Përdoruesi:Punetor i Rregullt5/livadhi/Hiena

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ky nuk është një artikull në Wikipedia: Është një punë individuale e një përdoruesi. Për më shumë informacion, shiko Wikipedia:Livadhi
Kjo hapësirë u editua për herë të fundit: 31-08-2018


Mbarove?     Miratoje hapësirën duke klikuar!

Hiena e njollosur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Hiena e njollosur
2011-Spotted Hyena.jpg
Në Parkun Kombëtar të Etoshës, Namibi
E thëritura regjistruar në Rezervën e Umfolozit, Afrika Jugore
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Familja: Hyaenidae
Gjinia: Crocuta
Speciet: C. crocuta
Emri binomial
Crocuta crocuta
(Erxleben, 1777)
Spotted Hyaena area.png
Vargu i hienës së njollosur
Sinonimet

Hiena e njollosur (Crocuta crocuta), e njohur edhe si hiena e qeshur,[3] është një specie e hienave, e cila aktualisht klasifikohet si anëtari i vetëm i gjinisë Crocuta, e gjendur në Afrikën Subsahariane. Është renditur si jo i rrezikuarListën e Kuqe të BNRN-së për shkak të gamës së saj të gjerë dhe numrit të madh të vlerësuar në mes të 27,000 dhe 47,000 individëve.[1] Megjithatë, speciet janë duke përjetuar rënie jashtë zonave të mbrojtura për shkak të humbjes së habitatit dhe gjuetisë.[1] Speciet mund të kenë origjinën në Azi dhe një herë kanë kaluar nëpër të gjithë Evropën për të paktën një milion vjet deri në fund të Pleistocenit.[4] Hiena e njollosur është lloji më i madh i njohur i familjes Hyaenidae dhe është i ndarë fizikisht nga speciet e tjera me anë të ndërtimit të tij,[5] veshët e rrumbullakosura,[6] krifa e tij më pak e shquar,[7] dentition më të saj të dyfishtë të vendosur,[8] më pak nipples saj[9] dhe praninë e një pseudo-penis në femra. Është e vetmja specie gjitarësh që nuk kanë një hapje vaginale të jashtme.[10]

Hyena e ndotur është më sociale e karnivores në atë që ka përmasat më të mëdha të grupit dhe sjelljet më komplekse shoqërore. [12] Organizata e saj shoqërore është ndryshe nga ajo e çdo mishngrënës tjetër, duke pasur ngjashmëri më të afërt me atë të primatëve cercopithecine (babiloneve dhe macakëve) në lidhje me strukturën hierarkike të grupit, dhe frekuencën e ndërveprimit shoqëror midis bashkëshortëve të afërm dhe atyre të palidhur. ] Sidoqoftë, sistemi social i hyenës së ndotur është më konkurrues se sa kooperativë, me mundësi për të vrarë, mundësitë e çiftëzimit dhe kohën e shpërndarjes për meshkujt, varësisht nga aftësia për të dominuar anëtarët e tjerë të fiseve. Femrat ofrojnë vetëm për cubs e tyre në vend që të ndihmojnë njëri-tjetrin, dhe meshkujt nuk shfaqin kujdesin atëror. Shoqëria e zezë e hizës është matriarkale; femrat janë më të mëdha se meshkujt dhe dominojnë ato. [14]

Hyena e ndotur është një kafshë shumë e suksesshme, duke qenë mishngrënësja më e zakonshme në Afrikë. Suksesi i saj është pjesërisht për shkak të përshtatshmërisë dhe oportunizmit të saj; ai është kryesisht gjahtar, por gjithashtu mund të pastrojë, me aftësinë për të ngrënë dhe tretet lëkurën, kockat dhe mbeturinat e tjera të kafshëve. Në terma funksional, hiena e ndotur e bën përdorimin më efikas të lëndës shtazore të të gjithë mishngrënësve afrikanë. [15] Hyena e ndotur tregon më shumë plasticitet në sjelljen e saj të gjuetisë dhe të ushqyerjes sesa mishngrënësit e tjerë afrikanë; [16] gjuan vetëm, në parti të vogla 2-5 individë ose në grupe të mëdha. Gjatë një gjueti, hyenat e ndotura shpesh kalojnë nëpër kopetë e egër, me qëllim që të përzgjedhin një individ për të sulmuar. Pasi janë përzgjedhur, predha e tyre është ndjekur për një distancë të gjatë, shpesh disa kilometra, me shpejtësi deri në 60 km / h. [17]

Hyena e ndotur ka një histori të gjatë ndërveprimi me njerëzimin; paraqitjet e specieve ekzistojnë nga Periudha Paleolit ​​e Epërme, me gdhendje dhe piktura nga Shpella Lascaux dhe Chauvet. [18] Speciet kanë një reputacion kryesisht negativ në kulturën perëndimore dhe folklorin afrikan. Në të parën, speciet më së shumti konsiderohen si të shëmtuara dhe frikacakë, ndërsa në të fundit, ata konsiderohen si lakmitarë, të pangopur, budallenj dhe të marrë, por të fuqishëm dhe potencialisht të rrezikshëm. Pjesa më e madhe e perceptimeve perëndimore mbi speciet mund të gjenden në shkrimet e Aristotelit dhe të Plinit Plaku, edhe pse në formë relativisht jo-juridike. Në Physiologus ndodhin gjykime eksplicite, negative, ku kafsha përshkruhet si hermafrodit dhe grabitës të rëndë. [19] Grupi i ekspertëve të IUCN-së për hijen e identifikon reputacionin negativ të hyenës së dendur si të dëmshme për mbijetesën e vazhdueshme të specieve, si në robëri dhe në të egra.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Honer, O.; Holekamp, K.E. & Mills, G. (2008). "Crocuta crocuta". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Marrë më 22 mars 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Rendi Karnivora". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Speciet Gjitare të Botës: Një Referim Taksonomike dhe Gjeografike (bot. 3rd)). Shtypja e Universit Xhon Hopkin. ff. 532–628.  978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.
  3. ^ Funk 2010, pp. 55–56
  4. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura varela
  5. ^ Estes 1998, p. 290
  6. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura r355
  7. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura r353
  8. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura mac134
  9. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura drea
  10. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura differentiation