Përdoruesi:Sofia aa/Albania

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shqipëria ( /ælˈbniə,_ɔːlʔ/, një(w)l-BAY-nee-e; shqip: Shqipëri/Shqipëria; gegërisht: Shqipni/Shqipnia, Shqypni/Shqypnia[1]), zyrtarisht Republika e Shqipërisë (shqip: Republika e Shqipërisëe , shqiptohet [ɾɛpuˈblika ɛ ʃcipəˈɾiːsə]), është një vend në Evropën Juglindore, e cila kufizohet nga mali i Zi në veriperëndim, Kosova në veri-lindje,[a] e Republikës së Maqedonisë në lindje dhe Greqia në jug dhe në juglindje. Ajo ka një bregdetit në Detin Adriatik në perëndim dhe në Detin Jon në jugperëndim. Kjo është më pak se 72 kilometra (45 mi) nga Italia, nëpër Ngushticën e Otranto e cila lidh Detin Adriatik me Detin Jon.

Të pranishëm në territorin e Shqipërisë ishte pjesë e Romak krahinat e Dalmatia, Maqedonisë dhe Moesia Superior. Pas kolapsit të Perandorisë Osmane në Evropë pas Luftërave Ballkanike,[2] Shqipëria e shpalli pavarësinë në 1912 dhe ishte e njohur në vijim të vitit. E Mbretërisë së Shqipëria ishte pushtuar nga Italia në vitin 1939, të cilat formuar Shqipërinë e Madhe, para se të bëhej një Nazist gjerman protektorat , në vitin 1943.[3] në vijim Të vitit, një socialiste e Njerëzve të Republikës është themeluar nën udhëheqjen e Enver Hoxhës dhe Partisë së Punës. Në shqipëri kanë përhapur shoqëror dhe politik transformime në epokës komuniste, si dhe izolimi nga shumica e komunitetit ndërkombëtar. Në vitin 1991, Republikës Socialiste ishte tretur dhe Republikës së Shqipërisë është themeluar.

Shqipëria është anëtare e Kombeve të Bashkuara, NATO-s, Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë, Këshillin e Evropës, Organizata e Bashkëpunimit Islamik dhe i Organizatës Botërore të Tregtisë. Ajo është një nga anëtarët themelues të Komunitetit të Energjisë, Organizimi Ekonomik të Detit të Zi për Bashkëpunim dhe Bashkimit për Mesdheun. Ajo është gjithashtu një kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e Shqipërisë doli nga prehistorike skenë nga 4 shekullin, me fillim të dhënat e Illyria në Greko-Romake publicistika.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqipëria është e Mesjetare latine e emrit të vendit. Vendi që quhet Shqipëri nga njerëzit e saj. Emri mund të jetë nxjerrë nga fisi Ilir i Albani regjistruar nga Ptolemy, gjeograf dhe astronomi nga Aleksandri i cili hartohet një hartë në 150 AD që tregon qytetit Albanopolis vendosur ne veri te Durresit.[4][5]

Emri mund të ketë një vazhdimësi në emër të një mesjetare të vendbanimit quajt Albanon dhe Arbanon, edhe pse kjo nuk është e sigurt se kjo ishte në të njëjtin vend.[6] e tij Në Historinë e shkruar në 1079-1080, Bizantine historiani Michael Attaliates ishte i pari që i referohen Albanoi si ka marrë pjesë në një revoltë kundër Kostandinopojës në vitin 1043 dhe Arbanitai si subjekte të Duka i Dyrrachium.[7] Gjatë mesjetës, Shqiptarët e quajtën vendin e tyre, Arbëri ose Arbëni dhe i referohej vetes si Arbëreshe ose Arbënesh.[8][9]

Si në fillim të shekullit të 17-të placename Shqipëria dhe etnike demonym Serbë gradualisht zëvendësohet Arbëria dhe Arbëreshe. Dy terma janë shkatërrimtarë të interpretohet si "Vendi i Shqiponjave" dhe "bij të Shqiponjës".[10][11]

Parahistoria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjurmët e para të njeriut, prezenca në Shqipëri, që daton Mes Paleolitit dhe Sipërme të Paleolitit të epokave, janë gjetur në fshatin Xarrë, pranë Sarandë dhe Malin Dajt afër Tiranë.[12] E objekteve të gjetura në një shpellë në afërsi të Xarrë përfshijnë flint dhe jasper objekteve dhe fosile të kafshëve kockat, ndërsa ato që gjenden në Malin Dajt përfshijnë kocke dhe prej guri mjete të ngjashme me ato të Aurignacian kulturës. E Paleolitit gjen e Shqipërisë tregojnë ngjashmëri të madhe me objekte të njëjtën epokë, që gjendet në Crvena Stijena në mal të Zi dhe veri-perëndimore të Greqisë.[12]

Antikiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kohët e lashta, në territorin e moderne, Shqipëria ishte kryesisht i banuar nga një numër i madh Ilire të fiseve. Ky territor ishte i njohur si Illyria, që korrespondon afërsisht të zonës lindore të detit Adriatik në grykën e Vjosë lumë në jug.[13][14] E parë parasysh Ilire grupe vjen nga Periplus e Euxine Det, një e lashtë greke tekst të shkruar në mes të 4-t të shekullit BC.[15] jugor qenë e banuar nga greke fisit të Chaonians,[16] të cilit kapitalit ishte në Phoenice, ndërsa kolonitë e shumta, të tilla si Apollonia, Epidamnos dhe Amantia, janë themeluar nga greke qytet-shtetet e bregut nga 7 shekullit BC.[17]

Një nga më të fuqishme të fiseve që sundonte mbi moderne, Shqipëria ishte Ardiaei. E Ardiaen Mbretërinë e arritur e saj më të madh nën masën e Agron e Illyria, bir i Pleuratus II. Agron shtrirë sundimin e tij mbi fise të tjera fqinje, si dhe.[18] Pasi Agron vdekjes së në 230 para krishtit, bashkëshortja e tij Teuta trashëguar Ardiaean mbretërisë. Teuta e forcave të zgjeruar operacionet e tyre më tej në jug në Detin Jon, mundi i kombinuar i Achaean dhe Aetolian flotën në Betejën e Paxos dhe kapjen ishullin e Corcyra, të cilat vënë ato në pozitë për të shkelë të rëndësishme rrugët e tregtisë ndërmjet territorin e Greqisë dhe qytetet greke të Italisë.[19] Në vitin 229 P.K., i Romës, i shpalli luftë[20] në Illyria për gjerësisht duke e plaçkitur anijet Romake. Përfundimit të luftës në Iliro mposhtur në 227 BC. Teuta ishte përfundimisht i pasuar nga Gent në vitin 181 para krishtit.[21] Gent luftonin me Romakët në 168 BC, nisjen e Tretë Ilire e Luftës. Konflikti ka rezultuar në fitoren Romake dhe në fund Ilire të pavarësisë nga 167 para erës sonë. Pas tij, humbjen Romake ndarë rajon në tre ndarjet administrative.[22]

Moshat E Mesme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Charles unë e Napolit themeluar Regnum Albaniae (Mbretërinë e Shqipërisë) , pasi ai e pushtoi një pjesë e Despotate e Epirit.

Territorin e njohur tani si Shqipëria mbeti nën Romak (Bizantin) kontrollin derisa Sllavët filluan të pushtuar atë nga 7 shekullit,[23] dhe ishte kapur nga bullgare Perandorinë në 9-të të shekullit. Pas dobësimit të Perandorisë Bizantine dhe Perandorisë bullgare në mes dhe në fund të shekullit të 13-të, disa të territorit të sotme moderne të Shqipërisë ishte kapur nga Principatës serbe. Në përgjithësi, pushtuesit shkatërruar ose janë dobësuar Romake dhe Bizantine qendrave kulturore në tokat që do të bëhet Shqipëri.[24]

Territorial bërthama e shtetit shqiptar, i formuar në mesjetë, si Principatës së Arbër dhe Mbretërinë e Shqipërisë. E Principatës së Arbër ose Albanon (shqip: Arbër ose Arbëria), ishte i pari i shtetit shqiptar gjatë mesjetës, u krijua nga archon Progon në rajonin e Krujës, c. 1190. Progon, themelues, ishte i pasuar nga djemtë e tij Gjin dhe Dhimitri, ky i fundit, i cili arriti kulmin e mbretërisë. Pas vdekjes së Dhimitër, e fundit e Progon familjes, principatës erdhi nën greke Gregori Kamonas[25][26] Zoti ose Princi (archon) e Krujë,[27] dhe më vonë Golem. Principatës ishte tretur në 1255.[28][29][30] Pipa dhe Repishti të konkludojmë se Arbanon ishte i pari skicë e një "shteti shqiptar", dhe se ajo ruajti gjysmë-autonome të statusit të perëndimor ekstremitetet e një perandorisë (nën Doukai e Epirit ose e Laskarids e Nicaea).[31] Mbretërinë e Shqipërisë u themelua nga Charles i Anjou në trojet shqiptare ai pushtuar nga Despotate të Epirit në vitin 1271. Ai mori edhe titullin "Mbret i Shqipërisë", në shkurt 1272. Mbretëria e zgjeruar nga rajoni i Durrësit (i njohur atëherë si Dyrrhachium) në jug përgjatë bregdetit të Butrintit. Pas krijimit të mbretërisë, një Katolike strukturës politike ishte një bazë e mirë për papnore planet e përhapjen e Katolicizmit në Ballkan. Ky plan e gjeti edhe mbështetjen e Helen e Anjou, një kushëri i Charles i Anjou, i cili në atë kohë ishte në pushtet territoreve në Veri të Shqipërisë. Rreth 30 Katolike kishat dhe manastiret janë ndërtuar gjatë sundimin e saj në Veri të Shqipërisë dhe në Serbi.[32] Gjatë 1331-55, serbe Perandorisë luftuar shumë kontroll mbi Shqipërinë. Pas shpërbërjes së Perandorisë serbe, disa principatat shqiptare u krijuan, dhe në mesin e më të fuqishme ishin Balsha, Thopia, Kastrioti, Muzaka dhe Arianiti. Në gjysmën e parë të shekullit të 14-të, Perandoria Osmane, pushtuan më të madhe të Shqipërisë. Por në 1444, principatat shqiptare ishin bashkuar nën George Castrioti Skënderbeut, (shqiptar: Gjergj Kastrioti, Skënderbeu) heroi kombëtar i Shqipërisë.

Osmane Në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas shërbim të Perandorisë Osmane për 20 vjet Skënderbeu braktisur dhe nisi një rebelim që të ndalonin Osmane të përparuar në Evropë për 25 vjet.
Muhamed Ali ishte vetë-sundimtari i Egjiptit dhe Sudan gjatë gjysmës së parë të shekullit të 19.

Në agimin e formimit të Perandorisë Osmane në Evropën Juglindore, të peizazhit gjeopolitik u shënua nga shpërndarë mbretëritë e vogla principatave. Osmanët ngritur tyre garrisons në të gjithë Shqipërinë e jugut nga 1415 dhe i pushtuar më të madhe të Shqipërisë nga 1431.[33] Megjithatë, në vitin 1443 e madhe dhe e kamotshme revolta shpërtheu jashtë, nën udhëheqjen e heroit kombëtar shqiptar Skënderbeut, e cila zgjati deri në 1479, shumë herë mundi të mëdha Osmane, ushtritë e udhëhequra nga ana e sulltanëve Murati II dhe Mehmed II. Skënderbeu bashkuara fillimisht princat shqiptare, dhe më vonë për të krijuar një qendër pushteti mbi shumica e jo-të pushtuar territore, duke u bërë në pushtet Zoti e Shqipërisë. Ai gjithashtu u përpoq pandalshëm por pa sukses për të krijuar një të koalicionit Evropian kundër Otomanëve. Ai e kotë çdo përpjekje nga Turqit për të rimarrë Shqipërinë, të cilën ata e parashikuar si një trampolinë për pushtim të Italisë dhe Evropës perëndimore. E tij e pabarabartë luftën kundër mightiest fuqia e kohës fitoi respektin e Evropës si edhe disa përkrahje në formë parash dhe ndihmë ushtarake nga Napoli, Papal, të Venedikut, dhe Ragusa.[34] Me ardhjen e Turqve, Islami ishte futur në Shqipëri, si një e treta e fesë. Ky konvertim ka shkaktuar një emigrimi masiv i Shqiptarëve të Krishterë në vendet Evropiane.[35] Së bashku me Boshnjakë, Shqiptarë Muslimanë të zënë një pozitë të shquar në Perandorinë Osmane, dhe ishin shtyllat kryesore Osmane, Porte e politikës në Ballkan.[36]

Gëzojnë këtë pozitë të privilegjuar në perandori, Shqiptarë Muslimanë të mbajtur të ndryshme lartë administrative pozicionet, me mbi dy duzina Grand Viziers me origjinë shqiptare, të tilla si Zan. Köprülü Mehmed Pasha, i cili urdhëroi forcat Osmane gjatë Osmane-Persian Luftëra; Zan. Köprülü Fazıl Ahmed, i cili e udhëhoqi ushtritë Osmane gjatë Austro-turke të Luftës; dhe, më vonë, Muhamed Ali Pasha i Egjiptit.[37]

Në shekullin e 15të, kur Osmanët të ishin fituar një firmë prezente në rajon, qytete shqiptare, ishin organizuar në katër kryesor sanjaks. Qeveria nxiti tregtinë me zgjidhjen e një numër të madh Hebre koloni e refugjatëve të ikur persekutimit në Spanjë (në fund të shekullit 15-të). Vlorë pashë që kalojnë nëpër portet e saj të importuar mallra nga Evropa, të tilla si velvets, pambuku mallrave, mohairs, qilima, erëza dhe lëkurë nga Bursa dhe Kostandinopojës.

Ali Pasha i Tepelenës ishte dukshëm një nga më të fuqishme autonom Musliman shqiptar, sundimtarët, ai vendosi mbi Pashalik e Yanina, dhe madje u përpoq për rivalin e Dey e Algiers në dete.
Köprülü Mehmed Pasha ishte efektiv dhe me ndikim Otoman Grand Vezir i shqiptarëve origjinën.[38]

Shqiptarët do të mund të gjenden edhe në të gjithë perandorinë në Irak, Egjipt, Algjeri dhe në të gjithë Magreb, si jetike ushtarake dhe administrative retainers.[39] Kjo ishte pjesërisht për shkak të Devşirme sistemit. Procesi i Islamizimi ishte një zhvillim një, duke filluar nga ardhja e Otomanët e shekullit të 14-të (në këtë ditë, një pakicë e Shqiptarëve janë të Katolike apo Ortodokse të Krishterë, edhe pse shumica u bë Musliman). Timar mbajtësit, e themelit të hershme Osmane kontrollit në Evropën Juglindore, nuk ishin domosdoshmërisht të kthyerit në Islam, dhe herë pas here ngritën krye; më e famshme e këtyre rebelëve, është Skënderbeu (figura e tij do të ngrihet më vonë, në shekullin e 19-të, si një përbërës themelor i identitetit kombëtar shqiptar). Ndikim shumë të madh mbi Shqiptarët ishte gradual Islamisation procesin e madhe të shumica e popullsisë, edhe pse kjo u bë e përhapur vetëm në shekullit të 17-të.[40]

Kryesisht Katolikë të konvertuar gjatë shekullit të 17-të, ndërsa Ortodoksët Shqiptarë pasoi kryesisht në këto troje. Fillimisht i kufizuar në qytetin kryesor, në qendrat e Elbasan dhe Shkodër, nga kjo periudhë e në fshat, ishte gjithashtu përqafuar fenë e re.[40] motivet për shndërrimin sipas disa dijetarëve janë të ndryshme, në varësi të kontekstit. Mungesa e burimit të materialit nuk do të ndihmojë kur të hetuar çështje të tilla.[41]

Epoka e nacionalizmit dhe Lidhjes së Prizrenit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhja e Prizrenit ndërtimi në Prizren nga brenda në oborr
Harta që paraqet shqiptare të Vilajetit të kërkuar nga Lidhja e Prizrenit

E Lidhjes së Prizrenit u formua më 1 qershor 1878, në Prizren, në vilajetin e Kosovës e Perandorisë Osmane. Në fillim Osmane autoritetet mbështetur Lidhjes së Prizrenit, të cilit fillestare pozitën, ishte i bazuar mbi fetare solidaritetin e Musliman pronarëve dhe personave të lidhur me të administratës Osmane. Osmanët e favorizuar dhe të mbrojtura Musliman solidaritetit, dhe bëri thirrje për mbrojtje të Musliman tokave, përfshirë sotme Bosnja dhe Hercegovina. Kjo ishte arsyeja për emërtimin e ligës Komiteti i Vërtetë i Muslimanëve (shqip: Komiteti i Myslimanëve të Vërtetë).[42] E Ligës lëshuar një dekret, i njohur si Kararname. E saj tekst përmbante një shpalljes se njerëzit nga "veriut të Shqipërisë, Epirit dhe Bosnja" janë të gatshëm të mbrojnë "integritetin territorial" të Perandorisë Osmane ", nga të gjitha mjetet e mundshme" kundër trupave të Bullgarisë, të Serbisë dhe të malit të Zi. Ajo u nënshkrua nga 47 Musliman deputetë të Lidhjes, në 18 qershor 1878.[43] Rreth 300 Muslimanët morën pjesë në kuvend, duke përfshirë edhe delegatë nga Bosnja dhe mutasarrif (sanjakbey) të Sanxhakut të Prizrenit, si edhe përfaqësues të pushtetit qendror dhe jo të delegatëve nga Vilajeti i Shkodrës.[44]

Osmanët anuluar mbështetjen e tyre kur League, nën ndikimin e Abdyl bej Frashëri, u bë i fokusuar për të punuar drejt shqiptare, të autonomisë dhe të kërkuar bashkimin e katër Osmane vilayets (të Kosovës, të Shkodrës, Monastir dhe të Janinës) në një të ri të vilajetitPerandorisë Osmane ( shqiptare të Vilajetit). Ndeshja e përdorur forcën ushtarake për të parandaluar annexing fushat e Plavë dhe Gusinje caktuar të malit të Zi nga Kongresi i Berlinit. Pas disa beteja të sukseshme me trupat e malit të zi, të tilla si në Novsice, nën presionin e fuqive te medha, Lidhja e Prizrenit u detyrua të tërhiqet nga kontestuar rajonet e Plavë dhe Gusinje dhe më vonë, kampionat u mundën nga ushtria Osmane e dërguar nga Sulltanit.[45] E kryengritjes shqiptare e 1912, Osmane humbjes në Luftërave Ballkanike dhe përparimin e malit të zi, serbisë dhe forcat greke në territoret e pretenduar si shqiptar, çoi në shpalljen e pavarësisë nga Ismail QemaliVlorë, më 28 nëntor 1912.

Pavarësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkup, pasi janë kapur duke shqiptare revolucionarët në gusht të 1912 pasi mundi Osmane forcat e mbajtjes së qytetit. Kjo çoi në shpalljen e pavarësisë menjëherë pas.

Në të Gjithë shqiptarë të Kongresit në Vlorë më 28 nëntor 1912[46] Kongresin pjesëmarrësit themeluan Kuvendin e Vlorës.[47] kuvendit të tetëdhjetë e tre liderëve në takimin e mbajtur në Vlorë në nëntor 1912 shpalli Shqipërinë shtet të pavarur dhe për të ngritur një qeveri të përkohshme. E Qeveria e Përkohshme e Shqipërisë është vendosur për herë të dytë seancën e kuvendit të kosovës të mbajtur më 4 dhjetor 1912. Ajo ishte një qeveri e dhjetë anëtarë, të udhëhequr nga Ismail Qemali deri në dorëheqjen më 22 janar 1914.[48] Kuvendit themeluar edhe në Senat (shqip: Pleqësime një rol këshillimor për qeverinë, të përbëra prej 18 anëtarëve të Kuvendit.[49]

Ismail Qemali dhe kabineti i tij gjatë kremtimit të përvjetorin e parë të pavarësisë në Vlorë më 28 nëntor 1913.

Shpallja e pavarësisë së shqipërisë u njoh nga Konferenca e Londrës më 29 korrik 1913, por vizatimi i kufijve të sapo themeluar Principatën e Shqipërisë injoruar demografike të realitetit të kohës. Në Komisionin Ndërkombëtar të Kontrollit , u themelua, më 15 tetor 1913 për të marrë kujdesin e administratës së sapo themeluar Shqipëri deri vet institucionet politike janë në rregull.[50] selinë e Saj ishin në Vlorë.[51] E Xhandarmërisë Ndërkombëtare është themeluar si i pari agjencinë e zbatimit të ligjit të Principatës së Shqipërisë. Në fillim të muajit nëntor të parë xhandarmërisë anëtarëve të ardhur në Shqipëri. Wilhelm e Wied u zgjodh si i pari princ.[52]

Në nëntor 1913 shqiptare pro-forcat Osmane kishin ofruar fronin e Shqipërisë Osmane luftës ministri origjinë shqiptare, Izzet Pasha.[53] pro-Osman fshatarët besonin se regjim të ri të Principatës së Shqipërisë ishte një mjet i gjashtë i Krishterë i Madh Pushteteve vendore dhe pronarët se në pronësi gjysmën e tokave të punueshme.[54]

Më 28 shkurt 1914, Republika Autonome në Veri të Epirit , ishte shpallur në Gjirokastër lokale greke të popullsisë kundër inkorporimit të Shqipërisë. Kjo iniciativë ishte e shkurtër jetuar dhe në vitin 1921 në jug të krahinave më në fund u inkorporuar shqiptar të Principatës.[55][56] Ndërkohë, revolta e shqiptarëve fshatarëve kundër re shqiptare regjimit shpërtheu nën udhëheqjen e grupit të klerikëve Musliman të mbledhur rreth Essad Pasha Toptani, i cili e shpalli veten shpëtimtar të Shqipërisë dhe Islamit.[57][58] Në mënyrë që të fitojë mbështetjen e Mirditës Katolike vullnetarë nga malet veriore, Princi i Wied emëruar udhëheqësi i tyre, Prênk Bibë Doda, të jetë ministri i punëve të jashtme të Principatës së Shqipërisë. Në Maj dhe qershor 1914 Ndërkombëtare të Xhandarmërisë u bashkuan me Isa Boletini dhe njerëzit e tij, kryesisht nga Kosova,[59] dhe veriore Mirdita Katolikë u mundën nga rebelët, të cilët të kapur shumicën e Shqipërinë Qendrore deri në fund të gushtit 1914.[60] e regjimit të Princit të Wied u shemb dhe ai e ka lënë vendin më 3 shtator 1914.[61]

Republika dhe monarkia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jetëshkurtër principatës (1914-1925) ishte e suksesshme nga ana e parë e Republikës së shqipërisë (1925-1928). Në 1925 katër-anëtar Regency u shfuqizua dhe Ahmed Zogu u zgjodh president i sapo shpallur republikën. Tiranë ishte miratuar zyrtarisht si të vendit të përhershëm të kryeqytetit.[62] Zogu çuar një autoritar dhe regjimi konservator, qëllimi primar i të cilave është ruajtja e stabilitetit dhe e rendit. Zogu u detyrua të ndiqte një politikë bashkëpunimi me Italinë. Një pakt kishte qenë i nënshkruar mes Italisë dhe Shqipërisë në 20 janar 1925 ku Italia fitoi një monopol mbi të transportit dhe të tregtisë koncesionet.[63]

Pasi u ushtarakisht. shkelje tyre të okupuar nga Italia, nga 1939 deri në vitin 1943 e Mbretërisë shqiptare ishte një protektorat dhe një varësinë e Italisë qeveriset nga italiane Mbretit Victor Emmanuel III dhe qeveria e tij. Pas Boshti i' pushtimit të Jugosllavisë në prill 1941, territoret e Jugosllavisë me të konsiderueshme të popullsisë shqiptare ishin bashkëngjitur në Shqipëri: më të Kosovës,[a] , si dhe të Maqedonisë Perëndimore, në qytetin e Tutin në Serbinë Qendrore dhe në një strip Lindore në malin e Zi.[64] Në nëntor 1941, e vogla shqiptare Komuniste e grupeve të krijuar një shqiptar të Partisë Komuniste në Tiranë e 130 anëtarë, nën udhëheqjen e Enver Hoxhës dhe një njëmbëdhjetë-njeri i Komitetit Qendror. Partia në fillim kishte pak në masë të apelit, dhe madje edhe në rininë e saj, organizata netted disa rekrutëve. Pas Marsit 1943, Nacional-Çlirimtare, Lëvizja e formuar e saj të parë dhe të dytë drejtoni batalionet e rregullta, të cilat më pas u bë brigadave, për të veprojnë së bashku me ekzistuese të vogla dhe të njësive të parregullta. Rezistenca ndaj pushtimit u rrit me shpejtësi si shenjat e italiane dobësi u bë e qartë. Në fund të 1942, forcat guerile të uçk-së numërohet jo më shumë se 8.000 deri 10.000 euro. Me verën e 1943, kur Italian përpjekje dështuan, pothuajse të gjithë e brendshme malore ishte i kontrolluar nga rezistenca njësive.[65]

Shqiptare partizanët mars në Tiranë më 29 nëntor 1944

Pas capitulation të Italisë në 1943, gjermanët nazistë pushtuar edhe e Shqipërisë. Nacionaliste Balli Kombetar, i cili kishte luftuar kundër Italisë, formuan një "neutral" qeveria në Tiranë, dhe krah për krah me Gjermanët luftuan kundër komuniste të udhëhequr nga Çlirimtare Kombëtare Lëvizja e Shqipërisë.[66] Qendra për Ndihmë të Popullsisë Civile (Gjenevë) raportuan se Shqipëria ishte një nga më të shkatërruar vendet në Evropë. 60,000 shtëpi janë shkatërruar dhe rreth 10% e popullsisë ishte lënë të pastrehë.Komunist partizanët kishin regrouped dhe për të fituar kontrollin e shumë e Shqipërisë së jugut në janar të vitit 1944. Megjithatë, ata ishin të nënshtruar gjermane sulmet e makinës tyre nga fushat e caktuara. Në Kongresin e Përmetit, NLF formuar një Anti-Fashiste Këshillit të Nacional-Çlirimtare, për të vepruar si Shqipëria e të administratës dhe ligjvënës. Nga viti i kaluar në luftës SË dytë botërore, Shqipëria ra në një luftë civile-si shtet midis komunistëve dhe nacionalistëve. Komuniste të ashtëquajtur megjithatë mundi të fundit Balli Kombëtar të forcave në Shqipërinë e jugut deri nga mesi i verës të vitit 1944. Para në fund të nëntorit, kryesore me trupat gjermane kishte tërhequr nga Tirana, dhe komunistët morën kontrollin, duke sulmuar atë. Ashtëquajtur tërësisht i çliruar Shqipërinë nga pushtimin gjerman më 29 nëntor 1944. Një qeveri të përkohshme, të cilat komunistët i kishin formuar në të Beratit, në tetor, i cili administrohet në Shqipëri me Enver Hoxha si kryeministër.

Komunist I Shqipërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enver Hoxha, diktatori i Shqipërisë gjatë viteve 1945 - 1985

Deri në fund të Luftës së dytë Botërore, e kryesore ushtarake dhe forcë politike në vend, partisë Komuniste, dërgoi forca për të veriut të Shqipërisë kundër nacionalistëve për të eliminuar rivalët e saj. Ata përballur me rezistencë të hapur në Nikaj-Mertur, të Dukagjinit dhe të Kelmendit (Kelmendi ishte i udhëhequr nga Prek Cali).[67] Më 15 janar 1945, një përplasje u zhvillua në mes partizanët e Brigadës së parë dhe forcat nacionaliste në Tamara Urës, që rezulton në humbjen e nacionaliste të forcave. Rreth 150 Kelmendi[68] njerëz u vranë apo torturuar. Kjo ngjarje ishte pikënisje e shumë çështje të tjera që kanë ndodhur gjatë Enver Hoxha e diktaturës. Klasa lufta ishte rreptësisht e aplikuar, njeriut të lirisë dhe të të drejtave të njeriut ishin mohuar.[nevojitet citimi] E Kelmendit rajon ishte e izoluar nga të dyja kufitare dhe nga mungesa e rrugëve për një tjetër 20 viteve të fundit, institucioni i kooperativave bujqësore që solli rënia ekonomike. Shumë Kelmendi njerëzit ikën, disa u ekzekutuan duke u përpjekur të kalojnë kufirin.[nevojitet citimi]

Pas çlirimit të Shqipërisë prej pushtimit Nazist, vendi u bë një Komunist e shtetit, Popullit i Republikës së Shqipërisë (u quajt "Popullit Socialist në Republikën e Shqipërisë" në vitin 1976), që udhëhiqej nga Enver Hoxha dhe Partia e Punës e Shqipërisë.[nevojitet citimi]

Socialiste të rindërtimit të Shqipërisë ishte nisur menjëherë pas anulimin e monarkisë dhe krijimin e një "Populli i Republikës". Në vitin 1947, Shqipëria është vija e parë hekurudhore është përfunduar, me një të dytë duke u përfunduar tetë muaj më vonë. Toka e re të reformave në ligjet janë kaluar dhënien në pronësi të tokave të punëtorëve dhe të fshatarëve, të cilët punohet. Bujqësia u bë kooperativë, dhe prodhimi është rritur dukshëm, duke çuar në Shqipëri është duke u bërë agriculturally të vetë-mjaftueshme. Nga 1955, analfabetizmi është eliminuar mes Shqipërisë e popullsisë së rritur.[69]

Një i vjetër komuniste, bunkeri me pamje nga majat e Lugina e Valbonës. Nga 1983 një total prej 173,371 konkrete bunkers ishin shpërndarë në të gjithë vendin.[70]

Gjatë kësaj periudhe, Shqipëria u bë industrializuara dhe pa rritje të shpejtë ekonomike, si dhe të paparë progresi në fushën e arsimit dhe shëndetësisë.[nevojitet citimi] mesatare vjetore e normës së Shqipërisë, të ardhurat kombëtare ishte 29% më të larta se mesatarja botërore dhe 56% më e lartë se mesatarja e Evropës.[71] Shqipërisë Komuniste kushtetuta nuk e lejon tatimet për individët; në vend të kësaj, taksat janë shqiptuar mbi kooperativat dhe organizatat e tjera, me shumë të njëjtin efekt.[72]

Liritë fetare janë të rëndë të ndërpritet gjatë periudhës Komuniste, me të gjitha format e adhurimit qenë nxjerrë jashtë ligjit. Në gusht të vitit 1945, Reforma Agrare Ligjit do të thoshte se madhe swaths e pronës në pronësi të grupeve fetare (kryesisht Islame waqfs) u shtetëzuan, së bashku me pasuritë e manastireve dhe dioceses. Shumë besimtarë, së bashku me ulema dhe shumë priftërinj, janë arrestuar dhe ekzekutuar. Në vitin 1949, një Dekret të ri për Komunitetet Fetare të nevojshme se të gjitha aktivitetet e tyre të sanksionuara nga shteti i vetëm.[73]

Në vitin 1967, pas qindra xhami dhe dhjetëra Islame biblioteka përmban dorëshkrime të paçmueshme u shkatërruan, Hoxha e shpallur Shqipërinë të "botës së parë ateist shtetit".[74][75] vendit kisha nuk ishin kursyer as, dhe shumë prej tyre ishin konvertuar në qendrave kulturore për të rinjtë. Një 1967 ligji ndaluar të gjitha "fashiste, fetare, warmongerish, antisocialist veprimtaria dhe propaganda." Predikimi i fesë kryhet një tre deri në dhjetë-vjeçar me burg. Megjithatë, mjaft Shqiptarë vazhduan ta praktikojnë fenë e tyre në mënyrë të fshehtë. Hoxha me diktaturën e anti-kryqëzatë fetare arritur saj më themelore ligjore dhe politike e të shprehurit një dekadë më vonë: "shteti njeh asnjë fe," deklaroi Komuniste të Shqipërisë 1976 kushtetutës", e mbështet dhe e zhvillon propagandë ateiste, në mënyrë që të implant një shkencore materialiste të botës outlook në njerëz."[75]

Hoxha politike pasardhësi i Ramiz Alia mbikëqyr dismemberment e "Hoxhaist" shtetit gjatë shpërbërjes së Bllokut Lindor vonë pas viteve 1980.

Post-Komuniste Të Shqipërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas protestave në fillim të vitit 1989 dhe reformat e bëra nga qeveria komuniste në vitin 1990, Populli i Republikës ishte tretur në 1991-92 dhe Republika e Shqipërisë u themelua. Komunistët ruajti një bastion në parlament pas mbështetjen popullore në zgjedhjet e e vitit 1991. Megjithatë, në Mars të vitit 1992, në mes liberalizimit të politikave që rezultojnë në kolaps ekonomik dhe trazirave sociale, një front i ri i udhëhequr nga Partia Demokratike mori pushtetin.

Shqiptare trazirat civile të vitit 1997, në Vlorë.

Në vitet në vijim, shumë e akumuluar pasuria e shtetit është investuar në Ponzi piramida bankar skemat, të cilat janë një mbështetje të madhe nga zyrtarët e qeverisë. Skemat përfshiu deri diku në mes të një të gjashtë në një e treta e popullsisë së vendit.[76][77] Pavarësisht nga paralajmërimet e FMN-së në fund të vitit 1996, pastaj presidenti Sali Berisha e mbrojti tezën e skemave të mëdha të investimeve të firmave, duke çuar më shumë njerëz të përcjellim remitancat e tyre dhe të shesin shtëpitë e tyre dhe kafshët për të holla për të depozitave në skemat.[78] skemat filloi të shembet në fund të vitit 1996, duke çuar shumë nga investitorët fillimisht në protestat paqësore kundër qeverisë, duke u kërkuar paratë e tyre prapa. Protesta u kthye në të dhunshme në shkurt si forcave qeveritare përgjigjur me zjarr. Në Mars të policisë dhe Gardës Republikane braktisur, e lënë armories të hapur. Ata ishin menjëherë i zbrazur nga formacionet militare dhe bandat kriminale. E duke rezultuar kriza shkaktoi një valë e evakuimit të shtetasit e huaj[79][80] dhe të refugjatëve.[81]

Kriza çoi Kryeministri Aleksandër Meksi të japë dorëheqje më 11 Mars të vitit 1997, e ndjekur nga Presidenti Sali Berisha në korrik, në prag të qershorit të Zgjedhjeve të Përgjithshme. Në prill të vitit 1997, Operacioni Alba, një të OKB-së forca paqeruajtëse e udhëhequr nga Italia, hyrë në vendin tonë me dy qëllime: ndihmë në evakuimin e jashtë kosovës dhe për të siguruar tokë për të organizatave ndërkombëtare. Kjo ishte kryesisht WEU MAPE, i cili ka punuar me qeverinë në lidhje me ristrukturimin e sistemit të drejtësisë dhe policisë. Partia Socialiste fitoi zgjedhjet në vitin 1997, dhe në një shkallë të stabilizimin politik të ndjekur.

Në vitin 1999, vendi i tij ishte prekur nga Luftës në Kosovë, kur një numër i madh i Shqiptarëve nga Kosova gjetur strehë në Shqipëri.

Shqipëria u bë anëtare e plotë e NATO-s në vitin 2009, dhe ka aplikuar për t'iu bashkuar Bashkimit Evropian. Në vitin 2013, Partia Socialiste fitoi zgjedhjet kombëtare. Në qershor të vitit 2014, Republika e Shqipërisë u bë kandidat zyrtar për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28,748 square kilometre (11,100 sq mi). Ajo shtrihet në mes të latitudes 42° dhe 39° N (Vermosh-Konispol) dhe në mes të longitudes 21° dhe 19° D (Sazan-Vernik). Shqipëria e bregdetit me gjatësi 476 kilometra (296 mi)[82]:240 dhe shtrihet përgjatë Adriatik dhe Jon. Ultësirat e perëndimit fytyrën e Detit Adriatik.

70% e vendit që është malor është i thyer dhe shpesh të paarritshëm nga jashtë. Mali më i lartë është Korab vendosur në ish - qarkun e Dibrës, duke arritur deri në 2,764 metra (9,068 ft). Klima në bregdet është tipike Mesdhetare me dimër të butë, të lagësht dhe të ngrohtë e me diell, dhe në vend të thatë verë.

Kushtet e brendshme të ndryshojnë në varësi të lartësisë, por zonat e larta të mësipërme 1,500 m/5,000 ft janë mjaft të ftohtë dhe shpesh me dëborë në dimër; këtu kushtet e ftohta me dëborë mund të zgjaten deri në pranverë. Përveç kryeqytetit të Tiranës, e cila ka 420,000 banorët, drejtori qytetet Durrës, Korçë, Elbasan, Shkodër, Gjirokastër, Vlorë dhe Kukës. Në gjuhën shqipe të ciklit të lartë, një fjalë mund të ketë të pacaktuar dhe të caktuar të formave të ndryshme, dhe kjo vlen edhe për qytetin emrat: të dyja Tiranë dhe Tiranë, Shkodër dhe Shkodrës janë përdorur.

Tre më të mëdha dhe më të thellë tektonike liqenet e Gadishullit Ballkanik pjesërisht janë të vendosura në Shqipëri. Liqeni i Shkodrës, në vendin e veriperëndimore ka një sipërfaqe të cilat mund të ndryshojnë në mes 370 square kilometre (140 sq mi) dhe 530 km2, nga të cilat një e treta i takon Shqipërisë dhe pjesa tjetër në mal të Zi. Shqiptare bregdetit të liqenit është 57 kilometra (35 mi). Liqeni i ohrit ndodhet në juglindje të vendit dhe është e ndarë midis Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë. Ajo ka një thellësi maksimale prej 289 metrash dhe një shumëllojshmëri të veçantë florës dhe faunës mund të gjenden atje, duke përfshirë "të jetosh fosilet" dhe shumë specie endemike. Për shkak të saj natyrore dhe vlera historike, Liqeni i Ohrit është nën mbrojtjen e UNESCO-s. Nuk është edhe Liqeni i Butrintit e cila është një pjesë e vogël e pllakave tektonike liqenit. Ajo është e vendosur në parkun kombëtar të Butrintit.

Klimë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqipëria harta e klimës Köppen klasifikimit.

Me tokat e bregdetit përballur me Adriatik dhe Jon, malësinë e saj të mbështetur mbi të larta të Ballkanit toke, dhe tërë vendit të shtrirë në një gjerësi subjekt i një sërë modelet e motit gjatë dimrit dhe verës, stinë, Shqipëria ka një numër të lartë klimatike rajone të afërm të saj toke. Në ultësirat bregdetare kanë zakonisht klima Mesdhetare; malësisë kanë Mesdhetare kontinentale të klimës. Në të dy ultësirat dhe të brendshme, moti ndryshon dukshëm nga veriu në jug.

Ultësira kanë dimër të butë, me një mesatare prej rreth 7 °C (45 °F). Temperaturat verore mesatare 24 °C (75 °F). Në ultësira jugore, temperaturat mesatare rreth 5 °C (9 °F) më të larta gjatë gjithë vitit. Diferenca është më e madhe se 5 °C (9 °F) gjatë verës dhe disi më pak gjatë dimrit.

Në brendësi temperaturat janë të prekur më shumë nga dallimet në lartësi se me gjerësi apo ndonjë faktor tjetër. Të ulëta temperaturat e dimrit në malet janë të shkaktuara nga kontinental ajrore masive që dominon moti në Evropën Lindore. Northerly dhe northeasterly erërat goditje shumë të kohës. Mesatarja verë temperaturat janë më të ulëta se në zonat bregdetare dhe shumë më e ulët në lartësi më të lartë, por të përditshme luhatje janë më të mëdha. Ditës temperaturat maksimale në të brendshme pellgje dhe luginat e lumenjve janë shumë të larta, por netët janë pothuajse gjithmonë të freskët.

Kur kontinentale e ajrit në masë është i dobët, Mesdhetare erërat rënie të tyre lagështi më tej në brendësi. Kur nuk është dominuese kontinentale e ajrit në masë, e ajrit të ftohtë derdhjet mbi ultësirën e zonave, që ndodh më shpesh në dimër. Sepse sezoni është më e ulët temperatura dëmtimin e pemëve të ullirit dhe agrumeve, asherimët dhe pemishtet janë të kufizuara për të strehuar vende me jugore dhe perëndimore ekspozimi, madje edhe në zonat me të lartë mesatare në temperaturat e dimrit.

Ultësirën e reshjeve mesatare prej 1,000 millimetra (39.4 in) për më shumë se 1,500 millimetra (59.1 in) në vit, me nivelet më të larta në veri. Pothuajse 95% e shiut që bie në dimër.

Reshjet në upland vargjet malore është e rëndë. Adekuat të dhënat nuk janë në dispozicion, si dhe vlerësimet ndryshojnë gjerësisht, por vjetore mesatare janë ndoshta rreth 1,800 millimetra (70.9 in) dhe po aq i lartë sa 2,550 millimetra (100.4 in) në disa zonat veriore. Perëndimore të Alpeve shqiptare (luginën e Boga) janë në mesin e lagësht zonat në Evropë, duke marrë disa 3,100 millimetra (122.0 in) me shi në vit.[83] sezonale variacion nuk është mjaft aq i madh në zonën bregdetare.

Në vitin 2009, një ekspeditë nga Universiteti i Kolorados zbuluar katër akullnajat e vogla në "Mallkuar" malet në Veri të Shqipërisë. E akullnajat janë në nivel relativisht të ulët të 2,000 metra (6,600 ft), thuajse unike për të tillë një southerly gjerësi.[84]

Flora dhe Fauna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E lynx ende mbijeton në Shqipëri.[85]

Ndonëse një vend i vogël, Shqipëria është nderuar për të pasur biologjik diversitetit. Ndërrimin e geomorphology, klimën dhe terrenin krijojnë kushte të favorshme për një numër të endemike dhe nën-specie endemike me 27 endemike dhe 160 subendemike të enëve të gjakut bimëve të pranishme në vend. Numri i përgjithshëm i bimëve është e gjatë 3250 specie, rreth 30% të gjithë florës gjendet në Evropë.

Mbi një e treta e territorit të Shqipërisë – rreth 10,000 square kilometre (3,861 sq mi);– është pyllëzuara dhe vendi është shumë e pasur me florën. Rreth 3,000 lloje të ndryshme të bimëve rriten në Shqipëri, shumë prej të cilave janë përdorur për qëllime medicinale. Phytogeographically, Shqipëria i takon Boreal Mbretërisë, të Rajonit Mesdhetar dhe Ilir provincën e Circumboreal Rajon. Rajonet bregdetare dhe të ulëta kanë tipike Mesdhetare macchia vegjetacionit, kurse lisi pyjeve dhe vegjetacionit janë gjetur në lartësi më të lartë. Madhe pyjet e zezë, pisha, ahu dhe bredh janë gjetur në male dhe alpine kullotat rritet në lartësi mbi 1800 metra.[86]

Golden eagle – simboli kombëtar i Shqipërisë[87]

Disa nga më të rëndësishëm specie zogjsh gjetur në vendin përfshijnë artë të shqiponjës – e njohur si simboli kombëtar i Shqipërisë[87] – shkaba e llojeve, capercaillie dhe të shumta waterfowl. Shqiptar pyjet ende mbajnë të rëndësishëm në komunitetet e gjitarëve të mëdhenj, të tilla si ariun, gri ujku, dhia e egër dhe e egër fazan.[86] Në pjesën veriore dhe lindore të maleve të vendit janë në shtëpi të fundit të mbetura të Ballkanit lynx – një kritike të rrezikuara të popullsisë së rrëqebulli Euroaziatik.[88]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Regjistrimit të vitit 2011 rezultatet, popullsia e përgjithshme e Shqipërisë është 2,821,977 me një të ulët të Fertilitetit të 1.49 fëmijëve të lindur për grua.[89][90] rënies së regjimit Komunist në vitin 1990 në Shqipëri u shoqërua me emigrimin masiv. Jashtëm migrimi është ndaluar kalimi Komuniste në Shqipëri, ndërsa migrimi i brendshëm është mjaft e kufizuar, prandaj kjo ishte një fenomen i ri. Ndërmjet vitit 1991 dhe 2004, rreth 900,000 njerëzit kanë emigruar jashtë Shqipërisë, rreth 600,000 e tyre vendoseshin në Greqi.[91] të Migrimit në masë të madhe prekur Shqipërinë e brendshëm të shpërndarjes së popullsisë. Popullsia ka rënë kryesisht në Veri dhe Jug të vendit, ndërsa është rritur në Tiranë dhe Durrës, qendër e rrethe.[nevojitet citimi] Sipas Institutit shqiptar të Statistikave, popullsia e Shqipërisë është 2,893,005 nga 1 janari 2015.[92]

Çështjet e përkatësisë etnike janë një temë delikate dhe debat. "Edhe pse statistikat zyrtare kanë bërë me dije se Shqipëria është një nga më të homogjene vendet e rajonit (me mbi 97 për qind me shumicë shqiptare) grupet e pakicave (të tilla si Grekët, Maqedonasit, Malazezët, Romët dhe Vllehët/Arumunët) shpesh kanë vënë në pyetje të të dhënave zyrtare, duke pretenduar se një më të madhe në pjesën e popullsisë së vendit.

Përfaqësimi i shpërndarjes së grupeve etnike në Republikën e Shqipërisë, si në bazë të regjistrimit të vitit 2011. Rrethet me ngjyrë gri janë ato ku shumica e njerëzve nuk e deklaron një përkatësisë etnike (pyetja ishte fakultative).

"[93] regjistrimi I fundit që përmbante të dhëna etnografike (përpara vitit 2011), u mbajt në vitin 1989.[94]

Shqipëria njeh tre pakicave kombëtare, Grekët, Maqedonasit dhe Malazezët, dhe dy kulturore të minoriteteve, Arumunët dhe Rome njerëzit.[95] të Tjerë shqiptarë pakicat janë Bullgarët, Goranët, Serbët, Egjiptianët Ballkanas, Boshnjakë dhe Judenjtë. Në lidhje me Grekët, "është e vështirë të dini se sa Grekët nuk janë në Shqipëri. Qeveria greke, është zakonisht e pretenduar, thotë se ka rreth 300,000 madh grekësh etnikë në Shqipëri, por më perëndimor vlerësimeve janë rreth 200.000 marku (edhe pse EEN shifër e vë në një të mundshme 100,000)."[96][97][98][99][100] qeveria shqiptare e vë në numër vetëm 24,243."[101] Të CIA World Factbook vlerësimet e minoritetit grek në 0.9%[102] të popullsisë së përgjithshme dhe Departamenti amerikan i Shtetit përdor 1.17% për Grekët dhe 0.23% për pakicat e tjera.[103] Megjithatë, kjo e fundit pyetje vlefshmërinë e të dhënave në lidhje me minoritetin grek, për shkak të faktit se matjet kanë qenë të prekura nga bojkoti.[104]

Sipas regjistrimit të vitit 2011 popullsia e Shqipërisë u shpall në vijim përkatësia etnike: Shqiptarët 2,312,356 (82.6% e totalit), Grekët 24,243 (0.9%), Maqedonasit 5,512 (0.2%), Malazezët 366 (0.01%), Arumunët 8,266 (0.30%), Rome 8,301 (0.3%), Egjiptianët Ballkanas 3,368 (0.1%), pjesëtarë të etnive të tjera 2,644 (0.1%), nuk ka deklaruar kombësinë 390,938 (14.0%), dhe jo relevante 44,144 (1.6%).[105]

Maqedonase dhe disa të pakicës greke grupet e kritikuan ashpër Neni 20 i ligjit të Regjistrimit, sipas të cilit një $1,000 gjobë do t'i shqiptohet për këdo që do të deklarojë kombësinë e tjera se çfarë është deklaruar në faqen e tij ose të saj certifikata e lindjes. Kjo është pretenduar të jetë një përpjekje për të frikësuar e minoriteteve në të deklaruar përkatësi etnike shqiptare, sipas tyre, qeveria shqiptare ka deklaruar se ajo do të në burg të gjithë ata që nuk marrin pjesë në regjistrim ose të refuzojnë të deklarojnë tij ose të saj të përkatësisë etnike.[106] Genc Pollo, ministri përgjegjës ka deklaruar se: "qytetarët shqiptarë do të jenë në gjendje për të shprehur lirshëm e tyre etnike dhe përkatësisë fetare dhe gjuhën amtare. Megjithatë, ata nuk janë të detyruar të përgjigjen në këto pyetje të ndjeshme". ndryshimet kritikuar nuk përfshijnë jailing, ose të detyruar me deklarimin e përkatësisë etnike apo fetare; vetëm një gjobë që është parashikuar të cilat mund të shkatërrohet nga gjykata.[107][108]

Greke përfaqësues të jenë pjesë e parlamentit shqiptar dhe qeverisë ka ftuar shqiptare Grekët që të regjistroheni, si e vetmja mënyrë për të përmirësuar statusin e tyre.[93] Në anën tjetër, nacionalistët e ndryshme, intelektualët, organizatat dhe partitë politike në Shqipëri kanë shprehur shqetësimin e tyre se regjistrimi mund të rritur artificialisht numrin e pakicës greke, e cila mund të jetë, atëherë shfrytëzohen nga Greqia për të kërcënuar të Shqipërisë integritetin territorial të kosovës.[93][109][110][111]

Gjuhë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hartë që tregon dialekte të ndryshme shqiptare në Shqipëri dhe në të gjitha shtetet që na rrethojnë

Shqipe është gjuhë zyrtare e Shqipërisë. E saj standarde e folur dhe e shkruar është forma e rishikuar dhe të kombinuara nga të dy dialektet, Gegë dhe Tosk, megjithëse ajo është kryesisht e bazuar më shumë mbi dialektin Tosk. Shkumbin lumi është i përafërt vijë ndarëse mes dy dialektet. Edhe një dialekt greke që ruan karakteristikat tani humbur në standarde bashkëkohore greke flitet në zonat e banuara me minoritetin grek. Gjuhët e tjera që fliten nga pakicat etnike në Shqipëri janë Vlleh, serb, maqedonas, Boshnjakë, bullgarë, Goranëdhe Romë.[112] maqedonase është zyrtare në Komuna Pustec në Lindje të Shqipërisë.

Shqiptarët janë konsideruar si një polyglot kombit dhe të popullit. Për shkak të emigracionit dhe të kaluarën e kolonializmit, Shqiptarët në përgjithësi flasin më shumë se 2 gjuhë. Angleze, italiane dhe greke janë larg më të fliten gjuhët e huaja, të cilat janë në rritje për shkak të migracionit të kthimit dhe re greke dhe italiane komuniteteve në vend. La Frankofonisë shtetet 320,000 frëngjisht folës mund të gjenden në Shqipëri. Të tjera folur gjuhëve përfshijnë gjuhën serbe, rumune, gjermane, turke dhe Aromanian. Shqiptarët në vendet fqinje të Kosovës dhe të Maqedonisë shpesh janë të rrjedhshëm në gjuhën shqipe dhe serbe, turke, Sllave maqedonase, dhe të tjera të ish-Jugosllavisë gjuhë.

Sipas 2011 regjistrimit të popullsisë, 2,765,610 ose 98.767% të popullatës të deklaruar shqipe si gjuhën e tyre amtare ("gjuha amtare është përcaktuar si i pari ose gjuha kryesore e folur në shtëpi gjatë fëmijërisë").[105]

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Udhëheqësit e Shqipërisë të të katër feve në Paris, Francë pas Charlie Hebdo sulmeve, në vitin 2015 Nga e majta në të djathtë: Sunitë, Ortodoks, Bektashi, Katolik.

Sipas regjistrimit të vitit 2011, 58.79% e Shqipërisë aderon në Islam, duke e bërë atë më të madhe fetare në vend; Krishterimi është praktikuar nga 17.06% të popullsisë, dhe 24.29% e popullsisë së përgjithshme është ose jo-fetare, i përket grupeve të tjera fetare, apo janë 'padeklaruar'.[113] të Dy shqiptar, të kishës Ortodokse dhe Bektashi Sufi mënyrë që refuzon të njohë 2011 rezultatet e regjistrimit në lidhje me besimin, me Ortodoksët pretendojnë se 24% e totalit të popullsisë janë shqiptarë të Krishterë Ortodoksë jo vetëm 6.75%.[114] Para Luftës së dytë Botërore, 70% e popullsisë janë Muslimanë, 20% Ortodoks dhe 10% Katolikët.[2] Sipas një 2010 të anketës, feja sot luan një rol të rëndësishëm në jetën e vetëm 39% e Shqiptarëve, dhe Shqipëria është renditur në mesin e më së paku fetare e vendeve në botë.[115] Një 2012 Pew Research Center studimi gjeti se 65% e Muslimanëve shqiptarë janë jo-denominacioneve të Muslimanëve.[116]

Shqiptarët e parë që u shfaq në të dhënat historike në Bizantine burimet e viteve të fundit të 11-të, të shekullit. Në këtë pikë, ata tashmë ishin plotësisht Christianized. Islami erdhi për herë të parë në 9-të të shekullit të rajonit, i cili është i njohur si Shqipëria sot.[117] më vonë u bë e njohur si shumica e fesë gjatë shekujve të Perandorisë rregull, edhe sikur të rëndësishme të Krishterë e pakicave ka mbetur. Pas pavarësisë (1912) nga Perandoria Osmane shqiptare republikane, monarchic dhe më vonë regjimet Komuniste ndjekur një politikë sistematike e ndan fenë nga funksioneve zyrtare dhe jeta kulturore. Shqipëria kurrë nuk kishte një fe zyrtare shtetërore ose si një republikë apo mbretëri. Në shekullin e 20-të, e klerikëve të të gjitha besimeve ishte dobësuar nën monarkinë, dhe në fund të zhdukur gjatë viteve 1950 dhe 1960, nën politikën shtetërore të obliterating të gjitha të organizuar, fe e shpallur nga territoret shqiptare.

Regjistruar parë Protestante shqiptare u Tha: "Toptani, që ka udhëtuar në Evropë, dhe në 1853 u kthye në Tiranë dhe predikoi Protestantizmin. Ai u arrestua dhe u burgos nga autoritetet Osmane në 1864. Mainline ungjillore e kishës protestante datojnë në punën e Congregational dhe më vonë Metodiste misionarët dhe punën e Britanike dhe të Huaj, Shoqëria Biblike në shekullin e 19-të. E Aleancës Ungjillore, e cila është e njohur si VUSh, u themelua në vitin 1892. Sot VUSh ka rreth 160 anëtar nga bashkësitë e ndryshme të feve Protestante. VUSh organizon marshime në Tiranë duke përfshirë një kundër gjakmarrjes në vitin 2010.

Biblat janë dhënë nga Interconfessional Shoqëria Biblike të Shqipërisë. Së parë të plotë Biblik shqiptar të jenë të shtypura ishte Filipaj përkthimit të shtypura në vitin 1990.

Shtatë ditë Kisha Adventiste,[118][119] Kishës së Jezu Krishtit të Shenjtorëve të ditëve të Mëvonshme,[120] dhe të Dëshmitarëve të Jehovait[121] gjithashtu kanë një numër të familjes në Shqipëri.

Shqipëria ishte vendi i vetëm në Evropë ku Hebre popullsisë përjetuar rritje gjatë Holokaustit.[122] Pas emigrim masiv të Izraelit që nga rënia e regjimit Komunist, vetëm 200 shqiptarë Judenjtë janë lënë në vend sot.[123][124]

Sipas të vitit 2008 statistikave të komuniteteve fetare në Shqipëri, ka 1119 kisha dhe 638 xhami në vend. Katolike Romake i misionit deklaroi 694 Katolike kishat. Në objektet e kultit të komunitetit, 425 kisha Ortodokse. Komunitetit Musliman, 568 xhami dhe 70 Bektashi tekkes.[125][126]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Giacomo Jungg (1 janar 1895). "Fialuur i voghel scc...p e ltinisct mle...un prei P. Jak Junkut t' Scocniis ..." N'Sckoder t' Scc...pniis. Marrë më 23 korrik 2016 – nëpërmjet Internet Archive. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "The World Factbook: Albania". Central Intelligence Agency. Marrë më 21 qershor 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Zolo, D. Invoking Humanity: War, Law and Global Order, Continuum International Publishing Group, 27 August 2002, 224 pages. p. 180 [1]
 4. ^ Madrugearu A, Gordon M. The wars of the Balkan Peninsula.
 5. ^ Richard Talbert, Barrington Atlas of the Greek and Roman World, (ISBN 0-691-03169-X), Map 49 & notes.
 6. ^ The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 978-0-631-19807-9, page 279,"We cannot be certain that the Arbanon of Anna Comnena is the same as Albanopolis of the Albani, a place located on the map of Ptolemy (3.12)"
 7. ^ Robert Elsei.
 8. ^ Pinocacozza.it (Albanian) (Italian)
 9. ^ "Radio-Arberesh.eu". Marrë më 13 shtator 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Kristo Frasheri.
 11. ^ Lloshi, Xhevat. "The Albanian Language" (PDF). United Nations Development Programme. Marrë më 9 nëntor 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b F. Prendi, "The Prehistory of Albania", The Cambridge Ancient History, 2nd edn., vol. 3, part 1: The Prehistory of the Balkans; and the Middle East and the Aegean World, Tenth to Eighth Centuries B.C., ed.
 13. ^ The Illyrians (The Peoples of Europe) by John Wilkes, 1996, ISBN 978-0-631-19807-9, page 92, "Appian's description of the Illyrian territories records a southern boundary with Chaonia and Thesprotia, where ancient Epirus began south of river Aoous (Vjose)" also map
 14. ^ Cambridge University Press.
 15. ^ The Illyrians (The Peoples of Europe) by John Wilkes, 1996, page 94
 16. ^ Hammond 1998; Lewis & Boardman 1994, pp. 430, 434; Boardman & Hammond 1982, p. 284; Wilkes 1995, p. 104; Encyclopædia Britannica ("Epirus") 2013.
 17. ^ Wilkes 1995, p. 96; Wilson 2006, p. 594; Chamoux 2003, p. 97.
 18. ^ Hammond, Nicholas Geoffrey Lemprière; Walbank, Frank William (1 janar 1972). A History of Macedonia: 336-167 B.C. Clarendon Press. ISBN 978-0-19-814815-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Jackson-Laufer, Guida Myrl (1 janar 1999). Women Rulers Throughout the Ages: An Illustrated Guide. ABC-CLIO. ff. 382–383. ISBN 978-1-57607-091-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ The History of Rome. D. Appleton & Company. 1 janar 1846. f. 259. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Wilkes, John (9 janar 1996). The Illyrians. Wiley. f. 189. ISBN 978-0-631-19807-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Marjeta Šašel Kos, "The Illyrian King Ballaeus – Some Historical Aspects", Épire, Illyrie, Macédoine: Mélanges offerts au professeur Pierre Cabanes, ed.
 23. ^ Bideleux, Robert; Jeffries, Ian (24 janar 2007). Balkans: A Post-Communist History. Routledge. f. 25. ISBN 978-1-134-58328-7. From AD 548 onward, the lands now known as Albania began to be overrun from the north by ever-increasing ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ ""The Barbarian Invasions and the Middle Ages," Albania: A Country Study". 1994. Marrë më 9 prill 2008. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Jireček, Konstantin; Thopia (1916). Illyrisch-albanische Forschungen. f. 239. Griechen Gregorios Kamonas Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Abulafia, David; McKitterick (21 tetor 1999). The New Cambridge Medieval History: Volume 5, C.1198-c.1300. f. 786. ISBN 9780521362894. Greco-Albanian lord Gregorios Kamonas Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ The Genealogist. 1980. f. 40. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Clements 1992, p. 31 "By 1190, Byzantium's power had so receded that the archon Progon succeeded in establishing the first Albanian state of the Middle Ages, a principality"
 29. ^ Pickard-Çeliku 2008, p. 16
 30. ^ Norris 1993, p. 35
 31. ^ Pipa-Repishti 1983, pp. 7–8
 32. ^ Etleva, Lala (2008). Regnum Albaniae, the Papal Curia, and the Western Visions of a Borderline Nobility (PDF). Cambridge University Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Licursi, Emiddio Pietro (2011). "Empire of Nations: The Consolidation of Albanian and Turkish National Identities in the Late Ottoman Empire, 1878–1913". New York: Columbia University. By 1415, after a chaotic interregnum, Sultan Mehmet I sent the military to erect the first Ottoman garrisons throughout southern Albania, establishing direct military authority in the region ... l jurisdiction over most of Albania ... Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "Albania :: The decline of Byzantium – Encyclopedia Britannica". Marrë më 13 shtator 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Communism, Health and Lifestyle: The Paradox of Mortality Transition in Albania by Arjan Gjonca. Google Books.au. 31 korrik 2011. ISBN 978-1-59884-337-8. Marrë më 11 tetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Clayer, Nathalie.
 37. ^ " Arnawutluḳ."
 38. ^ Conflict and Conquest in the Islamic World: A Historical Encyclopedia. Google Books.au. 31 korrik 2011. ISBN 978-1-59884-337-8. Marrë më 25 mars 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ H. T. Norris, Islam in the Balkans: Religion and Society Between Europe and the Arab World, p. 196.
 40. ^ a b Clayer, Nathalie.
 41. ^ Clayer, Nathalie.
 42. ^ Discourses of collective identity in Central and Southeast Europe (1770–1945), 2006, The position of the League in the beginning was based on religious solidarity. It was even called Komiteti i Myslimanëve të Vërtetë (The Committee of the Real Muslims) ... decisions are taken and supported mostly by landlords and people closely connected with Ottoman administration and religious authorities.. Burimi ka parametra të panjohur: |author-separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ Elsie, Robert. "1878 The Resolutions of the League of Prizren". Arkivuar nga origjinali origjinali më 20 shkurt 2011. Marrë më 20 shkurt 2011. On 10 June 1878, ... The League of Prizren, Alb. Lidhja e Prizrenit, ... On 13 June 1878, the League submitted an eighteen-page memorandum to Benjamin Disraeli, the British representative at the Congress of Berlin Burimi ka parametra të panjohur: |trans_title= dhe |separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Discourses of collective identity in Central and Southeast Europe (1770–1945), 2006, there were no delegates from Shkodra villayet and a few Bosnian delegates also participated. Present was also mutasarrif (administrator of sandjak) of Prizren as representative of the central authorities Burimi ka parametra të panjohur: |author-separator= dhe |separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "Albanian League". Encyclopædia Britannica. Marrë më 5 janar 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Qemali, Ismail. "Ismail Kemal bey Vlora: Memoirs". Arkivuar nga origjinali origjinali më 17 qershor 2010. Marrë më 23 janar 2011. ... November 15th–28th, 1912 ... Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Burimi ka parametra të panjohur: |trans_title= dhe |separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Qemali, Ismail. "Ismail Kemal bey Vlora: Memoirs". Arkivuar nga origjinali origjinali më 17 qershor 2010. Marrë më 23 janar 2011. ... On the resumption of the sitting, I was elected President of the Provisional Government, with a mandate to form a Cabinet ... Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Burimi ka parametra të panjohur: |trans_title= dhe |separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Giaro, Tomasz (2007). "The Albanian legal and constitutional system between the World Wars". Modernisierung durch Transfer zwischen den Weltkriegen. Frankfurt am Main, Germany: Vittorio Klosterman GmbH. f. 185. ISBN 978-3-465-04017-0. Marrë më 24 janar 2011. ... a provisional government, consisting of ten members and led by Vlora, was formed on 4 December. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ Giaro, Tomasz (2007). "The Albanian legal and constitutional system between the World Wars". Modernisierung durch Transfer zwischen den Weltkriegen. Frankfurt am Main, Germany: Vittorio Klosterman GmbH. f. 185. ISBN 978-3-465-04017-0. Marrë më 24 janar 2011. From its own members congress elected a senate (Pleqësi), composed of 18 members, which assumed advisory role to the government. Burimi ka parametra të panjohur: |trans_title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 50. ^ Zaharia, Perikli (24 mars 2003). "The post – 1989 constitutional course of south east Europe". Athens: Centre for European Constitutional Law. Arkivuar nga origjinali origjinali më 22 janar 2011. Marrë më 22 janar 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ History of the Balkans: Twentieth century, 1999, the International Commission ... had headquarters in Vlorë Burimi ka parametra të panjohur: |author-separator= dhe |separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ The War and Democracy, Prince William of Wied, the first Prince of Albania Burimi ka parametra të panjohur: |separator= dhe |author-separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ Elsie, Robert. "Albania under prince Wied". Arkivuar nga origjinali origjinali më 25 janar 2011. Marrë më 25 janar 2011. pro-Ottoman forces ... were opposed to the increasing Western influence ... In November 1913, these forces, ... , had offered the vacant Albanian throne to General Izzet Pasha ... War Minister who was of Albanian origin. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ History of the Balkans: Twentieth century, 1999, peasants..willing listeners to Ottoman propaganda ... attached the new regime as a tool of the beys and Christian powers Burimi ka parametra të panjohur: |separator= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ Bowden, William (2003). Epirus Vetus : the archaeology of a late antique province. London: Duckworth. f. 28. ISBN 978-0-7156-3116-4. the Greek Epirote population of the area refused to be incorporated into the new Albanian state and in February 1914 declared the Autonomous Republic of Northern Epirus ... in 1921 Albania was recognised as an independent sovereign state, with its borders established on their present lines. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ ed, Gregory C. Ference, (1994). Chronology of 20th century eastern European history. Detroit [u.a.]: Gale Research. f. 9. ISBN 978-0-8103-8879-6. February 28 George Zographos, a former foreign minister of Greece, proclaims at Gjirokaster the establishment of the Autonomous Republic of Northern Epirus, with Zographos as president. He notifies the International Commission that his government has been established because the Great Powers have not provided the Greeks in southern Albania any guarantees for the protection of the life, property and religious freedom, and ethnic existence. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Pikësim shtesë (link)
 57. ^ "The Efforts to settle amputated Albania state". albaniainbrief.com. Arkivuar nga origjinali origjinali më 28 janar 2011. Marrë më 28 janar 2011. Thousands of muslim peasants, ... were exploited by their leaders Haxhi Qamili, Arif Hiqmeti, Musa Qazimi and Mustafa Ndroqi, ... to rebel Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Vickers, Miranda (1999). The Albanians: a modern history. I.B.Tauris. f. 81. ISBN 978-1-86064-541-9. He gathered round him a group of discontented Muslim priests ... and proclaimed himself the savior of Albania and the Champion of Islam. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ Elsie, Robert. "Albania under prince Wied". Arkivuar nga origjinali origjinali më 25 janar 2011. Marrë më 25 janar 2011. ... mostly volunteers from Kosova under their leader Isa Boletini Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Elsie, Robert. "Albania under prince Wied". Arkivuar nga origjinali origjinali më 25 janar 2011. Marrë më 25 janar 2011. Panic broke out in Durrës, and the royal family sought refuge on an Italian vessel ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Springer, Elisabeth; Leopold Kammerhofer (1993). Archiv und Forschung. Oldenbourg Wissenschaftsverlag. f. 346. ISBN 3-486-55989-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ Vickers, Miranda (1 janar 1999). The Albanians: A Modern History. I.B.Tauris. f. 118. ISBN 978-1-86064-541-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ Vickers, Miranda (1 janar 1999). The Albanians: A Modern History. I.B.Tauris. ISBN 978-1-86064-541-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ Bogdani, Mirela; Loughlin, John (15 mars 2007). Albania and the European Union: The Tumultuous Journey Towards Integration and Accession. I.B.Tauris. f. 230. ISBN 978-1-84511-308-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 65. ^ "World War II". countrystudies.us. U.S. Library of Congress. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ Morrock, Richard (11 tetor 2010). The Psychology of Genocide and Violent Oppression: A Study of Mass Cruelty from Nazi Germany to Rwanda. McFarland. f. 55. ISBN 978-0-7864-5628-4. The nationalist Balli Kombetar, which had fought against Italy, made a deal with the German invaders, and formed a "neutral" government in Tirana which ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ The Albanians: An Ethnic History from Prehistoric Times to the Present – Edwin E. Jacques – Google Books. Books.google.me. 28 nëntor 1912. Marrë më 15 shkurt 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 68. ^ Live to Tell: A True Story of Religious Persecution in Communist Albania – Zef Pllumi – Google Books. Books.google.me. 28 nëntor 1948. Marrë më 15 shkurt 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 69. ^ 40 Years of Socialist Albania, Dhimiter Picani
 70. ^ Hapet dosja, ja harta e bunkerëve dhe tuneleve sekretë
 71. ^ Dalakoglou, Dimitris. "The Road from Capitalism to Capitalism". Marrë më 11 nëntor 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ Pano, Aristotel. "Panorama of the Economic-Social Development of Socialist Albania". Marrë më 11 prill 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ Library of Congress Country Studies, Albania: Hoxha's Antireligious Campaign
 74. ^ Kombësia dhe feja në Shqipëri, 1920–1944 / Roberto Morocco dela Roka ; e përktheu nga origjinali Luan Omari.
 75. ^ a b Elsie, Robert (2010). Historical Dictionary of Albania. Historical Dictionaries of Europe, No. 75 (bot. 2nd)). Lanham, MD, and Plymouth: The Scarecrow Press. f. 27. ISBN 978-0-8108-6188-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ Jarvis, Christopher. 2000.
 77. ^ Bezemer, Dirk. 2001.
 78. ^ Musaraj, Smoki. 2011.
 79. ^ Operation Libelle
 80. ^ Operation Silver Wake
 81. ^ The mass emigration of Albanians was mostly to Italy, Greece, Switzerland, Germany and North America.
 82. ^ "SOME CONSIDERATIONS ON SEAWATER-FRESHWATER RELATIONSHIP IN ALBANIAN COASTAL AREA" (PDF). ITA Consult. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ "Tiparet e pergjithshme te klimes". Qendrim.forumotion.net. 20 dhjetor 2009. Marrë më 5 maj 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ "Twenty-first Century Glaciers and Climate in the Prokletije Mountains, Albania Journal Arctic, Antarctic, and Alpine Research Publisher Institute of Arctic and Alpine Research, University of Colorado ISSN 1523-0430 (Print) 1938–4246 (Online) Issue Volume 41, Number 4 / November 2009 DOI 10.1657/1938-4246-41.4.455 Pages 455–459 Online Date: 30 November 2009". Instaar.metapress.com. 30 nëntor 2009. Marrë më 27 gusht 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 85. ^ "Conservation of the Critically Endangered Balkan Lynx" (PDF). Catsg.org. Marrë më 5 janar 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 86. ^ a b http://www.cbd.int/doc/world/al/al-nbsap-01-p1-en.pdf
 87. ^ a b Streissguth, Thomas (2010). Albania in Pictures. Twenty-First Century Books. ISBN 978-0-7613-4629-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 88. ^ "The Balkan Lynx Conservation Compendium". Catsg.org. Marrë më 29 dhjetor 2009. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 89. ^ Albania: People, CIA World Factbook, 2012.
 90. ^ Women, Men and shefit's in Albania 2006, Instat, Tirana, 2007 Arkivuar 21 mars 2012 në Wayback MachineWayback Machine.
 91. ^ "Albania: Looking Beyond Borders".
 92. ^ "Population of Albania 1 January 2016".
 93. ^ a b c "The politics of numbers and identity in Albania". EUDO Observatory on Citizenship. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 94. ^ "Migration and Ethnicity in Albania: Synergies and Interdependencies" (PDF). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 14 nëntor 2012. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 95. ^ "World Directory of Minorities and Indigenous Peoples – Albania : Overview". Unhcr.org. 11 maj 2005. Marrë më 5 maj 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 96. ^ RFE/RL Research Report: Weekly Analyses from the RFE/RL Research Institute. Radio Free Europe/Radio Liberty, Incorporated. 1993. Marrë më 22 dhjetor 2012. Albanian officials alleged that the priest was promoting irredentist sentiments among Albania's Greek minority – estimated at between 60,000 and 300,000. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 97. ^ Robert Bideleux; Ian Jeffries (15 nëntor 2006). The Balkans: A Post-Communist History. Routledge. f. 49. ISBN 978-0-203-96911-3. Marrë më 6 shtator 2013. The Albanian government claimed that there were only 60,000, based on the biased 1989 census, whereas the Greek government claimed that there were upwards of 300,000. Most Western estimates were around the 200,000 mark ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 98. ^ Sabrina P. Ramet (1998). Nihil Obstat: Religion, Politics, and Social Change in East-Central Europe and Russia. Duke University Press. f. 222. ISBN 978-0-8223-2070-8. Marrë më 6 shtator 2013. that between 250,000 and 300,000 Orthodox Greeks reside in Albania Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 99. ^ Ian Jeffries (2002). Eastern Europe at the Turn of the Twenty-first Century: A Guide to the Economies in Transition. Routledge. f. 69. ISBN 978-0-415-23671-3. Marrë më 6 shtator 2013. It is difficult to know how many ethnic Greeks there are in Albania. The Greek government, it is typically claimed, says that there are around 300,000 ethnic Greeks in Albania, but most Western estimates are around the 200,000 mark. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 100. ^ Europa Publications (24 qershor 2008). The Europa World Year Book 2008. Taylor & Francis. ISBN 978-1-85743-452-1. Marrë më 22 dhjetor 2012. ... and Greece formally annulled claims to North Epirus (southern Albania), where there is a sizeable Greek minority. ... strained by concerns relating to the treatment of ethnic Greeks residing in Albania (numbering an estimated 300,000) ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 101. ^ "Census 2011 Data: Resident population by ethnic and cultural affiliation". The Institute of Statistics of Republic of Albania. Marrë më 5 prill 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 102. ^ "Albania". Marrë më 13 shtator 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 103. ^ "Albania". Marrë më 13 shtator 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 104. ^ "International Religious Freedom Report for 2014: Albania" (PDF). www.state.gov. United States, Department of State. f. 5. Marrë më 20 tetor 2015. Ethnic Greek minority groups had encouraged their members to boycott the census, affecting measurements of the Greek ethnic minority and membership in the Greek Orthodox Church. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 105. ^ a b "Population and Housing Census 2011".
 106. ^ "Macedonians and Greeks Join Forces against Albanian Census". balkanchronicle. Marrë më 24 shtator 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 107. ^ "Census Legislation". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 108. ^ "ÿþMicrosoft Word – Law Nr 10442 date 07.07.2011.doc" (PDF). Marrë më 25 mars 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 109. ^ "Ethnic tensions in Albania". Athensnews. Marrë më 7 janar 2013. ... in line with Albanian nationalist sentiment alleging that the census poses a threat to Albanian territorial integrity Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 110. ^ Likmeta, Besar. "Albania Nationalist Leader Resigns from Top Justice Job". Balkannsight. Marrë më 7 janar 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 111. ^ "Census stirs Balkan melting pot". 20 tetor 2011. ... nationalist critics are up in arms at efforts to provide an accurate picture of Albania's ethnic breakdown, seeing a plot to weaken the state ... The group has denounced the ethnicity section of the national census, and Spahiu warns the results could upset Albania's "good model" of ethnic and religious tolerance ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 112. ^ "Languages of Albania". Arkivuar nga origjinali origjinali më 23 janar 2009. Marrë më 31 tetor 2010. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 113. ^ "Presentation of the main results of the Census of Population and Housing 2011" (PDF). Marrë më 15 gusht 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 114. ^ "Shqiptarja.com - Kisha Ortodokse: Censusi fshehu 17% të besimtarëve". Marrë më 23 korrik 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 115. ^ "Gallup Global Reports". Gallup.com. Marrë më 25 mars 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 116. ^ "Chapter 1: Religious Affiliation".
 117. ^ Jørgen Nielsen; Samim Akgönül; Ahmet Alibašić; Egdunas Racius (2013). "Albania". Yearbook of Muslims in Europe. 5. Leiden, Boston, New York: Brill. f. 23. Marrë më 12 mars 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 118. ^ "Albania". TED Adventist. Marrë më 25 mars 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 119. ^ "Famous British celebrity visits ADRA Albania". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 120. ^ "LDS Newsroom-Country Profile-Albania". The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Arkivuar nga origjinali origjinali më 25 gusht 2010. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 121. ^ 2015 Yearbook of Jehovah's Witnesses. Watch Tower Society. f. 178. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 122. ^ Samer, Haroey (1997), "Rescue in Albania: One Hundred Percent of Jews in Albania Rescued from Holocaust", The Jews of Albania, California: Brunswick Press, archived from the original on 2008-05-10, retrieved 21 October 2012
 123. ^ "1st chief rabbi inaugurated in Albania – Israel Jewish Scene, Ynetnews". Ynetnews.com. Marrë më 15 shkurt 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 124. ^ "Albania Virtual Jewish Tour". Jewish Virtual Library. Marrë më 15 shkurt 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 125. ^ "Korrieri online – Shqip". 23 maj 2005. Arkivuar nga origjinali origjinali më 23 maj 2005. Marrë më 17 nëntor 2015. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 126. ^ "Në Shqipëri P. ka 1119 kisha dhe 638 xhami". Ateistët. Marrë më 17 nëntor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[[Kategoria:Shqipëri]] [[Kategoria:Shtete në Evropë]]
Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>