Jump to content

Palestra (Greqi e lashtë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Palestra, Pompei

Palestra (greqisht: παλαίστρα)[1]është një mjedis sportiv i mbuluar, ku bëhen stërvitje e gara gjimnastikore.[2] Në antikitet, palestra ishte një lloj ose tip i shkollës së lashtë greke të mundjes. Ngjarjet që nuk kërkoninë shumë hapësirë, si boksi dhe mundja, praktikoheshin atje. Palestra mund të funksiononte si në mënyrë të pavarur ashtu edhe si pjesë e gjimnazit publik; një palestër mund të ekzistonte pa një gjimnaz, por asnjë gjimnaz nuk mund të ekzistonte pa një palestër.

  • Jean Delorme: Gymnasion. Étude sur les monuments consacrés a l'éducation en Grèce. Bibliothèque des Écoles Françaises d'Athènes et de Rome Bd. 196. de Boccard, Paris 1960.
  • Stephen Lloyd Glass: Palaistra and gymnasium in Greek architecture. Pennsylvania 1968
  • William Smith (Lexikograf): A Dictionary of Greek and Roman Antiquities. John Murray, London 1875. fq. 849. (Lacus Curtius, engl.)
  1. ^ Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon - παλαίστρα
  2. ^ Baku, Pasho, red. (2011). "Palestra". Enciklopedia universale e ilustruar. Tiranë: Shtëpia Botuese Bacchus. fq. 704. OCLC 734077163.