Jump to content

PGP-RTB

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
PGP-RTB
Themeluar më 1959 ( 1959 )
Statusi Joaktiv (pasuar nga PGP-RTS në 1993) Zhanri Të ndryshme
Vendi i origjinës RSF e Jugosllavisë
Vendndodhja Beograd
Faqja zyrtare e internetit Faqja zyrtare PGP-RTS

PGP-RTB (shkurtim për serbisht: Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd ; Shqip: "Produksioni i pllakave të gramafonit Radio televizioni i Beogradit") ishte një markë e madhe shtetërore diskografike dhe një dyqan zinxhir diskografik në ish -RSF Jugosllavi, me qendër në Beograd, Republika Socialiste e Serbisë.[1] Pas shpërbërjes së Jugosllavisë, në vitin 1993, kompania ndryshoi emrin e saj në PGP-RTS (Produkcija Gramofonskih Ploča Radio-Televizije Srbije).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PGP-RTB u krijua në vitin 1959, si degë e prodhimit muzikor të Radio-Televizionit kombëtar të Beogradit.[2]

Pas shpërbërjes së Jugosllavisë, në vitin 1993, kompania ndryshoi emrin e saj në PGP-RTS (Produkcija Gramofonskih Ploča Radio-Televizije Srbije), e cila është dega e prodhimit muzikor të Radio Televizionit kombëtar të Serbisë.[1]

Artistët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PGP-RTB shquhet për nënshkrimin e një numri të madh artistësh të shquar pop dhe rock të ish-Jugosllavisë, si dhe akte folklorike.[3] Disa nga artistët që janë nënshkruar në PGP-RTB përfshijnë: [1]

PGP-RTB ka nxjerrë edhe disa albume nga muzikantë të shquar klasikë të asaj kohe, si Milenko Stefanović dhe Ernest Ačkun.[1]

Ashtu si etiketat e tjera ish-jugosllave, PGP-RTB gjithashtu kishte një licencë për të nxjerrë tituj të huaj për tregun jugosllav, duke përfshirë yje të njohur të muzikës popullore ndërkombëtare si: ABBA, Louis Armstrong, Joan Baez, Bee Gees, Blood, Sweat & Tears, Bon Jovi, James Brown, John Coltrane, Cream, Def Leppard, Dire Straits, Bryan Ferry, Jimi Hendrix, INXS, Joan Jett and The Blackhearts, Elton John, Kiss, Amanda Lear, The Moody Blues, Billy Ocean, The Police Rat, Bow The Platters, Siouxsie and The Banshees, Status Quo, Rod Stewart, Sting, The Style Council, Tangerine Dream, The Who, dhe të tjerë. [1]

Konkurrenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Etiketa të tjera kryesore në ish-Republikën Socialiste Federative të Jugosllavisë ishin: Jugodisk nga Beogradi, Jugoton dhe Suzy nga Zagrebi, Diskoton nga Sarajeva, ZKP RTLJ nga Lubjana, Diskos nga Aleksandrovac, dhe të tjerë.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]