftueshme. Ai gjithashtu u përpoq të aneksojë Pashaluk e Smederevo, por u ndal nga ushtarët serbë 16.000 në Osmane shërbimit. Në 1799, Rebelim sulltani osman Pazvantoğlu fali dhe ranë dakord për të bërë atë një pasha.

Pazvantoğlu shpesh bërë kontrolle të dhunshme në Wallachia, ku ai vendosur shpesh në zjarr qytetet që ai plaçkitën. Në 1800, trupat e tij, i njohur si colloquially pasvangii, i vendosur në zjarr një pjesë e madhe e qytetit të Craiova : nga 7.000 shtëpi, vetëm rreth 300 janë ende rrinte pas zjarrit ndalur. Ky shkaktuar princi Aleksander Mourousis për të dorëzuar dorëheqjen e tij për të Sulltan Selim, një deklaratë të rrallë humbjen në kontekst e Phanariote mbretëron. Në fund të janarit 1802, Bukuresht ishte kapluar nga përhapur panik, pasi thashethemet se pasha i kishte dërguar të tij e ushtrisë në drejtim të saj. Princi Michael Soutzos majtë qytetit dhe urdhëroi mbrojtjen e saj nga mbetur garnizonshqiptarët, por mosmarrëveshjet mbi pagesën borxh udhëhequr trupat e hidhni veten në vend ; qytetit shpejt ra në çrregullim e përhapur dhe sundimit të shkurtër të lypësa dhe vagabonds (që me sa duket një mimicked kurorëzim ceremoni) - ky episod ka përfunduar nga intervenimi i dhunshëm i trupave osmane të vendosura në afërsi, dhe e udhëhoqi në fund të fundit të Soutzos' depozitimit.

1809, fushatë hakmarrje e Oltenia n Hajduk tudhëhequr nga Iancu Jianu kulmoi në sulm dhe shkatërrim të pjesshëm të Turnu Magurelë (i cili u administruar zyrtarisht si një osman [[]], kaza, por ishte bërë një bazë për rebelim udhëheqës).

Mësymje Pazvantoğlu së shpejti u bë famëkeq në të gjitha Wallachia. Shprehja "si në kohën e Pazvante' "dhe jo e zakonshme në rumune, ishte për qëllim të tregojnë një kohë të probleme dhe keq-qeverisjes, në kohë, ai thjesht erdhi në do të thotë "shumë të vjetër".

Trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Vidin, Bullgaria, kryeqyteti i Pazvantoğlu's fushë, ka disa objekteve ndërtuar gjatë sundimit të tij që ende qëndrojnë sot. Këto përfshijnë një xhami (ndërtuar në 1801-1802) dhe një bibliotekë (1802-1803) i dedikuar për Pasha i ati. Të dyja janë klasifikuar si monumente të kulturës.

Kompleksi mendohet gjithashtu të ketë edhe përfshirë një medrese (Islami shkollë KN) dhe një mysliman i vogël manastir, të cilat nuk kanë mbijetuar deri sot.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Neagu Djuvara, Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne ("Between Orient and Occident. The Romanian Lands at the beginning of the modern era"), Humanitas, Bucharest, 1995
  • Ştefan Ionescu, Bucureştii în vremea fanarioţilor ("Bucharest in the Time of the Phanariotes"), Editura Dacia, Cluj, 1974
  • Povestea lui Pazvante Chioru

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

((reflist))