Parku natyror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rezervati i kënetave dhe shpendëve Hutovo Blato në Bosnje dhe Hercegovinë

Parku natyror është një përcaktim për një zonë të mbrojtur natyrore me anë të planifikimit afatgjatë të tokës, menaxhimit të qëndrueshëm të burimeve dhe kufizimit të zhvillimeve bujqësore dhe të pasurive të paluajtshme .

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këto parqe natyrore konsiderohen peizazhe të vlefshme prandaj ruhen në gjendjen e tyre aktuale ekologjike dhe promovohen për qëllime ekoturizmi .

Në shumicën e vendeve, parqet natyrore i nënshtrohen mbrojtjes së rregulluar ligjërisht, e cila është pjesë e ligjeve të tyre të ruajtjes .

Për sa i përket nivelit të mbrojtjes, një kategori "Park Natyror" nuk është e njëjtë me një " Park Kombëtar ", i cili përkufizohet nga IUCN dhe Komisioni i tij Botëror për Zonat e Mbrojtura si një zonë e mbrojtur e kategorisë II. Një emërtim "Parku i Natyrës", në varësi të specifikave lokale, bie midis kategorisë III dhe kategorisë VI sipas kategorizimit të IUCN, në shumicën e rasteve më afër kategorisë VI. Megjithatë disa parqe natyrore më vonë janë shndërruar në parqe kombëtare.

Parqet ndërkombëtare të natyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parku i parë ndërkombëtar natyror në Evropë, Parku Kombëtar i sotëm Pieniny u themelua bashkërisht nga Polonia dhe Sllovakia në vitin 1932.

  • Parqet Evropiane të Natyrës : Planet dhe projektet ndërkufitare kryhen nën ombrellën e Europarc .
  • Rrjeti i Zonës së Mbrojtur të Parqeve (PANPark), certifikim nga rrjeti i iniciuar nga WWF që synojnë të ndërthurin ruajtjen e shkretëtirës me turizmin

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]