Paqeruajtja e Kombeve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Kombeve të Bashkuara.

Paqeruajtja e Kombeve të Bashkuara është një rol i mbajtur nga Departamenti i Operacioneve të Paqes si një "instrument i zhvilluar nga organizata si një mënyrë për të ndihmuar vendet e shkatërruara nga konflikti për të krijuar kushtet për paqe të qëndrueshme". Ai dallohet nga ndërtimi i paqes, krijimi i paqes dhe zbatimi i paqes edhe pse Kombet e Bashkuara e pranojnë se të gjitha aktivitetet janë "përforcuese reciproke" dhe se mbivendosja ndërmjet tyre është e shpeshtë në praktikë.

Paqeruajtësit monitorojnë dhe vëzhgojnë proceset e paqes në zonat pas konfliktit dhe ndihmojnë ish-luftëtarët në zbatimin e marrëveshjeve të paqes që mund të kenë nënshkruar. Një ndihmë e tillë vjen në shumë forma, duke përfshirë masat e ndërtimit të besimit, marrëveshjet për ndarjen e pushtetit, mbështetjen elektorale, forcimin e shtetit të së drejtës dhe zhvillimin ekonomik dhe social. Prandaj, paqeruajtësit e OKB-së (shpesh të referuar si Beretat Blu ose Helmetat Blu për shkak të beretave ose helmetave të tyre blu të lehta) mund të përfshijnë ushtarë, oficerë policie dhe personel civil.

Karta e Kombeve të Bashkuara i jep Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara fuqinë dhe përgjegjësinë për të ndërmarrë veprime kolektive për të ruajtur paqen dhe sigurinë ndërkombëtare. Për këtë arsye, komuniteti ndërkombëtar zakonisht shikon nga Këshilli i Sigurimit që të autorizojë operacionet paqeruajtëse përmes autorizimeve të Kapitullit VII.

Shumica e këtyre operacioneve janë krijuar dhe zbatuar nga vetë Kombet e Bashkuara, me trupa që shërbejnë nën kontrollin operacional të OKB-së. Në këto raste, paqeruajtësit mbeten anëtarë të forcave të tyre të armatosura përkatëse dhe nuk përbëjnë një "ushtri të pavarur të OKB-së", pasi OKB-ja nuk ka një forcë të tillë. Në rastet kur përfshirja e drejtpërdrejtë e OKB-së nuk konsiderohet e përshtatshme ose e realizueshme, Këshilli autorizon organizatat rajonale si NATO, Komuniteti Ekonomik i Shteteve të Afrikës Perëndimore, ose koalicionet e vendeve të gatshme për të ndërmarrë detyra paqeruajtëse ose të zbatimit të paqes.

Jean-Pierre Lacroix është Shefi i Departamentit të Operacioneve të Paqes; ai mori detyrën nga ish-nënsekretari i përgjithshëm Hervé Ladsous më 1 prill 2017. Që nga viti 1997, të gjithë udhëheqësit kanë qenë francezë. Dokumenti i doktrinës së nivelit më të lartë të DPKO-së, i titulluar "Operacionet Paqeruajtëse të Kombeve të Bashkuara: Parimet dhe Udhëzimet" u lëshua në vitin 2008.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]