Përdoruesi:Tiimiii/Pylli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një conifer pyjeve në Alpet Zvicerane (Parku Kombëtar)
E Adirondack Malet e Nju Jorkut formë jugor pjesë e Lindore të pyjeve-boreal tranzicionit ecoregion.

Një pyll është një fushë të madhe, të dominuar nga pemët.[1] Qindra e më të saktë përkufizimet e pyjeve janë përdorur në të gjithë botën, përfshirë faktorë të tillë si pema e dendësisë, pemë lartësi, përdorimin e tokës, ligjore këmbë dhe ekologjike të funksionojë.[2][3][4] Sipas përdorur gjerësisht[5][6] Organizata për Ushqim dhe Bujqësi përkufizimi, pyje të mbuluar 4 billion hectare (9.9×109 acre) (15 milionë kilometra katrorë) ose afërsisht 30 përqind të botës së sipërfaqja e tokës në vitin 2006.

Pyjet janë dominuese tokësore ekosistemi i Tokës, dhe janë të shpërndara në të gjithë globin.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Pyjet përbëjnë 75% të bruto fillore produktivitetin e Tokës e të biosferës, dhe përmbajnë 80% e Tokës së mbjellë biomasa.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Pyje të ndryshme në latitudes dhe lartësi formën e dukshëm të ndryshme ecozones: boreal pyjet pranë polet, pyjet tropikale pranë ekuatorit dhe të përmbajtur të pyjeve në mesin e latitudes. Më të larta lartësi zona priren për të mbështetur pyjeve të ngjashme me ato në nivel më të lartë latitudes, dhe sasia e reshjeve ndikon edhe përbërja e pyjeve.

Njeriut, të shoqërisë dhe pyjet ndikojnë njëri-tjetrin në të dyja pozitive dhe negative mënyra.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Pyjet sigurojnë shërbimet e ekosistemit për njerëzit dhe për të shërbyer si atraksione turistike. Pyjet mund të ndikojë edhe në shëndetin e njerëzve. Aktivitetet e njeriut, duke përfshirë edhe korrjen e resurseve pyjore, mund të ndikojë negativisht në të ekosistemeve pyjore.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pyjeve në Skocez Malësinë

Edhe pse pylli është një term i përbashkët terminologjinë, nuk është universalisht e njohur përcaktimit të saktë, me më shumë se 800 përkufizimet e pyjeve përdorur në mbarë botën.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër edhe Pse një pyll është definuar zakonisht nga prania e pemëve, sipas përcaktimeve shumë një zonë krejtësisht të mungojnë pemët ende mund të konsiderohet si një pyll në qoftë se ajo u rrit pemë në të kaluarën, do të rriten pemë në të ardhmen,Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër apo ishte ligjërisht të përcaktuar si një pyll pavarësisht nga lloji i bimësisë.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Janë tre kategori të gjera të pyjeve përkufizimet në përdorim: administrative, përdorimi i tokës, tokës dhe të mbuluar.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër përkufizimet Administrative janë të bazuara kryesisht mbi ligjor emërtimet e tokës, dhe zakonisht mbajnë marrëdhënie të ulët të përzihet në rritje në tokë, tokë e cila ligjërisht është përcaktuar si një pyll është përcaktuar si një pyll edhe nëse nuk ka pemë janë në rritje në të.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër të përdorimit të Tokës përkufizimet janë të bazuara mbi qëllimi kryesor që vendit i shërben. Për shembull, një pyll mund të përkufizohet si çdo tokë që është përdorur kryesisht për prodhimin e lëndës drusore. Sipas të tillë të përdorimit të tokës dhe përkufizimi i pastruar rrugët apo të infrastrukturës në kuadër të një zone të përdoret për pyjet, ose zona brenda rajonit që kanë qenë të pastruara nga korrje, sëmundje apo zjarri janë ende konsiderohen pyll, edhe nëse ato përmbajnë asnjë pemë. Land cover përkufizime të përcaktojë pyjet e bazuar mbi lloji dhe dendësia e vegjetacionit në rritje në tokë. Të tilla përkufizimet zakonisht përcaktojnë një pyll si një zonë në rritje pemët më lart disa pragu. Këto kufizime janë zakonisht numri i pemëve në zonën e (dendësia), zona e toka nën pemën kulm (në kulm të mbulojë) ose pjesën e tokës që është e zënë me seksion kryq e trungje pemësh (basal zonë).Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Sipas kësaj të tokës të mbuluar përkufizime, dhe sipërfaqja e tokës të jetë vetëm përcaktuar si pyll në qoftë se ajo është në rritje të pemëve. Zonat që nuk arrijnë të plotësojnë vendin mbuluar përkufizim mund të jenë ende të përfshira nën ndërsa papjekur pemët janë krijimin e nëse ata pritet të takohen përkufizimin në afat të caktuar.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Sipas të përdorimit të tokës përkufizime, nuk ka ndryshime të konsiderueshme në ku ndërprerje pikat janë në mes të një pylli, pyjore, dhe savanna. Sipas disa përkufizime, pyjet kërkojnë nivele shumë të larta të pemës kulm të mbuluar, nga 60% deri në 100%,Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër me përjashtim të savannas dhe woodlands në të cilën pemët kanë më të ulët kulm të mbuluar. Përkufizime të tjera e konsiderojnë savannas të jetë një lloj i pyjeve, dhe përfshijnë të gjitha fushat me pemë shtresa mbi 10%.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Disa zona të mbuluara në pemë janë ligjërisht të përcaktuar si zonat bujqësore, p.sh. Norvegji bredh plantacione në Austriak të pyjeve ligjit, kur pemët janë duke u rritur si Krishtlindjeve pemë dhe më poshtë një lartësi të caktuar.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që 13-të të shekullit, Niepołomice Pyjeve në Poloni ka pasur përdorim të veçantë dhe mbrojtje. Në këtë këndvështrim nga hapësira të ndryshme ngjyrim mund të tregojnë funksione të ndryshme.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Fjala e pyjeve vjen nga Mesi anglisht, nga Vjetër franceze pyjeve (edhe forès) "pyll", të madhe hapësirën e mbuluar nga pemët"; prezantuar për herë të parë në anglisht si fjala e egra të tokës mënjanë për gjuetiGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër , pa nevojën në përkufizimin për ekzistencën e pemëve.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Ndoshta një huamarrjes (ndoshta nëpërmjet Frankish ose Vjetër Lartë gjermane) të Mesjetare latine e fjalës foresta "hapur druri", foresta ishte përdorur më parë nga Carolingian skribët në Capitularies e Charlemagne për ti referohet në mënyrë specifike në pallatin e mbretit të gjuetisë etj. Termi nuk ishte tipike për gjuhët Romane (p.sh. amtare fjalë për "pyll" në gjuhët Romane evoluar nga latinishtja fjala silva "pyll", dru" (anglisht pylli); krh. Italisht, spanjisht, portugalisht selva; rumune silvă; e Vjetër franceze selve); dhe cognates në gjuhët Romane, të tilla si Italian foresta, spanjisht dhe portugalisht floresta, etj. janë të gjitha në fund të fundit huazimet nga frëngjisht fjalë.

E saktë të origjinës së Mesjetare latine foresta është i panjohur. Disa autoritete pretendojnë fjala rrjedh nga Fund latine me fraza forestam silvam, që do të thotë "e jashtme prej druri"; të tjerët thonë termi është një latinisation e Frankish fjalën *forhist "pyll", pyllëzuar vendit", asimiluar të forestam silvam (një praktikë e zakonshme në mesin Frankish skribët). Frankish *forhist është vërtetuar nga Vjetër Lartë gjermane forst "pyllin" e Mesme e Ulët gjermane vorst "pyllin" e Vjetër angleze fyrhþ "pyll", pyjore, lojë të ruajtur, gjuetia tokë" (anglisht frith), dhe të Vjetër Norse fýri "halore pyllit", të cilat rrjedhin nga Proto-Gjermanë *furhísa-, *furhíþija- "një bredhi-druri, pyjeve halore", nga Proto-Indo-Evropiane *ngre kokënwu- "një halore ose të pyjeve malore, lartësi e pyllëzuar".

Përdor fjala "pyll" në anglisht për të treguar ndonjë zonë të pabanuar e jo mbyllje të konsiderohen arkaike.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër fjala ishte prezantuar nga Norman krerët e Anglisë si një afat ligjor (të paraqiten në tekstet latine si Magna Carta) që paraqesin një uncultivated zonën ligjërisht mënjanë për gjueti me fisnikërinë feudale (shih Mbretërore e Pyjeve).Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Tywi Pyjeve, Uells

Këto gjuetia, pyjet nuk janë domosdoshmërisht të pyllëzuar më shumë, nëse në të gjitha. Megjithatë, si gjuetia, pyjet e bëri të përfshijnë shpesh e konsiderueshme e zonave pyjore, fjala "pyll" në fund erdhi për të do të thotë pyllëzuar vendin në përgjithësi.[nevojitet citimi] Nga fillimi i shekullit të 14-të, fjala u shfaq në tekstet anglisht, duke treguar të gjitha tre kuptime: më i përhapuri, në afat ligjor dhe arkaike të përdorimit.[7] terma të Tjera të përdorura për të do të thotë "një zonë me një dendësi të lartë të pemëve" janë druri, pyjore, pllajë, weald, holt, frith dhe firth. Ndryshe nga pylli, të gjitha këto janë nxjerrë nga Vjetër angleze dhe nuk janë të huazuar nga një gjuhë tjetër. Disa klasifikime tani rezervë termi pyjore për një sipërfaqe me më shumë hapësirë të hapur në mes të pemëve dhe të dalluar në mesin e woodlands, të hapur pyjet, dhe të mbyllura pyjet bazuar në kurorë të mbuluar.[8]

Evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E parë të njohur të pyjeve mbi Tokë u ngrit në Fund të Devonian (rreth 380 milionë vjet më parë), me evoluimin e Archaeopteris.[9] Archaeopteris ishte një bimë që ishte si pemë-si dhe shpellës fier, ngastra toke-si, në rritje për 10 metra (33 ft) në lartësi. Archaeopteris të përhapet shpejt në të gjithë botën, nga ekuatorit të subpolar latitudes. Archaeopteris formuar e parë të pyjeve, duke u parë të njohur të llojeve për të hedhur hije për shkak të saj fronds dhe për formimin e tokës nga rrënjët e saj. Archaeopteris ishte gjetherënës, duke rënë saj fronds mbi pyll dysheme. Hije, tokës dhe pyjeve duff nga ra fronds krijuar e parë të pyjeve. derdhur lëndës organike prish ujërave të ëmbla të mjedisit, të ngadalësuar atë poshtë dhe për të siguruar ushqim. Kjo promovuar peshk të ujërave të ëmbla.

Ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rainforest butë në Tasmania e Hellyer Grykës

Pyjet përbëjnë 75% të bruto fillore produktivitetin e Tokës e të biosferës, dhe përmbajnë 80% e Tokës së mbjellë biomasa.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër ekosistemeve Pyjore mund të gjenden në të gjitha rajonet e aftë për të mbështetur pemë të rritjes, në lartësi deri në pemën e linjës, me përjashtim të rasteve kur natyrore zjarr frekuenca ose tjetër shqetësim është shumë i lartë, apo ku mjedisi është ndryshuar nga aktiviteti i njeriut.

Në latitudes 10° veri dhe në jug të ekuatorit janë më së shumti të mbuluara në tropikale rainforest, dhe latitudes mes 53°N dhe 67°N kanë boreal pyjeve. Si një rregull i përgjithshëm, pyjet e dominuar nga angiosperms (broadleaf pyjet) janë më të llojeve të pasur se ata e dominuar nga gymnosperms (conifer, kodrinor, ose needleleaf pyjet), edhe pse ekzistojnë përjashtime.

Pyjet nganjëherë përmbajnë shumë specie pemë në një zonë të vogël (si në tropikale të shiut dhe të butë gjetherënës pyjet), ose relativisht pak specie mbi zona të mëdha (p.sh., taiga dhe e thatë kodrinor pyjet halore). Pyjet janë shpesh në shtëpi për shumë kafshë dhe bimë të llojeve dhe të biomasës për njësi zonë është e lartë në krahasim me bimësi të tjera të komuniteteve. Shumë i këtij biomasës ndodh nën tokë në rrënjë të sistemeve dhe si pjesërisht të zbërthehet në fabrikë kështu. E woody përbërës të një pylli përmban lignin, e cila është relativisht e ngadaltë për të tretem në krahasim me të tjera organike materiale të tilla si celuloze ose karbohidrate.

Komponentët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Madje, dendura të vjetër-rritja të qëndrojë e pemë ahu (Fagus sylvatica) të përgatitur për të rilindur nga saplings në understory, në Bruksel pjesë e Sonian Pyjeve.

Një pyll përbëhet nga shumë komponentë që mund të ndahen gjerësisht në dy kategori që janë të biotik (për jetesë) dhe abiotic (jo të gjallë) komponentët. Gjallë pjesë të përfshijë pemë, shkurre, vreshtat, grasses dhe të tjera herbaceous (jo-woody) bimët, mosses, algave, kërpudhave, insektet, gjitarët, zogjtë, zvarranikët, amfibët, dhe mikroorganizmave që jetojnë në të bimëve dhe të kafshëve dhe në tokë.

Shtresa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biogradska pyjore në malin e Zi
Spiny pyjeve në Ifaty, Madagaskar, duke shfaqur të ndryshme Adansonia (baobab) lloje, Alluaudia procera (Madagaskar ocotillo) dhe vegjetacionit

Një pyll është e përbërë nga shumë shtresa. Duke filluar nga nivelin e tokës dhe lëviz lart kryesore të shtresave të gjitha llojet e pyjeve janë të pyllit dysheme, understory dhe kulm. E emergjente shtresë ekziston në rainforests tropikale. Çdo shtresë ka një grup të ndryshme të bimëve dhe kafshëve në varësi të disponueshmërisë së rrezet e diellit, lagështia dhe të ushqimit.

 • Pyjeve kat përmban decomposing gjethe, kafshëve droppings, dhe të vdekur pemë. Kalbja në pyll katin e formave të reja të tokës dhe sigurojnë lëndët ushqyese për bimët. E pyjeve katin e mbështet ferns, grasses, kërpudha dhe fidane.
 • Understory është e përbërë nga shkurre, shkurre, dhe pemëve të rinj që janë përshtatur për të jetuar në hije të kulm.
 • Shtresë është formuar nga masa e ndërthurur degët, degët dhe gjethet e të pjekur në pemë. Kurora e dominuese pemë të merrni më të madhe të diellit. Kjo është më produktive pjesë e pemëve ku maksimale ushqimi është prodhuar. Kulm formon një hije, mbrojtëse "ombrellën" mbi pjesën tjetër të pyllit.
 • Urgjent shtresë ekziston në pyll shi tropikale dhe është i përbërë nga disa shpërndarë të pemëve që i kullës mbi kulm.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme;

refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pyjet mund të klasifikohen në mënyra të ndryshme dhe në shkallë të ndryshme e specifike. Një nga këto mënyra është në kushtet e biome në të cilat ato ekzistojnë, e kombinuar me gjethe jeta e specie dominuese (nëse ata janë me gjelbërim të përjetshëm apo gjetherënës). Një tjetër dallim nëse është e pyjeve përbëhen kryesisht nga broadleaf pemët halore (gjilpërë-leaved) pemë, ose të përziera.

 • Boreal pyjet zënë subarctic të zonës dhe në përgjithësi janë me gjelbërim të përjetshëm dhe halore.
 • Butë të zonave të mbështetur të dy broadleaf gjetherënës pyje (p.sh., të butë gjetherënës pyll) dhe me gjelbërim të përjetshëm pyjet halore (p.sh., të butë pyjet halore dhe të butë rainforests). Të ngrohtë e të butë zonat mbështetje broadleaf pyje halore, duke përfshirë edhe dafina pyjet.
 • Tropikale dhe subtropikale pyjet përfshijnë tropikale dhe subtropikale me lagështi pyjet, tropikale dhe subtropikale të thatë në pyje, dhe tropikale dhe subtropikale pyjet halore.
 • Fizionomia e klasifikon pyjet bazuar në e tyre të përgjithshme fizike të strukturës apo zhvillimore në skenë (p.sh. rritjen e vjetër vs. i dytë i rritjes).
 • Pyjet gjithashtu mund të klasifikohen në mënyrë më specifike, bazuar në klimën dhe dominuese pemë të llojeve të pranishëm, duke rezultuar në të shumta të ndryshme të pyjeve lloje (p.sh., Ponderosa pisha/Douglas-bredh pyll).

Numri i pemëve në botë, sipas një 2015 vlerësimit, është 3 trilion, e cila 1.4 trilion janë në tropik apo nën-tropikët, 0.6 trilion në të butë, zonat 0.7 trilion në halore boreal pyjet. Vlerësimi është rreth tetë herë më e lartë se vlerësimet e mëparshme, dhe është i bazuar në pemë, densiteti i matur në mbi 400.000 parcela. Ajo mbetet objekt të gjerë margjina e gabimit, jo më pak për shkak se mostrat janë kryesisht nga Evropa dhe Amerika e Veriut.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Pyjet gjithashtu mund të klasifikohen në përputhje me sasinë e njeriut ndryshim. Vjetër-rritjen e pyjeve përmban kryesisht natyrore modelet e biodiversitetit në themeluar seral modelet, dhe ato përmbajnë kryesisht llojeve të lindjes në rajon dhe habitat. Në të kundërt, të mesëm të pyjeve është regrowing pyjore pas drurit të korrat dhe mund të përmbajë lloje fillimisht nga rajone të tjera ose të habitateve.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Të ndryshme globale pyjeve sistemet e klasifikimit kanë qenë të propozuar, por asnjë nuk ka fituar universale të pranimit.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër UNEP-WCMC e pyjeve kategori sistemi klasifikimi është një thjeshtimin e tjera më të ndërlikuara të sistemeve (p.sh. UNESCO -s'e pyjeve dhe pyjore 'subformations'). Ky sistem ndan të pyjeve në botë në 26 llojet kryesore, të cilat pasqyrojnë zonat klimatike si dhe llojet kryesore të drurëve. Këto 26 llojet kryesore mund të ri-cilësuar në 6 kategori më: përmbajtur needleleaf; butë broadleaf dhe të përziera; tropikale me lagështi; tropikale të thatë; rrallë pemë dhe parkland; dhe pyjeve plantacione.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër për Çdo kategori është përshkruar si një seksion të veçantë më poshtë.

Të butë needleleaf[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të butë needleleaf pyjet më së shumti zënë të lartë gjerësi rajone të Hemisferës Veriore, si dhe lartësi të lartë të zonave dhe disa të ngrohtë e të butë zona, sidomos në lëndë ushqyese të varfër, ose ndryshe të pafavorshme të dherave. Këto pyje janë të përbërë tërësisht, ose pothuajse, të llojeve halore (Coniferophyta). Në Hemisferën Veriore pishat Pinus, spruces Picea, larches Larix, bredhat Abies, Douglas bredhat Pseudotsuga dhe hemlocks Tsuga, të bërë deri në kulm, por të tjera taxa janë gjithashtu të rëndësishme. Në Hemisferën Jugore, shumica e pemëve halore (anëtarët e Araucariaceae dhe Podocarpaceae) ndodhin në përzierjet me broadleaf specie, dhe janë klasifikuar si broadleaf dhe pyjet e përziera.

Të butë broadleaf dhe të përziera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Broadleaf pyjeve në Butanit

Të butë broadleaf dhe të përzier pyjet përfshijnë një komponent thelbësor e pemëve në Anthophyta. Ata në përgjithësi janë karakteristikë e ngrohta të butë latitudes, por të shtrihet në të ftohtë e të përmbajtur atyre, sidomos në hemisferën jugore. Ato përfshijnë të tilla pyjeve llojet, si të përziera gjetherënës pyjet e Shteteve të Bashkuara dhe homologëve të tyre në Kinë dhe Japoni, broadleaf me gjelbërim të përjetshëm rainforests të Japonisë, Kili dhe Tasmania, sclerophyllous pyjet në Australinë qendrore, Kili, Mesdheut dhe Kaliforni, dhe në jug të ahu Nothofagus pyjet e Kilit dhe Zelanda e Re.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Tropikale të njomë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë lloje të ndryshme të tropikale me lagështi të pyjeve, me ultësirën me gjelbërim të përjetshëm të gjerë fletë rainforests tropikale, për shembull várzea dhe igapó pyje dhe toka firma pyjet e Amazonës Pellgun; peat moçal pyjet, dipterocarp pyjet në Azinë Juglindore, dhe pyjet e lartë e Kongos Basenit. Sezonale pyjet tropikale, ndoshta përshkrimi më i mirë për bisedor termi "xhungël", zakonisht shkojnë nga rainforest zona 10 gradë në veri ose në jug të ekuatorit, të Tropiku i Kancerit dhe Tropiku e Bricjapi. Pyjet e vendosur në malet janë të përfshira edhe në këtë kategori, e ndarë kryesisht në pjesën e sipërme dhe të ulët kodrinor formacione në bazë të variacioneve të fizionomia përkatëse për ndryshimet në lartësi.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Tropikale të thatë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tropikale thatë pyjet janë karakteristike për zonat në tropikët e prekura nga thatësira sezonale. Sezonalitetit e reshjeve është zakonisht reflektohet në deciduousness e pyjeve kulm, me shumicën e pemëve duke u leafless për disa muaj të vitit. Megjithatë, në disa kushte, p.sh. më pak tokë pjellore ose më pak e parashikueshme thatësira e regjimeve në proporcion me gjelbërim të përjetshëm të llojeve të rritet dhe pyjet janë karakterizuar si "sclerophyllous". Gjemb pyjeve, pylli i dendur i ulët shtat me një frekuencë të lartë të mprehtë ose spiny specie, është gjetur ku thatësira është e zgjatur, dhe sidomos kur kafshë barngrënëse janë të shumta. Për shumë të varfër tokë, dhe veçanërisht ku zjarri ose herbivory janë të përsëritura fenomeneve, savannas të zhvilluar.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Rrallë pemë dhe parkland[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Taiga të pyjeve në afërsi të Saranpaul në verilindje Malet Urale, Khanty–Mansia, Rusi. Pemët përfshijnë Picea obovata (dominant për të drejtën e bankës), Larix sibirica, Pinus sibirica, dhe Betula pendula.

Rrallë pemë dhe savanna janë pyje të ulëta kulm të mbuluar me drunj. Ato ndodhin kryesisht në zonat e tranzicionit nga pyllëzuara të jo-pyllëzuara peisazhet. Dy mëdha të zonave në të cilat këto ekosisteme të ndodhë, janë në boreal rajon dhe në seasonally thatë tropikët. Në larta latitudes, në veri të kryesore të zonës së boreal pyjeve, të kushteve në rritje nuk janë të mjaftueshme për të mbajtur një vazhdueshëm të mbyllura pyjore të mbuluar, kështu që pema të mbuluar është edhe e rrallë dhe derdhet përhershme. Kjo bimësi është e investimeve të quajtur hapur taiga, të hapur lichen pyjore dhe pyjeve tundër. Një savanna është e përzier pyjore bagëtia e ekosistemit karakterizuar nga pemët qenë mjaft gjerësisht spaced në mënyrë që kulm nuk mbyllet. E hapur kulm lejon dritë të mjaftueshme për të arritur në terren për të mbështetur një unbroken herbaceous shtresë të përbërë kryesisht nga grasses. Savannas të mbajë një kulm të hapur, pavarësisht lartë pema e dendësisë.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Pyjeve plantacione[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pyllit të kultivuar në përgjithësi janë të destinuara për prodhimin e drurit dhe pulpwood. Zakonisht mono-specifike dhe/ose të përbërë nga prezantuar specie pemë, këto ekosisteme nuk janë në përgjithësi të rëndësishme si habitat për amtare biodiversitetit. Megjithatë, ato mund të menaxhohen në mënyra që të rrisin mbrojtjen e bio-diversitetit funksionet dhe ata mund të ofrojnë shërbimet e ekosistemit të tilla si mbajtjen e lëndë ushqyese të kryeqytetit, mbrojtja e pellgjeve dhe struktura e tokës dhe ruajtjen e karbonit.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Shoqërore rëndësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dua pemë në pjesën veriore të Kalifornisë dua të pyjeve, ku shumë të dua pemët janë të menaxhuara për ruajtjen dhe jetëgjatësi, në vend se të qënit korrur për dru prodhimit

Pyjet sigurojnë një diversiteti i ekosistemeve e shërbimeve duke përfshirë konvertimin e dioksidit të karbonit në oksigjen dhe biomasa, duke vepruar si një karbonit lavaman, ka ndihmuar në rregullimin e klimës, duke i pastruar me ujë, duke zvogëluar rreziqet natyrore të tilla si përmbytjet, dhe të shërbejnë si një gjenetik rezervë. Pyjet gjithashtu të shërbejë si një burim i drurit dhe si rekreative fusha.

Disa studiues pohojnë se pyjet nuk ofron vetëm të mirat, por në raste të caktuara edhe të pësojë shpenzimet për njerëzit.[10][11] Pyjet mund të imponojnë një barrë ekonomike,[12][13] cenojnë gëzimin e sipërfaqeve natyrore,[14] të reduktojë prodhimin e ushqimit të kapaciteteve të kullosat [15] dhe tokën e kultivuar,[16] reduktimin e biodiversitetit [17][18] reduktuar ujit në dispozicion për njerëz dhe për kafshë të egra,[19][20] e portit të rrezikshme ose të dëmshme kafshë të egra,[21] dhe të veprojë si rezervuarë të njeriut dhe të blegtorisë sëmundje.[22][23]

Menaxhimin e pyjeve është përmendur shpesh si e pyjeve. Menaxhimi i pyjeve ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme gjatë këtyre disa shekuj, me të shpejtë të ndryshimeve që nga vitet 1980 e këndej kulminuar në një praktikë tani e referuar si menaxhimin e qëndrueshëm të pyjeve. Pyjeve ecologists të përqendrohen në pyll modeleve dhe proceseve, zakonisht me qëllim të elucidating shkakut dhe efektit të marrëdhënieve. Foresters që praktikojnë menaxhimin e qëndrueshëm të pyjeve të përqendrohet në integrimin e ekologjike, sociale dhe ekonomike, të vlerave, shpesh në konsultim me komunitetet vendore dhe palëve të tjera të interesuara.

Priest River winds through mountains with a checkerboard design of trees to its east
Prifti Lumit dredha-dredha përmes Whitetail Butte me shumë të pyjeve në lindje—këto shumë modeleve të ketë ekzistuar që në mesin e shekullit të 19-të. E bardhë arna pasqyrojnë zonat me më të rinj, më të vogla të pemëve, ku dimrit bora të mbulojë tregon deri fort për astronautët. Jeshile të errët-kafe sheshet janë të parcelave

Njerëzit në përgjithësi kanë zvogëluar shumën e pyjeve në të gjithë botën. Anthropogenic faktorët që mund të ndikojë në pyjet përfshijnë prerjet, zgjerimi urban, të njeriut të shkaktuara zjarreve në pyje, shiu acid, specieve invazive, dhe slash dhe të djegur praktikat e swidden bujqësi apo zhvendosjen e kultivimit. Humbja dhe ri-rritjen e pyjeve të çon në një dallim në mes të dy të gjerë të llojeve të pyjeve, fillor ose të vjetër-rritjen e pyjeve dhe të mesëm të pyjeve. Ka edhe shumë faktorëve natyrore që mund të shkaktojnë ndryshime në pyjet me kalimin e kohës, duke përfshirë zjarreve në pyje, insektet, sëmundjet, moti, konkurrenca mes llojeve, etj. Në vitin 1997, Instituti i Burimeve Botërore të regjistruar që vetëm 20% e botës është origjinale pyjet e mbetur në një pjesë të madhe të paprekur traktet e patrazuar të pyjeve.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Më shumë se 75% të këtyre të paprekur pyjet shtrihen në tri shtete— boreal pyjet e Rusisë dhe Kanadasë dhe rainforest e Brazilit.

Në vitin 2010, Organizata për Ushqim dhe Bujqësi e Kombeve të BashkuaraGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër raportuan se bota shpyllëzimet, kryesisht kthimin e pyjeve tropikale të tokës bujqësore, kishin rënë gjatë dhjetë vjetëve të kaluar, por ende vazhdon të jetë në një normë të lartë në shumë vende. Globalisht, rreth 13 milion hektarë pyje janë konvertuar në përdorime të tjera ose të humbur nga shkaqe natyrore çdo vit midis 2000 dhe 2010, në krahasim me rreth 16 milion hektarë në vit gjatë viteve të 1990-ta. Studimi i mbuluar 233 vende dhe fusha. Brazili dhe Indonezia, e cila kishte humbjen më të lartë të pyjeve në vitet 1990, kanë zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme e tyre shpyllëzimi normat. Kina krijuar një ndalim në prerjet, në fillim të vitit 1998, për shkak të erozionit dhe përmbytjet që ka shkaktuar.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër përveç kësaj, ambicioz mbjellja e programeve në vende të tilla si Kina, India, Shtetet e Bashkuara dhe Vietnami - kombinuar me zgjerimin e natyrshme e pyjeve në disa rajone kanë shtuar më shumë se shtatë milionë ha e pyjeve të reja çdo vit. Si rezultat, neto humbje të sipërfaqes pyjore është reduktuar në 5.2 milionë hektarë në vit midis 2000 dhe 2010, zbresin nga 8.3 milion hektarë në vit, në vitet 1990. Në vitin 2015, një studim për Natyrën e Ndryshimit të Klimës tregoi se trendi ka qenë kohët e fundit ndërpreu, duke çuar në një "të përgjithshme të fitojë" në global biomasa dhe pyjet. Ky përfitim është për shkak sidomos të pyllëzimit në Kinë dhe Rusi.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Megjithatë ri pyjet nuk janë krejtësisht të barabartë me të vjetër rritjen e pyjeve në aspektin e llojeve të diversitetit, elasticitetit dhe të karbonit të kapur. Mbi shtator 7, në vitin 2015, Organizata për Ushqim dhe Bujqësi e Kombeve të Bashkuara ka lëshuar një studimi të ri, duke deklaruar se, gjatë 25 viteve të fundit, global shpyllëzimi normë është ulur nga 50% për shkak të përmirësuar menaxhimin e pyjeve dhe më të madh qeverisë e mbrojtjes.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Zona më të vogla e pyjore në qytete mund të menaxhohet si urbane pyjeve, nganjëherë brenda parqet publike. Këto janë shpesh të krijuar për përfitimet e njeriut; Vëmendje e Rivendosjes Teoria e argumenton që të kaloni kohë në natyrë, zvogëlon stresin dhe përmirëson shëndetin, ndërsa pyje të shkollave dhe kopshteve të ndihmuar të rinjtë për të zhvilluar social si dhe aftësi shkencore në pyje. Këto zakonisht duhet të jetë afër vendit ku fëmijët jetojnë, për aplikimin në praktikë të logjistikës.

Kanada[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Garibaldi Provinciale Park, British Columbia

Kanadaja ka rreth 4,020,000 square kilometre (1,550,000 sq mi) të tokës pyjore. Më shumë se 90% të tokës pyjore është në pronësi publike dhe rreth 50% të totalit të sipërfaqes pyjore është alokuar për korrje. Këto ndahen zonat menaxhohen duke përdorur parimet e menaxhimin e qëndrueshëm të pyjeve, që përfshin të gjerë të konsultimeve me palët e interesuara lokale. Rreth tetë për qind të Kanadasë pyjeve është e mbrojtur ligjërisht nga në zhvillimin e resurseve.[24][25] Shumë më të tokës pyjore—rreth 40 për qind të totalit të tokës pyjore bazë—është subjekt në shkallë të ndryshme të mbrojtjes përmes proceseve të tilla si të integruar të planifikimit të shfrytëzimit të tokës ose të përcaktuara të menaxhimit të zonave të tilla si certifikuar pyjet.

Deri në dhjetor 2006, mbi 1,237,000 kilometra katror të tokës pyjore në Kanada (rreth gjysmën e totalit botëror) kanë qenë të certifikuar si të qëndrueshme arritur.[26] Clearcutting, përdorur më parë në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të, është më pak e shtrenjtë, por shkatërruese për mjedisin, dhe kompanitë janë të kërkuara nga ligji për të siguruar që të sigurohen hapësirat adekuate të rilindur. Më provincat Kanadeze ka rregullore për të kufizuar madhësinë e clearcuts, edhe pse disa më të vjetër clearcuts mund të shkojnë përpjetë e 110 square kilometre (27,000 acre) në madhësi të cilat u ndërprenë për disa vjet.

Letonia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Letonisht Pishe Pyll në Ķegums Komunës

Letonia ka rreth 3,270,000 ha (12,626 sq mi) të tokës pyjore që barazohet me 50.6% e Letonisë është sipërfaqja e përgjithshme (24,938 sq mi). 1,510,000 hektarë të tokës pyjore (46.3% të totalit të tokës pyjore) është në pronësi publike dhe 1,750,000 hektarë të tokës pyjore (53.7% të totalit të tokës pyjore) është në privat duart. Letonia është pyjet kanë qenë në rritje të vazhdueshme gjatë viteve që është në kontrast me shumë kombe të tjera, më së shumti për shkak të forestation e tokës nuk mund të përdoret për bujqësi. Në vitin 1935 nuk ishte vetëm 1,757,000 ha pyje, sot është rritur me më shumë se 150%. Thupër është më e zakonshme pemë në 28.2% e ndjekur nga pisha (26,9%), bredhi (18.3%), gri alder (9.7%), aspen (8,0%), black alder (5.7%), lisi/hirit (1.2%) dhe në fund drurë të bërë deri pjesa tjetër (2.0%).Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Gauja Park Kombëtar, Letoni

Shtetet E Bashkuara Të Amerikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara, shumica e pyjeve historikisht kanë qenë të prekur nga njerëzit deri në një shkallë, edhe pse në vitet e fundit të përmirësuar pylltarisë praktikat e ka ndihmuar të rregullojë ose të moderuar në shkallë të madhe ose të rënda ndikimet. Megjithatë, Shtetet e Bashkuara të Shërbimit Pyjor vlerësimet e një humbje neto prej rreth 2 milion hektarë (4,942,000 hektarë) në mes të vitit 1997 dhe në vitin 2020; ky vlerësim përfshin shndërrimin e tokës pyjore për përdorime të tjera, duke përfshirë urbane dhe periferike e zhvillimit, si dhe pyllezime dhe natyrore rikthim të braktisur kulture dhe kullotave në toka pyjore. Megjithatë, në shumë zona të Shteteve të Bashkuara, sipërfaqja e pyjeve është e qëndrueshme ose në rritje, veçanërisht në shumë shtetet e veriut. E kundërta problem nga përmbytjet ka pllakosur kombëtar të pyjeve, me loggers ankohen se mungesa e hedh lëng dhe të duhur të menaxhimit të pyjeve ka rezultuar në një shkallë të zjarreve në pyje.[27][28]

Sipërfaqja e tokës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forest land area[29]
2008 2009 2010 2011 2012
('000 km2) ('000 mi2) ('000 km2) ('000 mi2) ('000 km2) ('000 mi2) ('000 km2) ('000 mi2) ('000 km2) ('000 mi2)
Australia 1,511 583 1,502 580 1,493 576 1,473 569 1,467 566
Brazil 5,239 2,023 5,217 2,014 5,195 2,006 5,183 2,001 5,173 1,997
Canada 3,101 1,197 3,101 1,197 3,101 1,197 3,101 1,197 3,101 1,197
China 2,013 777 2,041 788 2,069 799 2,159 834 2,168 837
European Union 1,559 602 1,564 604 1,569 606 1,573 607 1,578 609
Germany 111 43 111 43 111 43 113 44 113 44
India 681 263 683 264 684 264 693 268 693 268
Indonesia 958 370 951 367 944 364 937 362 931 359
Japan 250 97 250 97 250 97 251 97 251 97
Russia 8,090 3,120 8,090 3,120 8,091 3,124 8,092 3,124 8,093 3,125
United States 3,033 1,171 3,036 1,172 3,040 1,170 3,049 1,177 3,051 1,178
World total 40,318 15,567 40,261 15,545 40,204 15,523 40,184 15,515 39,519 15,258

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Forest". Dictionary.com. Arkivuar nga origjinali origjinali më 19 tetor 2014. Marrë më 16 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Schuck, Andreas; Päivinen, Risto; Hytönend, Tuomo; Pajari, Brita (2002). "Compilation of Forestry Terms and Definitions" (PDF). Joensuu, Finland: European Forest Institute. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 5 qershor 2015. Marrë më 16 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Definitions: Indicative definitions taken from the Report of the ad hoc technical expert group on forest biological diversity". Convention on Biological Diversity. Arkivuar nga origjinali origjinali më 19 dhjetor 2014. Marrë më 16 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Forest definition and extent" (PDF). United Nations Environment Programme. 27 janar 2010. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 2010-07-26. Marrë më 2014-11-16. Parametri i panjohur |dead-url= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Comparative framework and Options for harmonization of definitions". Second Expert Meeting on Harmonizing Forest-Related Definitions. FAO. Arkivuar nga origjinali origjinali më 29 nëntor 2014. Marrë më 26 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Johnson, F.X.; Pacini, H.; Smeets, E (2013). Transformations in EU biofuels markets under the Renewable Energy Directive and the implications for land use, trade and forests. CIFOR. f. 32. ISBN 9786028693813. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "forest, noun". Oxford English Dictionary online edition. Oxford University Press. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 janar 2008. Marrë më 22 maj 2009. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "What is a Forest?". Australian Government/Department of Agriculture, Fisheries, and Forestry/Rural Areas. 28 mars 2007. Arkivuar nga origjinali origjinali më 9 tetor 2009. Marrë më 25 nëntor 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "The First Forests". Devonian Times. Arkivuar nga origjinali origjinali më 10 maj 2016. Marrë më 28 maj 2016. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Nasi, R; Wunder, S; Campos A, JJ (11 mars 2002). "Forest ecosystem services: can they pay our way out of deforestation?" (PDF). UNFF II. Costa Rica. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 4 dhjetor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Emerton, Lucy (1999). Mount Kenya: The Economics Of Community Conservation (PDF) (Community Conservation research Working Paper). Evaluating Eden Series. University of Manchester Institute of Development Policy and Management. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 4 dhjetor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ de Boo, Henneleen, Lette, Henk (2002). "Economic Valuation of Forests and Nature A support tool for effective decision-making". Theme Studies Series 6 Forests. Ede, The Netherlands: Forestry and Biodiversity Support Group, International Agricultural Centre (IAC), Wageningen National Reference Centre for Agriculture, Nature Management and Fisheries (EC-LNV). Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Bishop, Joshua T., red. (1999). Valuing Forests A Review of Methods and Applications in Developing Countries (PDF). London: Environmental Economics Programme, International Institute for Environment and Development (IIED). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 23 nëntor 2015. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Gray, Emma F.; Bond, William J. (2013). "Will woody plant encroachment impact the visitor experience and economy of conservation areas?". Koedoe. 55 (1).  0075-6458. Arkivuar nga origjinali origjinali më 29 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Scholes, R.J.; Archer, S.R. (1997). "Tree-Grass Interactions in Savannas" (PDF). Annual Review of Ecology and Systematics. 28: 517–544. doi:10.1146/annurev.ecolsys.28.1.517. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 4 dhjetor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Pimentel, David; Pimentel, Marcia H. (2007). Food, Energy, and Society. CRC Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Ratajczak, Zakary; Nippert, Jesse B.; Collins, Scott L. (2012). "Woody encroachment decreases diversity across North American grasslands and savannas" (PDF). Ecology. 93 (4): 697–703. doi:10.1890/11-1199.1.  22690619. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 7 mars 2015. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Parr, Catherine L.; Gray, Emma F.; Bond, William J. (2012). "Cascading biodiversity and functional consequences of a global change–induced biome switch" (PDF). Diversity and Distributions. 18 (5): 493–503. doi:10.1111/j.1472-4642.2012.00882.x. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 31 janar 2017. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Wilcox, B.P.; Kreuter, U.P. (2003). Woody plant: streamflow interactions as a basis for land management decisions in drylands. Proceedings VIIth International Rangelands Congress. ff. 989–996. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Scott, D.F. (1999). "Managing riparian vegetation to sustain streamflow: results of paired catchment experiments in South Africa" (PDF). Canadian Journal of Forest Research. 29 (7): 1149–115. doi:10.1139/x99-042. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 5 dhjetor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Davidson, A; Elliston, L; Kokic, P; Lawson, K (2005). "Native vegetation: cost of preservation in Australia" (PDF). Australian Commodities. 12 (3): 543–548. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 1 shkurt 2018. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Wilcox, B.A.; Ellis, B. "Forests and emerging infectious diseases of humans". Food and Agriculture Organization of the United Nations. Arkivuar nga origjinali origjinali më 29 nëntor 2014. Marrë më 16 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Margaletic, J (2003). "Small rodents in the forest ecosystem as infectious disease reservoirs". Acta Med Croatica (në kroatisht). 57 (5): 421–6.  15011471.
 24. ^ "Canada". Global Forest Watch Canada. Arkivuar nga origjinali origjinali më 4 dhjetor 2014. Marrë më 28 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Canada's Forests". Natural Resources Canada. 14 tetor 2014. Arkivuar nga origjinali origjinali më 20 nëntor 2014. Marrë më 28 nëntor 2014. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "Statistics". Certification status - Canada & the globe. Canadian Sustainable Forestry Certification Coalition. Marrë më 2014-11-28. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Wildfires Ignite Forest Management Debate". Wildrockiesalliance.org. Arkivuar nga origjinali origjinali më 2013-05-09. Marrë më 3 korrik 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Brock, Emily K. (2015). Money Trees: The Douglas Fir and American Forestry, 1900-1944. Oregon State University Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Forest Land Area". FAOSTAT. World Bank. 12 shkurt 2014. Arkivuar nga origjinali origjinali më 5 shtator 2015. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[[Kategoria:Pemë]]