Panevropianizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Panevropianizmi është një shprehje me të cilën emërtohen ose përshkruhen individët, lëvizjet dhe ideologjitë të cilat promovojnë idenë e Evropës si një bashkësi politike, madje si një komb i unifikuar, ose si një makrokomb, përkatësisht një komunitet të cilin e përbëjnë vendet e sotme evropiane si pjesë përbërëse të saj. Në kuptimin më të gjerë panevropianizmi mund të kuptohet si identitet panevropian, ose ndjenja e përkatësisë evropiane, Evropa si atdhe.[1] [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Nationalism was dead, but it was not replaced by pan-European nationalism or by a pan-European identity", the "European idea" being transformed into an idea of "diversity of identity" combined with a "commonality of values" Anton Speekenbrink, "Trans-Atlantic Relations in a Postmodern World" (2014), p. 258.
  2. ^ "Eine Wiederherstellung der europäischen Weltherrschaft ist unmöglich; wohl aber ist es noch möglich, durch Zusammenfassung der europäischen Staaten diesen Erdteil zu einer fünften Weltmacht zusammenzuschliessen und so den Frieden, die Freiheit und den Wohlstand der Europäer zu retten." Coudenhove-Kalergi, Paneuropäisches Manifest (1923).