Përshëndetja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përkthimet e fjalës mirëseardhje shfaqen në shumë vende të frekuentuara nga të huaj apo turistë për të mirëpritur njerëz të të gjitha kombësive të ndryshme.

Përshëndetja është një akt komunikimi në të cilin qeniet njerëzore ia bëjnë të njohur praninë e tyre njëri-tjetrit, për t'i treguar vëmendje dhe për të sugjeruar një lloj marrëdhënieje (zakonisht të përzemërt) ose status social (formal ose joformal) midis individëve ose grupeve të njerëzve që vijnë. në kontakt me njëri-tjetrin. Përshëndetjet përdoren ndonjëherë pak para një bisede ose për të përshëndetur kalimthi, si p.sh. në një trotuar ose shteg. Ndërsa zakonet e përshëndetjes janë shumë specifike për kulturën dhe situatën dhe mund të ndryshojnë brenda një kulture në varësi të statusit dhe marrëdhënies shoqërore, ato ekzistojnë në të gjitha kulturat e njohura njerëzore. Përshëndetjet mund të shprehen si me zë ashtu edhe fizikisht, dhe shpesh përfshijnë një kombinim të të dyjave. Kjo temë përjashton përshëndetjet ushtarake dhe ceremoniale, por përfshin rituale të tjera përveç gjesteve. Një përshëndetje ose përshëndetje mund të shprehet edhe në komunikime me shkrim, të tilla si letra dhe email.

Disa epoka dhe kultura kanë pasur rituale shumë të përpunuara përshëndetëse, p.sh. duke përshëndetur një sovran. Anasjelltas, shoqëritë sekrete kanë shpesh gjeste dhe rituale përshëndetëse të fshehta ose të fshehta, të tilla si shtrëngimi i fshehtë i duarve, që u lejon anëtarëve të njohin njëri-tjetrin.

Në disa gjuhë dhe kultura, e njëjta fjalë ose gjest përdoret si përshëndetje dhe lamtumirë. Shembuj janë "Good day" në anglisht, "Drud" në persisht, "Sat Shri Akaal" në Punjabi, "As-salamu alaykum" në arabisht, "Aloha" në Havai, "Shalom" në Hebraisht, "Namaste" në Hindi, "Ayubowan" në Sri Lanka "Sawatdi" në Thai dhe "Ciao" në italisht. Harku dhe shtrëngimi i duarve përdoren gjithashtu si për përshëndetje, ashtu edhe për dhënien e lejes. Dhe në shumë vende të Azisë Jugore si Sri Lanka dhe India, ata i bashkojnë krahët dhe i vendosin afër zemrës, gjë që tregon se po përshëndesin nga thellësia e zemrës. Në Indi thonë "Namaste" dhe në Sri Lanka thonë "Ayubowan" që do të thotë të jetosh më gjatë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]