Ozuejët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ozuejët ishin një fiseve ilir të cilët i përmend Appiano i Aleksandrisë gjatë fushatave ushtarake të Oktavianit në Iliri (35-33 pes). [1] Duket se Ozuejët së bashku me fiset e tjerë formuan një grup kompakt fisesh ilire të njohur me emrin Deremistët që shtriheshin në skajin jugperëndimor të Ilirikut . Disa prej tyre gjithashtu mbijetuan më vonë, si një komunitet i Conventus iuridicusNaronës . Prandaj ata u vendosën midis lumenjve Narenta dhe Drilon. [2] [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Apiani i Aleksandrisë: Historia Romana (Ῥωμαϊκά) (në Ancient Greek). (traduzione inglese Arkivuar 20 nëntor 2015 tek Wayback Machine).
  • Plini Plaku: Naturalis historia (në latinisht). (testo latino e versione inglese).
  • J. Wilkes (1962) Studies in the roman province of Dalmatia (në anglisht). Durham: Durham University.
  • J. Wilkes (1969) Dalmatia (në anglisht). Londra: Routledge & K. Paul. ISBN 978-0-7100-6285-7.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Appiano:Guerre illiriche, X, 16
  2. ^ Plinio il Vecchio. III, 143
  3. ^ Wilkes, 1969, p. 49