Jump to content

Pajisja për shikim natën

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një aviator i marinës amerikane përdor një palë syze vizioni AN/AVS-6 të montuara në helmetë. Efekti në shikimin natyral të natës të syrit është i dukshëm.

Një pajisje për shikim natën (NVD), e njohur gjithashtu si një pajisje optike/vëzhguese e natës (NOD), syze për shikim natën (NVG), është një pajisje optoelektronike që lejon vizualizimin e imazheve në nivele të ulëta drite, duke përmirësuar shikimin e përdoruesit gjatë natës. . Pajisja rrit dritën e dukshme të ambientit dhe konverton dritën afër infra të kuqe në dritë të dukshme që mund të shihet nga përdoruesi; kjo njihet si I2 (intensifikimi i imazhit). Për krahasim, shikimi i rrezatimit termik infra të kuqe quhet imazh termik dhe funksionon në një seksion të ndryshëm të spektrit infra të kuq. Një pajisje për shikimin e natës zakonisht përbëhet nga një tub përforcues imazhi, një strehë mbrojtëse dhe mund të ketë një lloj sistemi montimi. Shumë NVD përfshijnë gjithashtu një lente sakrifikuese mbrojtëse, të montuar mbi thjerrëzën e përparme (dmth. lentet objektive) në NVD për të mbrojtur këto të fundit nga dëmtimi nga rreziqet mjedisore dhe disa mund të përfshijnë lente teleskopike. Imazhi i prodhuar nga një NVD është zakonisht njëngjyrëshe jeshile, pasi jeshilja konsiderohej si ngjyra më e lehtë për t'u parë për periudha të gjata në errësirë. Pajisjet e shikimit të natës mund të jenë pasive, duke u mbështetur vetëm në dritën e ambientit ose mund të jenë aktive, duke përdorur një ndriçues IR (infra të kuqe) për të vizualizuar më mirë mjedisin.

Pajisjet e shikimit të natës mund të mbahen në dorë, por shumë prej tyre janë të montuara në kokë dhe ngjiten në helmeta. Kur përdoret me armë zjarri, një pamje lazer IR shpesh montohet në armën e përdoruesit. Pamja me lazer prodhon një rreze infra të kuqe që është e dukshme vetëm përmes një NVD dhe ndihmon me synimin. Disa pajisje për shikimin e natës janë bërë posaçërisht për t'u montuar në armë zjarri. Këto mund të përdoren në lidhje me pamjet e armëve si sqetullat e pushkëve ose mund të përdoren si pamje të pavarura; disa pamje të armëve termike janë projektuar për të ofruar aftësi të ngjashme.

Këto pajisje u përdorën për herë të parë në Luftën e Dytë Botërore dhe u përdorën gjerësisht gjatë Luftës së Vietnamit. Teknologjia ka evoluar shumë që nga prezantimi i saj, duke çuar në disa "gjenerata" të pajisjeve të shikimit të natës me rritje të performancës dhe ulje të çmimeve. Rrjedhimisht, megjithëse ato përdoren zakonisht nga ushtria dhe agjencitë e zbatimit të ligjit, pajisjet e shikimit të natës janë të disponueshme për përdoruesit civilë për një gamë të gjerë aplikimesh, duke përfshirë aviacionin, drejtimin e automjeteve, çminimin, etj.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]