Jump to content

Panonët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fiset antike të Panonisë

Panonët (latinisht Pannonii, greqisht Παννόνιοι) ishin një grup i fiseve ilire të cilët para pushtimit romak banonin në rajonin Panonisë (përgjatë rrjedhës së mesme të Danubit). Në këtë rajoni banonin këto fise ilire: Amantinët, Andizetët, Azalët, Breukët, Desidiatët, Ditionët, Glintidionët, Jasët, Kolapianët, Mezejët, Oseriatët, Segestanët dhe Sikulotët.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Alan Bowman, The Augustan Empire, 43 BC-AD 69, in The Cambridge Ancient History, vol. 10, 1996.
  • Thomas S. Burns, Rome and the Barbarians, 100 B.C.- A.D. 400, 2003, ISBN 0-521-26430-8.
  • Ion Grumeza, Dacia: Land of Transylvania, Cornerstone of Ancient Eastern Europe, 2009, ISBN 0-7618-4465-1.
  • N.G.L. Hammond, The Illyrian Atintani, the Epirotic Atintanes and the Roman Protectorate, in The Journal of Roman Studies, vol. 79, 1989.
  • Simon Hornblower & Antony Spawforth, The Oxford Classical Dictionary, 2003.
  • Oto Luthar, Prehistory: History Created by Archaeology, in The Land Between: A History of Slovenia, Peter Lang, 2008, ISBN 978-3-631-57011-1.
  • András Mócsy, Pannonia and Upper Moesia: History of the Middle Danube Provinces of the Roman Empire, Londra, Routledge & Kegan Paul Books, 1974, ISBN 978-0-7100-7714-1.
  • J.J. Wilkes, Dalmatia, in History of the provinces of the Roman Empire, Londra, Routledge & K. Paul, 1969, ISBN 978-0-7100-6285-7.
  • J.J. Wilkes, The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5.