Përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përshtatja me ndryshimet klimatike ka qasje në strukturë, fizikisht, në shoqëri dhe institucionale.

Përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike është procesi i përshtatjes ndaj efekteve aktuale ose të pritshme të ndryshimeve klimatike. [1] Për njerëzit, përshtatja synon të zbusë ose shmangë dëmin dhe të shfrytëzojë mundësitë,për sistemet natyrore,njerëzit mund të ndërhyjnë për të ndihmuar përshtatjen. [1] Veprimet e përshtatjes mund të jenë ose në rritje (veprime ku qëllimi kryesor është ruajtja e thelbit dhe integritetit të një sistemi) ose transformuese (veprime që ndryshojnë atributet themelore të një sistemi në përgjigje të ndryshimit të klimës dhe ndikimeve të tij). [2] Nevoja për përshtatje ndryshon nga vendi në vend, në varësi të rrezikut për sistemet njerëzore ose ekologjike.Veprimet e përshtatjes mund të grupohen në katër kategori: Infrastrukturore dhe teknologjike, institucionale,sjelljes dhe kulturore,dhe opsionet e bazuara në natyrë. [3]

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike përkufizohet si:

  • "Në sistemet njerëzore, si procesi i përshtatjes me klimën aktuale ose të pritshme dhe efektet e saj për të zbutur dëmin ose për të përfituar nga mundësitë e dobishme."
  • "Në sistemet natyrore, përshtatja është procesi i përshtatjes me klimën aktuale dhe efektet e saj; ndërhyrja njerëzore mund ta lehtësojë këtë."

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b IPCC, 2022: Annex II: Glossary [Möller, V., R. van Diemen, J.B.R. Matthews, C. Méndez, S. Semenov, J.S. Fuglestvedt, A. Reisinger (eds.)]. In: Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, M. Tignor, E.S. Poloczanska, K. Mintenbeck, A. Alegría, M. Craig, S. Langsdorf, S. Löschke, V. Möller, A. Okem, B. Rama (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA, pp. 2897–2930, doi:10.1017/9781009325844.029.
  2. ^ Noble, I.R., S. Huq, Y.A. Anokhin, J. Carmin, D. Goudou, F.P. Lansigan, B. Osman-Elasha, and A. Villamizar, 2014: Chapter 14: Adaptation needs and options. In: Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Part A: Global and Sectoral Aspects. Contribution of Working Group II to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Field, C.B., V.R. Barros, D.J. Dokken, K.J. Mach, M.D. Mastrandrea, T.E. Bilir, M. Chatterjee, K.L. Ebi, Y.O. Estrada, R.C. Genova, B. Girma, E.S. Kissel, A.N. Levy, S. MacCracken, P.R. Mastrandrea, and L.L.White (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, pp. 833-868.
  3. ^ O'Neill, B., M. van Aalst, Z. Zaiton Ibrahim, L. Berrang Ford, S. Bhadwal, H. Buhaug, D. Diaz, K. Frieler, M. Garschagen, A. Magnan, G. Midgley, A. Mirzabaev, A. Thomas, and R.Warren, 2022: Chapter 16: Key Risks Across Sectors and Regions. In: Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, M. Tignor, E.S. Poloczanska, K. Mintenbeck, A. Alegría, M. Craig, S. Langsdorf, S. Löschke, V. Möller, A. Okem, B. Rama (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA, pp. 2411–2538, doi:10.1017/9781009325844.025.