Përdoruesi:Prishtrinaaa/Livadhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Festivali FemArt – eshte festivali I pare regjional feminist I mbajtur ne Kosove, i organizuar nga Qendra per Art dhe Komunitet Artpolis.

Per here te pare I orgranizuar ne vitin 2012 si iniciative e Zana Hoxha Krasniqi , drejtoreshe e FemArt. Cdo vit, FemArt-I mbledh artiste nga vendi, rajoni dhe bota me qellim te promovimit te te drejtave te njeriut duke I dhene theks te vecante fuqizimit te pozites se gruas ne shoqerine Kosovare dhe grave te rajonit nepermjet artit.

Gjate nje jave organizohen aktivitete te ndryshme si : filma, performanca, poezi, koncerte muzikore, ekzpozita, punetori, konferenca, panele diskutimi etj. [1]

Femart Festival Edicioni 7

Edicionet e kaluara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edicioni I pare ne 2013

Edicioni I dyte ne 2014

Edicioni I trete ne 2015 u mbajt nga 7 deri me 12 Tetor ne Prishtine, Kosove. Aty u shfaqen pjese teatrale, filma e mbajten puntori te ndryshme, koncerte, panele diskutimi.Gjate 6 diteve u mbajten 35 aktivitete ku morren pjese me se 100 artiste nga e gjithe bota. [2]

Edicioni I katert ne 2016 u mbajt nga 25 deri me 30 Maj ne Prishtine, Kosove. [3] Deri ne kete edicion morren pjese me se 6000 spektator e 450 artiste e aktiviste nga Kosova, Rajoni,Evropa dhe Amerika, duke marre mbi 150 reportazhe ne televizione e portale. [4]

Edicioni I peste ne 2017 u mbajt nga 25 deri me 31 Maj ne Prishtine dhe ne Mitrovicen e Veriut duke I promovuar me shume se 40 aktivitete kulturore dhe shoqerore. [5]

Edicioni I gjashte ne 2018 u mbajt nga 25 deri me 30 Maj ne Prishtine, Ferizaj dhe Mitrovicen e Veriut.[6]


Edicioni i shtate - ne 2019 u mbajt nga 10 deri 16 Qershor. Ne kete edicion te titulluar ME LIRI KUNDER MARRES/ FREDDOM VS SHAME - qellimi kryesor ishte te diskutohet stigma e dhunes seksuale te bere ndaj femrave gjate kohes se luftes dhe t'i japin kurajo atyre ta jetojne jeten pa friken e paragjykimit ose gjykimit nga shoqeria. Organizata Artpolis beri hapjen e festivalit ne Hotel Grand me ekspoziten e artistes Eliza Hoxha “Behu fytyra ime.” Gjate ketyre diteve ka pasur aktivitete te llojllojshme, prej shfaqejeve teatrale,koncerte, drag show nga artiste nga e tere bota, “Poetry Night” ku jane promovuar artiste shqiptare qe jetojne jashte atdheut, premiera e performances “Women's Kanun” nga regjisorja Arlinda Morina si dhe punetoria “Grate ne Wikipedia Shqip.” [7]

Lidhjet e jashtme :[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendra per Art dhe Komunitet Artpolis

FemArt Festival

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://youact.org/2017/05/29/femart-festival-in-kosovo/
  2. ^ http://www.artpolis-ks.com/femart-festival-edicioni-iii-dita-1/
  3. ^ http://www.artpolis-ks.com/femart-festival-edicioni-iv-dita-6/
  4. ^ https://filmfreeway.com/FEMARTFestival
  5. ^ http://www.artpolis-ks.com/eng/5th-edition-femart-festival-lot-love/
  6. ^ http://qendra.org/en/news_cfc/femart-marks-its-sixth-edition/
  7. ^ https://prishtinainsight.com/we-will-not-preach-to-the-converted-femart-festival-opens/