Jump to content

Parti respekti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Respekt të Partisë ishte një krahut të majtë për shumë të majtë të partive politike aktive në Mbretërinë e Bashkuar në mes të vitit 2004 dhe në vitin 2016. Në kulmin e suksesit të saj në vitin 2007, partia kishte një Anëtar i Parlamentit (MP) në dhomën e Komuneve dhe nëntëmbëdhjetë këshilltarëve në të qeverisjes vendore.

Respekti Partia është themeluar në Londër nga Salma Yaqoob dhe George Monbiot në vitin 2004. Ajo u rrit nga e Ndaluar Lufta Koalicioni, prej fillimit të vërtitej në masë të madhe rreth e opozitës në Mbretërinë e Bashkuar, roli i tij në Irak. Bashkimi i një sërë majtak dhe anti-luftës, grupet, ai u jozyrtarisht aleate për shumë të majtë Socialiste të Punëtorëve në Parti (SWP) dhe Muslimi Shoqata e Britanisë (MAB). Në vitin 2005, Respekt e kandidatit George Galloway është zgjedhur DEPUTET për Bethnal Green dhe të Harkut, ndërsa të partisë doli e dyta në të tre zonat e tjera. Partia bërë më tej fitimet në vitin 2006 dhe 2007 në zgjedhjet lokale, në të cilën pikë mbështetjen e saj arriti kulmin. Në vitin 2007, një schism dalë në parti në mes të SWP-mbështetësit dhe Respektin e Rinovimit të grupit të udhëhequr nga Galloway dhe Yaqoob; ish-grupit të majtë e të partisë, për të formuar Majtë Listë. Gjatë viteve të ardhshme, Respekt gradualisht humbur këshillit të mandateve dhe të çregjistruar, me Zgjedhore të Komisionit në vitin 2016.

Avowedly socialiste dhe të kundërtat e kapitalizmit, ajo bëri thirrje për nationalisation e shumë të BRITANISË ekonomisë, rritja e financimit të shërbimeve publike, dhe më tej masat për të luftuar varfërinë dhe diskriminimin. Ajo ishte Eurosceptic dhe të promovohet një anti-imperialist këndvështrim. Kjo ishte edhe Anti-Zionist, kundërshtojnë ekzistencën e Izraelit dhe miratimi Palestinez solidaritetin e lëvizjes. Disa komentatorë kanë pohuar që Islamizmi ishte pjesë përbërëse e saj, ideologjia dhe konsiderohet si pjesë të gjerë të aleancës midis socialistëve dhe Islamistët brenda Evropës Perëndimore. Respekt e votimit bazë është para së gjithash tek Britanik bashkësitë Muslimane në Lindje Londër, Birmingham dhe Bredford, ku është ndërtuar mbi kundërshtimi ndaj Luftës në Irak dhe zhgënjim në mesin e majtak votuesve me drejtues të Partisë Punës.

Ideologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Politike shkencëtarët Mateu Goodwin dhe Robert Ford karakterizuar Respekt si një "koalicion të gjerë të krahut të majtë interesat" e cila kishte dalë në opozitë të Reja të Punës qeveria dhe BRITANISË së madhe për përfshirjen e tyre në pushtimin e Irakut.[1] të Tjera politike shkencëtarët e ka karakterizuar si parti me ndikim të majtë.[2] socialiste aktivist Tariq Ali karakterizuar partisë programit si qenie shoqërore demokratike në orientim.[3] Efrani Benedek përshkruar parti si "një shkrirje radikale ndërkombëtare socializmin dhe Islamizmi",[4] duke shtuar se saj radikale socialiste pozitë ishte informuar nga Marxism-Leninism dhe Trotskyism.[5] Benedek e ka karakterizuar atë si një manifestim i asaj Amir Taheri e quajtur "Marksist-Islamike koalicioni" të cilat të bashkuara rreth të opozitës në Shtetet e Bashkuara, një dëshirë për të shkatërruar shtetin e Izraelit, dhe një dëshirë për të përmbysur ndërkombëtare të kapitalizmit.[5] në mënyrë të Ngjashme, Emmanuel Karagiannis karakterizuar parti si "mishërim" e "konvergjencës" mes radikale të majtë dhe grupet Islamike në Evropën Perëndimore.[6]

Socializmi dhe anti-kapitalizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partia e politikave të ketë qenë përshkruar si "tradicionalisht majtak dhe anti-kapitaliste".[7] Respekt inkurajoi nationalisation e shumë sektorëve të ekonomisë, duke përfshirë hekurudhave, ujit, gazit, energjisë elektrike dhe të Detit të Veriut industria e naftës.[8] Ajo kërkoi një rritje të konsiderueshme në korporata, tatimi në mënyrë që të rrisë financimin e shërbimeve publike.[8] , Ajo kërkoi që ta rrëzojë atë që ajo e përshkroi si "anti-sindikatë," legjislacioni,[7] dhe për të futur politikat që të merren me çështjet e varfërisë dhe diskriminimit.[8] Lidhje të promovohet revolucionare socializmin dhe ndërkombëtare socializmin.[9] Partia ishte kryesisht armiqësor ndaj Perëndimore kapitalizmit dhe neoliberalism dhe interpretuar shumë ngjarjeve botërore përmes prizmit të anti-imperializmit,[10] duke bërë thirrje për një fund në atë që është karakterizuar si imperialist luftëra të doja që në Irak.[7] Lidhje ishte e anti-globalizimit, duke besuar se kjo ka rezultuar në shfrytëzimin e klasës punëtore.[8] Ai gjithashtu ka shprehur një Eurosceptic qasje të Bashkimit Evropian, deeming Bashkimit evropian që të jetë i mungon demokracia dhe exploitative ndaj klasës punëtore.[8]

Anti-Zionism[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Respekti ishte anti-Zionist dhe refuzoi të shtetit të Izraelit është e drejtë për të ekzistuar.[11] Ai në mënyrë retorike të paraqitur në këtë pozitë përmes terminologjinë e drejtësisë sociale dhe të të drejtave të njeriut.[12] e saj, parimet themelore u shpreh mbështetjen e popullit Palestinez dhe të opozitës për atë që të Respektojë të përshkruar si "e aparteidit sistem që oppresses tyre".[5] Ajo ishte kushtetutë e përkushtuar për të përkrahur Palestinën Solidariteti Fushatës dhe bojkotuar të Izraelit.[5] Ai i bën thirrje Izraelit për t'u tërhequr nga ndonjë tokë të pushtuar në vitin 1967, dhe për të drejtën e kthimit që do të jepet për të gjithë Palestinezët e detyruar për të lëvizur në formimin e shtetit të Izraelit në vitin 1948.[12] Në faqen e saj të internetit dhe botuar fletëpalosje, përfshirë hartat e Levant në të cilën tërësinë e Izraelit ishte etiketuar "Pushtuar Palestinën".[13] Në vitin 2017, pala faqen e internetit të shprehet: "Respektimi i mbështet idenë e një shoqërie demokratike, bi-kombëtare të zgjidhjes së një shteti nga Lumin Jordan në Detin Mesdhe, në të cilën të gjithë njerëzit, Hebrenjtë, Myslimanët dhe të Krishterët të jetojnë në mënyrë të barabartë; një burrë, një grua, një votë" dhe thotë Britanike të politikës së jashtme duhet të njohin Britanisë "pjesshëm përgjegjësia për problemin nga pjesëmarrja e tyre në krijimin e shtetit të Izraelit".[14]

Sipas partisë kombëtare anëtar i këshillit Yvonne Ridley, duke folur në Londër e Imperial College në shkurt të vitit 2006, Respekt "është një Zionist pa parti... nëse ka pasur ndonjë Zionism në Respekt të Partisë ata do të jenë të gjuajtur poshtë dhe e nisi jashtë."[12][15] Ky refuzim i Izraelit është e drejtë për të ekzistuar dhe characterisation e tij si një garnizoni të imperializmit Amerikan në Lindjen e Mesme kishte një kohë më të gjatë pranisë në Trotskyist menduar, duke qenë të përkrahur nga SWP para për krijimin e Respekt.[12]

Në shkurt të vitit 2013, Galloway doli nga një debat të organizuar nga Kishën e Krishtit, Oxford , sepse kundërshtari i tij ishte një Izraelite të qytetarëve.[16] Ai ka shpjeguar veprimet e tij kështu: "arsyeja është E thjeshtë: asnjë njohje, nuk ka normalizim. Vetëm bojkotin, divestment dhe sanksioneve, derisa të aparteidit shteti është i mundur. Unë kurrë nuk debat me Izraelitët të flas për të e tyre në media. Nëse ata duan të flasin për të Palestinës – adresa është e PLO."[17] E Zionist Federata e quajtur "raciste" walkout shfaqur "xenophobic" tendencat.[18]

Respekt ishin mbështetës të anti-Zionist Islamike militante grupe si Hezbollah dhe Hamasit.[6] Në korrik të vitit 2006, Respekt zyrtare Lindesy gjermane deklaroi se "çfarëdo mosmarrëveshje kam me Hamas dhe Hezbollah, unë më parë do të jetë në kampin e tyre... ata duan demokracinë. Demokracinë në Lindjen e Mesme është e Hamasit, është Hezbollah".[13] Në shtator të vitit 2006 Galloway është takuar me lideri i Hamasit Khaled Mashalin dhe në nëntor të vitit 2006 e partisë nacional-sekretari John Rees mori pjesë në Bejrut Konferencë Ndërkombëtare që u organizua nga Hezbollah.[13]

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Formimi: 2004[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Respekt doli nga Britanik anti-luftës së lëvizjes e cila kishte zhvilluar nga fundi i vitit 2001, që tani e tutje.[19] E Ndaluar Lufta e Koalicionit (StWC) ishte themeluar në shtator të vitit 2001, me një rol qendror duke u luajtur nga Socialiste të Punëtorëve në Parti (SWP), e cila atëherë ishte më e madhe radikale të majtë të grupit në BRITANI të madhe.[19] E StWC e Presidentit ishte Tony Benn, një Punë Anëtar i Parlamentit (PM) deri në vitin 2001, ndërsa ajo gjithashtu fitoi mbështetjen e disa rebel Punës Deputetë, në mesin e tyre Katy Clark, Jeremy Corbyn, Tam Dalyell, Alice Mahon, dhe George Galloway.[19] E StWC kishte tërhequr edhe një mbështetje të konsiderueshme nga brenda Britanisë komunitetit Musliman dhe Muslimane Shoqata e Britanisë (MAB) zyrtarisht të lidhur veten me të koalicionit.[19] lëvizja e politizuar një numër të madh të të rinjve Britanikë Myslimanët, në mesin e tyre Salma Yaqoob, i cili u bë kreu i StWC degës në Birmingham.[19]

Galloway më vonë zbuloi se rreth një vit më parë mbretërinë e BASHKUAR dhe SHBA nisur Lufta në Irak, ai kishte hodhi subjekt i largimit të Punës dhe krijimin e një të re parti me miqtë e tij Seumas Milne dhe Andrew Murray.[9] Në kohë më vonë ai u shpreh ai ishte i mendimit se e BASHKUAR e Kryeministrit Tony Blair dhe Presidenti amerikan George W. Bush, kishte kryer tashmë për pushtimin e Irakut.[9] Galloway ishte i zëshëm në e tij të opozitës për Blair-së bën thirrje për një pushtim, dhe në Maj të vitit 2003 ai u pezullua nga Partia e Punës dhe pastaj të dëbuar në tetor, pasi që është gjetur të ketë sjellë atë në famëkeq.[20] Ai pastaj i njoftoi se ai do të qëndrojë kundër Punës në vitin 2004 Parlamenti Evropian e zgjedhjeve, dhe se ai do të "kërkojnë unifikimin e kuqe, e gjelbër, anti-luftës, Myslimane dhe të tjera sociale zonat radicalised nga lufta, në një referendum në Tony Blair".[20]

Dy kryesor nxitës të partisë ishin Yaqoob dhe Kujdestarit gazetari George Monbiot.[20] Ata kishin qenë pjesë e një diskutimi në lidhje me unifikimin e një gamë të gjerë anti-lufta e forcave që ishin në të majtë të Punës, një pasardhëse Socialiste Aleanca zgjedhore lista që kishte kontestuar të zgjedhjeve të përgjithshme të vitit 2001.[20] Ata kanë dëshirë për të arritur nga përtej majtë tani është tradicionale mbështetje të bazës dhe për të fituar mbështetje nga aktivistë të paqes dhe grupeve fetare, në veçanti të komunitetit Mysliman.[20] Në nëntor të vitit 2003, një numër i takimeve publike janë mbajtur nën titullin e "British Politika në Udhëkryq", në të cilën u ra dakord që një partie të re politike duhet të krijohet.[20] Në një konventë në 24 janar 2004, të partisë, të titulluar "Respekt – e Unitetit të Koalicionit", ishte deklaruar zyrtarisht.[20] emrin "RESPEKT" ishte një contrived acronym për respektin, barazinë, socializmin, paqe, environmentalism, komunitetit, dhe të tregtisë unionism.[21] Galloway tha në prill të vitit 2004: "Respekt. Ajo është një vajzë e fjalës. Kjo është një e zezë fjalën. Ajo është parë postmoderne emër për një elektorale dhe politike të lëvizjes; shumica janë të një ose marrëveshje të tjera të fjalëve, Diçka, dhe Partiake. Me respekt, ne jemi të ndryshëm."[22] Kundërshtimi ndaj Luftës në Irak ishte partia kryesore çështje, rreth të cilave ajo galvanised shumë e mbështetjes së saj.[9]

Në themelin e vet, pala gjithashtu bëri thirrje për të ndalur një të privatizimit dhe renationalisation Britanike të hekurudhave.[20] edhe Pse ajo nuk e ka të siguruar mbështetjen e plotë të çdo të mëdha sindikatat, disa degë të Bashkimit Kombëtar e Hekurudhor, Detar dhe Transportit të Punëtorëve (RMT)—i cili kishte disaffiliated nga e Punës në shkurt të 2004—kanë votuar për të mbështetur Respekt.[20] edhe Pse përmban anëtarë nga të dy SWP dhe MAB,[9] Lidhje nuk ishte koalicion formal në mes të dy grupeve.[9] Ka mbetur tensioni mes SWP anëtarë dhe udhëheqës Muslimanë brenda partisë që nga fillimet e Respekt.[23] Këtë aleancë ishte gjithashtu e kritikuar nga disa vëzhgues; në qershor të vitit 2004, politike komentues Nick Cohen shkruan se "për herë të parë që Iluminizmit, një pjesë e majtë është e lidhur me fanatizmit fetar dhe, për herë të parë që nga Hitleri -: për t'u vendosur pakt, një seksion i majtë ka shkuar butë në fashizmit."[24]

Respekt fillimisht u përpoq për të formuar një zgjedhor pakt me të Gjelbër të Partisë së Anglisë dhe Uellsit , por kjo nuk pati sukses.[25][26] Zarzavate deklaroi se kishte zgjedhur kandidatët e tyre për vitin 2004 zgjedhjet Parlamentare Evropiane, duke postare votimit muaj më parë dhe se ata janë gjithashtu skeptikë të SWP të ndikojë mbi Respektin.[27] Pas Respekt të vendosur për të dalë kandidatë kundër Gjelbra, në shkurt të vitit 2004 Monbiot dha dorëheqjen nga partia, duke thënë se për të konkuruar kundër Zarzavate mund të kërcënojë pozitat e "dy prej më të mirë të përfaqësuesve të zgjedhur në Britani të madhe", e Gjelbër Anëtarëve të Parlamentit Evropian (Deputetët) Caroline Lucas dhe Jean Lambert.[28]

Herët fushatave zgjedhore: 2004-05[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Respekt fringe takim në 2004 Sociale Evropiane Forumi

Respekt paraqitën kandidatë për të dy 2004 zgjedhjet për Parlamentin Europian (PE) dhe për të Londrës Kuvendit, duke u përpjekur për të paraqitur këto zgjedhje si një referendumi për Blair-së Punës të qeverisë.[28] pala pretendon se kjo mbështetje do të ishte realizuar kryesisht si rezultat i anti-luftës, protestat dhe duke tërhequr vota nga "të zhgënjyer" Punës votuesve.[29] partisë ishte gjerësisht e përqeshur në mediat Britanike, e cila shihet Respekt si një e vetme-çështje të partisë që së shpejti do të zhduket nga Britanik politikë.[28]

Respekt të anketuara një e katërta e një milion vota në PE zgjedhjeve.[28] Saj përqindja e kombëtare të votuar ishte 1.7%, e cila u rrit për 5% në Londër, edhe pse nuk arriti të fitojë asnjë ulëse.[7][30] E fortë që tregon të Gjelbra dhe në mbretërinë e BASHKUAR Pavarësisë Partisë kishte qenë pjesë e arsyes për këtë dështim për të siguruar një vend. Në Londër Kuvendit zgjedhor, në Respekt të siguruara 4.5% të votave, që do të thotë se ata nuk kanë siguruar një vend në Kuvend.[31] Megjithatë, brenda dy London Borough të Newham dhe London Borough të Tower Hamlets—të dyja zonat me të madhe të popullsisë Muslimane—Respekt siguruar numrin më të madh të votave, me mbi 20% në të dyja.[32] Lidhje tallur me Ken Livingstones'e Punës kandidaturën si "Blair Kryetari Projekt".[33]

Respekt e parë të zgjedhjeve fitorja ishte në këshill nga-zgjedhjet për St Dunstan dhe Stepney Gjelbër të lagjes së Tower Hamlets, ku e saj kandidat, Oliur Rahman, të siguruara 31% të votave.[32][34] E rezultateve në Birmingham Hodge Hill dhe Leicester Jug të zgjedhjeve, të dyja të mbajtur më 15 korrik të vitit 2004, ishin 6.3% dhe 12.7% të votave, respektivisht.[32] Në atë kohë, kishte një Respekt të këshillit vend në Nuneaton dhe Preston pas defections nga partitë e tjera.[35]

Respekt campaigners ujdisje një autobus në Mançester për zgjedhjet e vitit 2005

Koalicioni vënë kandidatët në 26 zona zgjedhore nëpër Angli dhe Uells,[36] vetëm pak më pak se gjysma e tyre nga SWP.[37] Megjithatë, Britania e first past the post sistemit zgjedhor e bëri të vështirë për partitë e vogla që të bëjnë përfitime, përveç nëse ata e përqendruar gjeografikisht votën e tyre.[38] Lidhje të njohura që në Lindje të Londrës, një zonë me një numër të madh të Musliman Britanik Bangladeshis, do të jetë electorally fitimprurës, veçanërisht si tre të zonës katër ulur Punës Deputetët kishin votuar në favor të Britanike pjesëmarrja në pushtimin e Irakut.[32] Në vitin 2005, zgjedhjet e përgjithshme, Respekti paraqitën kandidatë në këtë fushë: Lindesy gjermane në West Ham, Abdul Khaliq Mian në Lindje Hamit, Rahman në Plep dhe Canning Qytet, dhe Galloway në Bethnal Green dhe të Harkut.[32]

Galloway kërkuar për unseat e ulur Punës DEPUTET, Oona Mbretit, dhe pas fushatës për vendin është cituar si "një nga më të hidhura në historinë e kohëve të fundit". Mbreti i akuzuar Galloway seksuale, sjellja e pahijshme, edhe pse më vonë ishte i detyruar të retract ato pohime. Ajo pretendoi se ajo kishte qenë viktimë e Anti-Semitizmit, nga Respekti mbështetësit pasi u sulmuan me vezë në një Hebre përkujtimore të shërbimit.[32][5] gjithashtu, Ajo ka pohuar se Respekti canvassers kishte nxitur Muslimanët që të mos votojnë për të, sepse ajo është Hebre. Respekt kërcënuar veprimit juridik nëse Mbreti përsëritur kërkesën.[39]

Respekt fitoi 0.3% e kombëtar të votave, me një mesatare prej 6.8% të votave në zonat e kishte kontestuar; 17 e saj kandidatët nuk arriti të ketë depozitat e tyre u kthyen.[40] Megjithatë, Galloway fitoi vendin e Bethnal Green dhe Hark me një diferencë të ngushtë të 823 vota.[32] Galloway është surprizë fitoren dhënë më shumë vrull për partinë e tij.[5] fitoren e Tij të përfaqësuar hera e parë që një parti e majtë e Punës kishte fituar një vend në Shtëpitë e Parlamentit që nga viti 1951.[41] Lidhje gjithashtu ka edhe në disa të tjera elektorale, ardhjen e dytë të Punës në të dyja West Ham dhe East Ham dhe gjithashtu siguruar vendin e dytë në Birmingham Sparkbrook dhe të Vogla Shëndetësore, ku Yaqoob kishte qenë saj kandidat, në sigurimin e 27.5% të votave.[42]

Respekt bërë "përparim të shpejtë", i ndihmuar nga rritja e financave dhe ekzistuese fushatës përvojë të majtë tani.[5] Nga fundi i vitit 2005, në London Borough të Newham, dy Punës dhe një Liberal Demokrat këshilltari i duhej të ikte në Lidhje.[42] në dhjetor të vitit 2005, ajo kishte një anëtarësimi zyrtar i 5,674.[5] Galloway, megjithatë, tha Decca Aitkenhead në prill të vitit 2012 për një Kujdestari profilin këtë drejtim, në kulmin e saj, kishte vetëm rreth 3-4,000 anëtarë.[43] Nga viti 2007 e saj të universitetit të krahut, Student Drejtim, pohoi të kishte degët në mbi pesëdhjetë kampe nëpër Angli dhe Uells.[5] Benedek sugjeruar se kjo ndoshta e bëri atë më të shpejtë në rritje të studentëve grup politik në BRITANINË e madhe.[5] E SWP është student, grupi Socialiste Punëtore të Studentëve të Shoqërisë (SWSS), të inkurajuar anëtarët e saj të bashkohet me Respekt dhe u bë kryesisht në gjumë.[5]

Lokal zgjedhor fitoret: 2006-07[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2006, Galloway u shfaq në Channel 4's realitet shfaqje televizive Celebrity Big Brother.[42] shpresa e Tij ishte për të përdorur atë si një marrëdhënie publike ushtrim në të cilin ai mund të të promovuar pikëpamjet e tij për një audiencë më të gjerë, megjithatë kjo backfired si Kanal 4 prodhuesit e censuruar më të shumtën e diskutimeve politike.[42] vëmendjen e Mediave, në vend të përqendruar në faktin se ai e kishte dukje braktisur zgjedhësit e tij për të dalë në shfaqje dhe në një episod, në të cilin ai kishte impersonated një mace.[42] Kjo bëri pak për të dëmtuar Respekt zgjedhor i apelit.[42]

Respekt qëndroi rreth 150 kandidatë në vitin 2006, zgjedhjet lokale,[42] në të cilën është siguruar 16 vende.[5] Në Lidhje e fushatës së nisur, Galloway parashikuar një "referendum të reja të Punës", dhe tha: "zgjedhjet "do të jetë e fundit goditje që do të trokas nga Tony Blair".[44] Në Tower Hamlets, Respekt mori njëmbëdhjetë të ri të këshillit të mandateve, duke i dhënë asaj një total prej dymbëdhjetë dhe duke e bërë atë të njësisë bashkiake zyrtare të opozitës të Punës.[45][46][47][48] Në Newham, në Respektin e fituar 26% të votave dhe u kthyen e saj tre këshilltarëve, edhe pse ishte i zhgënjyer, jo për të fituar më tej ato.[42] Në Birmingham, Respekt fitoi 55% të votave në Sparkbrook lagjes dhe Yaqoob u zgjodh si qyteti i parë që femra Muslimane këshilltari.[42][49] Asnjë e re Respekt këshilltarëve të ishin të lidhura me SWP. Galloway shpjegoi në atë kohë se shumë Respekt mbështetësit "janë të vogla, njerëz të biznesit dhe nuk do të përshkruajnë veten si socialistëve dhe nuk janë të detyruar ta pranojnë atë."[50]

Respekt qëndruar 48 kandidatë në zgjedhjet lokale të vitit 2007, prej të cilëve tre ishin zgjedhur.[51] partisë kanë arriti kulmin, dhe pas kësaj do të dëshmuar një rënie e sipër.[42] Në korrik të vitit 2007, Galloway është pezulluar nga Shtëpia e Komuneve për 18 ditë pas standartet dhe privilegjet e kryer e ka akuzuar për mungesë të transparencës në financimin e është dashuria, Mariam Apelit.[52] Në gusht, një Respekt këshilltari në Tower Hamlets dorëheqjen, duke shkaktuar një nga të zgjedhjeve për të cilat Harun Miah ngushtë të siguruara për Respekt.[53]

Schism: 2007[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E SWP kishin qenë anëtarë të Respektimin e "Unitetit të Koalicionit" që nga vitet e hershme, edhe pse marrëdhëniet mes tyre dhe Galloway kishte qenë e tensionuar.[53] Në gusht të vitit 2007 ai shkroi një letër për partinë e këshillit kombëtar duke deklaruar se kishte Lidhje ndryshme të brendshme të dobëta, me shumë deeming këtë të mbuluar një kritikë e SWP.[53][54] Ky krijuara rifts brenda SWP veten si dy prej anëtarëve të saj u përjashtuan për shkak të refuzimit të hap poshtë si Galloway parlamentare të asistentë. Deri në tetor, SWP botime ishin duke pretenduar se nuk ishte një "witch hunt" kundër socialistëve brenda Respekt, pavarësisht pranisë së socialiste grupe të tjera se SWP.[53] Që të muajit të mosmarrëveshjeve mes Rahman dhe Abjol Miah, udhëheqës të Respektimit të grupit në Tower Hamlets, rezultoi në katër malësi e këshilltarëve duke dhënë dorëheqjen në Respekt të Partive të rrëmbej.[53][55]

Në nëntor të vitit 2007, në Respektin e kishte ndarë në dy grupe rivale. E para përbëhej kryesisht nga anëtarët e lidhur me SWP dhe të përfshira rebel këshilltarëve nga Tower Hamlets.[53] E dytë, e cila quajtur veten Respekt Rinovimit, ishte i udhëhequr nga Galloway dhe Yaqoob dhe pati mbështetjen e pothuajse të gjitha partive përfaqësuesit e zgjedhur dhe të këshillit kombëtar.[56] Sipas politike shkencëtari Timothy Paqe, këto ngjarje ishin "karakteristikë e fraksionit të luftuar që gjithmonë ka pllakosur radikale të majtë."[57] E SWP-edhe fraksioni i kontrolluar partinë e internetit dhe pohoi se Galloway kishte thjesht e la partinë, në të cilin ishin ata me të drejtë përfaqësues. Respektin e Rinovimit të grupit të ndryshuar, flokët e partisë zyrën nacionale dhe të ndaluar qasjen në SWP mbështetësit.[58] Më 17 nëntor, të dyja grupet e mbajtur konferenca në të cilën ata pretendohet të jenë legjitime manifestimi i Respektit.[58][59] The Electoral Commission më pas vendosi që të kontrollit të partisë emrin e zuri gjumi me Zjarr Brigadave Bashkimit aktivist Linda Smith, emëruar zyrtar; ajo kishte të gjithanshme me Galloway, që do të thotë se Respektimi Rinovimin e grupit të ishin në gjendje të vazhdojnë të përdorin emrin. E SWP fraksioni të ndarë dhe filloi duke përdorur emrin e Majtë Listë.[58]

Ky opinion është ndarë nga Hilary Wainwright, që pa një model të përbashkët të "leaderism" në këtë dhe të tjera majtak debacles, edhe pse ajo kishte menduar Galloway zotëronte cilësitë pozitive.[60] E SWP atribuohet ndarë për një ndryshim të drejtë nga Galloway dhe aleatët e tij, të motivuar nga electoralism (përpjekjes për të fituar vota edhe të shumë muslimanëve) dhe të sulmeve në të majtë.[61] SWP dominuar degët e Respekt të thuhet se ishin më pak aktive se sa ata me shumë më pak pjesëtarët e atij grupi. E ngushtë, dështimi i Gjon Rees në vitin 2006 për të fituar zgjedhjet në Tower Hamlets për zgjedhjet lokale, ndërsa 12 kandidatët nga Bangladeshi e komunitetit ishin të gjithë të zgjedhur, ishte gjithashtu e dyshuar kanë tjetërsuar e SWP nga projekti.

Në dhjetor të vitit 2009, partia de-regjistruar (hiqet) tv nga Regjistri i Partive Politike për të Irlandës Veriore,[62] , por mbetet i regjistruar në Angli, Skoci dhe Uells.

Rënie: 2008-2010[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Respekt shkoi në rënie graduale pas vitit 2008.[19] Nga kjo pikë i tij kryesor bashkues çështje, zemërimit në Punë gjatë Luftës në Irak, kishin bërë më pak të dukshme,[63] me politike shkencëtari Stephen Shoferit duke sugjeruar që për këtë arsye Respekt "luftoi për të qenë diçka më shumë se një kalë i vogël mashtrim".[64] E partisë ishte në disarray pas schism dhe vetëm të përcjellë një kandidat për 2008 Londër zgjedhjet e Kuvendit.[58] Ky kandidat, Hanif Abdulmuhit, qëndroi për Qytetin dhe Lindjen e zgjedhësve dhe të siguruara 15% të votave, por vjen pas tyre të Punës dhe të Partisë Konservatore rivalët.[58] në Përgjithësi Respekt arritur 2.4% e Londrës Kuvendit të votuar, nën pragun e 5% të nevojshme për të siguruar një vend.[58] Galloway kishte kryesuar Respekti (Londër-gjerë) top-up listë.[65] Lidhje nuk e kishte kryer një kandidat për në Londër Kryetari i bashkisë, në vend që të miratuar të Punës së Ken Livingstone, ndërsa Majtë Listën e kishte kryer gjermane, që të siguruara në mënyrë të konsiderueshme më pak vota se sa kishte fituar si një Lidhje kandidat për Kryetar në vitin 2004.[58] shpërthimin e vitit 2008 Luftës Gaza dhënë shtytje e re për Respektimin e fushatës.[58] në pjesën më të madhe të vitit 2009, partia përkushtuar shumë nga burimet e saj për ngritjen e fondeve për Viva Palestina ndihmës kolona për zbutjen e krizës humanitare në Rripin e Gazës.[58] Të parë kolona, të cilat nisën nga Glasgow në shkurt të vitit 2009, ishte i udhëhequr nga Respekti anëtar Kevin Ovenden.[58]

Në kohën e 2010 zgjedhjeve të përgjithshme, Yaqoob ishte Respektin e liderit

Respekt Rinovimin qëndroi 10 kandidatëve në këshillin lokal të zgjedhjeve gjithashtu duke u zhvilluar më 1 Maj nëpër Angli dhe Uells. Ata u kthyen një këshilltari të ri, Nahim Khan, në Birmingham Sparkbrook, të cilët kanë marrë 42.64% të votave.[66] Partia nuk fushën ndonjë kandidatët për vitin 2009 Parlamentit Evropian për zgjedhjet, në vend të duke u bërë thirrje përkrahësve që të votojnë për ose Gjelbër ose Parti e krahut të majtë Eurosceptic aleancës, No2EU.[67] në Vend të kësaj, Arthur Scargills' Socialiste, Partia e Punës provuar të jetë më i suksesshëm radikale partia e majtë në zgjedhje, sigurimin e 1.1% të kombëtare të votuar.[64]

Respektimi i kryer dhjetë kandidatë në vitin 2010 zgjedhjeve të përgjithshme,[68] me një fokus të veçantë në tre që ata e kanë konsideruar winnable.[69] E manifestit të partisë, theksoi se një e varur e parlamentit do të jetë e mundshme, dhe që në rast se ka pasur tre Lidhje Deputetë në dhomën e Komuneve, atëherë ata do të kenë mundësinë e formimit të një koalicioni me një qeveri e pakicës.[68] e Tyre tre shënjestër vende janë Birmingham Korridor të Gjelbër, i cili ishte duke u kundërshtua nga Yaqoob—i cili atëherë ishte udhëheqës i partisë—Plep dhe Limehouse, e cila u kundërshtua nga Galloway, dhe Galloway ekzistuese selinë e Bethnal Green dhe të Harkut, e cila ishte duke u mbrojtur nga Miah.[68] zgjedhore megjithatë provuar katastrofike për Respekt.[70] e Punës të siguruara të gjitha të tri vendeve që Respektojnë kishte në shënjestër, me Galloway dhe Miah duke u shtyrë në vendin e tretë me 17% të votave.[70] në Mbarë vendin kishte siguruar 33,251 kanë votuar, më pak se gjysma e asaj të cilën ai e kishte arritur në vitin 2005 zgjedhjeve të përgjithshme.[70] zgjedhjet Lokale u mbajtën në të njëjtën ditë e cila gjithashtu rezultoi në humbje të konsiderueshme për Respekt, në Tower Hamlets ajo shkoi nga të paturit e tetë këshilltarëve të një, dhe në Newham është e humbur të gjithë këshilltarëve.[70]

Megjithatë partia të kishte rezultate më të mira në vendet e tjera. Në Birmingham Sallën e Gjelbër elektoratin Respekt kandidat Salma Yaqoob kryer mirë, duke marrë 12,240 votave, 25.1%, vendosjen e dytë pas Punës kandidat Roger Godsiff, të cilët kanë marrë 16,039 votave, 32.9%.[71]

Respektimi i kryer tetë më shumë kandidatë në zonat e tjera, që së bashku të anketuara 4,319 votave. Arshad Ali ka marrë 1,245 votave, 3.1%, në Bredford Perëndim, dhe Kay Phillips marrë 996 vota, 2.9%, në Blackley dhe Broughton.[72] Në total, Respekt kandidatët e pranuar 33,269 votave, e cila arriti në 6.8% të totalit të votave në zonat ku ata u ndalën dhe 0.1% të totalit të mbretërinë e BASHKUAR votën.[73]

Gjatë vitit 2010 Zgjedhjeve të Përgjithshme të Gjelbër të Partisë qëndroi poshtë në favor të Respektit të kandidatëve në Birmingham Sparkbrook dhe Manchester, Blackley dhe Broughton tregon fillimin e një tentative të bashkëpunimit.[74] Galloway tha Decca Aitkenhead në prill të vitit 2012: "Kur ne kemi humbur tre mandateve në vitin 2010 që ne do të shpresonte për të fituar, ne u bë gati me germa të vogla"; Respektin ai tha: "atëherë kishte lidhje 8-900 anëtarë.

Abjol Miah u zgjodh Kombëtar Karrige e Respektit në janar të vitit 2011.[75] Pas futjes së drejtpërdrejtë të zgjedhur kryetarët në Kullë Hamleti—diçka që kishte Lidhje fushatë për në nivel lokal—partia mbështetur suksesshëm kandidat i pavarur Luftur Rahman.[76]

2012: Galloway fiton Bredford Perëndimit pas-zgjedhore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2011, Galloway u përpoq për të bërë një Anëtar i Parlamentit Skocez (PMM). Më 5 Maj 2011, në Parlamentin Skocez të zgjedhjeve të përgjithshme, të vitit 2011, Respektim të të Partisë, lista e të cilëve Galloway qëndroi në Glasgow zgjedhor rajon, marrë 6,972 votave (3.3%).[77][78] Ai fushatë nën siglën e Koalicionit Kundër Shkurtime, por të votave që ishte e pamjaftueshme për të fituar një vend në Skocez proporcional sistem votimi.[76] Në Birmingham të Këshillit të Qytetit në zgjedhjet e 2011, të humbur Respektin e saj, e tre këshilltarëve të Punës.[76] Në korrik, Yaqoob pastaj dha dorëheqjen, për shkak të shkaqe shëndetësore, duke e lënë të partisë vetëm me një këshilltarë në qytet.[79]

Galloway me sukses të kontestuara Bredford Perëndim në një nga zgjedhor të mbajtur më 29 Mars, pas dorëheqjes së Punës, DEPUTET i Marsha Singh për shkak të shëndetit të sëmurë.[80][81]

Galloway dhe mbështetësit e tij, të tilla si Musliman Punëve Publike Komiteti (MPACUK), ishin aktivë në një fushatë kundër imranit pat Hussain, Musliman zëvendës udhëheqësi i Bredford Këshillit të bashkisë, të cilit angazhim për besimin e tij u pyetën për shkak se ai është raportuar për të pirë alkool.[82] në Ndërkohë, një nga Galloway është mbështetur folësit në një tubim të dielën para byelection ishte Abjol Miah, pasi kreu i grupit të Respektimit të këshilltarëve në Tower Hamlets, i cili është gjithashtu aktive në IFE.[83]

Galloway u zgjodh me një shumicë të 10,140 me një nga më të mëdhatë swings në sondazhet kundër mbrojtje të partive politike në historinë politike moderne.[84]

2012: partia dorëheqje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Yaqoob dorëheqjen si kryetar i partisë në shtator, pas Galloway është vërejtje për përdhunim në lidhje me Julian Assange rast.[85] Ajo i tha një gazetar nga The Guardian që ajo ka pasur për të bërë një zgjedhje në mes të "këmbë për të drejtat e grave" dhe admirimin për Galloway është "anti-imperialist qëndrim".[86][87] Në tetor të vitit 2012, sekretari i partisë Chris Chilvers tha Respekt kishte 2,000 anëtarëve, ndërkohë që para e pas-zgjedhore, ajo kishte 300.[88] Arshad Ali, që e pasoi Yaqoob si udhëheqës, dha dorëheqje si kombëtare karrige në dhjetor të vitit 2012, pasi u zbulua se ai ka një të kaluar bindjen për mashtrimet elektorale (që daton nga koha e tij në Partinë e Punës), edhe pse në këtë pikë, Komisioni i zgjedhjeve ende kishte Yaqoob të listuara si parti lider.[89]

Kate Hudson kishte fillimisht është përzgjedhur për Manchester Qendrore të pas-zgjedhore, por qëndroi deri në fillim të shtatorit në vijim Galloway e komente për përdhunimin,[90] dhe e la partinë, në tetor. Në të njëjtin muaj, Respekt njoftoi se Catherine Higgins, një lokal "komuniteti avokat", do të kontestuar nga të zgjedhjeve, më 15 nëntor 2012. Higgins përfunduar 9 nga 12 kandidatët.

Në nëntor të vitit 2012, në një tubim në Rotherham, Respekt njoftoi Yvonne Ridley ishte zgjedhur për të grinden e Rotherham pas-zgjedhore.[91] zgjedhore u zhvillua me datë 29 nëntor 2012; Ridley përfunduar katërt me 8% të votave, përpara dy Konservator dhe Liberal Demokrat kandidatëve.[92]

2012-15: Respektimi i Bredford këshilltarëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Respekt fituar pesë vende në Bredford Këshillit në Maj të vitit 2012 pas Galloway e suksesit në pas-zgjedhore, në fund të muajit Mars. Mes një luftuan ashpër të fushatës, nuk u kërkesave dhe ankesave të dhunës dhe ngacmimit nga Respekti i Partive dhe kundërshtarët e saj.[93] partisë erdhi dytë në Oldhams'Werneth lagjes dhe Tower Hamlets' Weavers lagjes.

Pas disa muajve përfundimtare të raporteve në media,[94] më 10 gusht 2013, Bredford Telegraf & Argus raportuar se Galloway nuk mund të jetë një kandidat në Bredford në vitin 2015 zgjedhjeve të përgjithshme dhe në vend që të qëndrojë në vitin 2016 Londër zgjedhjet për kryetar bashkie.[95] pesë Respekt këshilltarëve në Bredford zgjedhur të vitit të kaluar dha dorëheqje nga partia rrëmbej më 15 gusht 2013[96] pasi që kanë ardhur në konflikt me Galloway mbi komentet e tij se ai mund të kandidojë në Londër zgjedhjet për kryetar bashkie. Ata thanë se DEPUTETI ishte e nevojshme në Bredford. Dy të këshilltarëve të kishte thënë DEPUTETI duhet të japin dorëheqje nëse ai synon të qëndrojë në Londër; Galloway dhe shokëve të tij, kishin pezulluar menjëherë tyre, edhe pse tre të tjerë anëtarë të këshillit ishin në marrëveshje.[97] Një nga tre të tjerë këshilltarëve, Alyas Karmani, atëherë udhëheqësi i Respektojnë grupi i Bredford e Këshillit të Qytetit, tha se partia nuk i kishte, në fakt, janë konsultuar në lidhje me Galloway është në planet.

Galloway kishte gjithashtu pohoi se e këshilltarëve të punonin kundër tij dhe partisë me Aisha Ali Khan e tij, ish-ndihmës dhe burri i saj. (Ali Khan dhe burri i saj më vonë mori dënimeve penale të lidhura të saj në ish-punësimit nga Galloway.)[98] Pas asnjë tërheqje të pohimeve të bëra kundër tyre kishin qenë të shpejta,[99] e pesë këshilltarëve tërësisht shkëputur lidhjet e tyre me Respekt ndaj në fund të tetorit dhe pastaj të destinuara për të qëndruar si e pavarur për pjesën e mbetur të mandatit të tyre.[100] Pretendon se ata kishin qenë "conniving" me Galloway e ish-ndihmës janë të rreme, i thanë ata.[101] Një zëdhënës nga Respekti i akuzuar ata për të duke u përpjekur për të fituar kontrollin e partisë në Bredford.

Në 2014 zgjedhjet lokale, Respekt qëndroi tetë kandidatë në Bredford, por asnjë prej tyre nuk ka fituar në këshillin e tyre reparte.[102] dhe Dy të tjerë Respekt këshilltarëve të humbur vendet e tyre, duke Respektuar pa asnjë përfaqësim në autoritetet lokale.[103] Në vitin 2014, partia do të kishte vetëm 630 anëtarë dhe pasuritë e £1,947.[104] deri në atë pikë, partia ishte kryesisht një mjet për Galloway personalitetit.[104]

Kjo ndryshoi në Mars 2015, kur 4 e ish-Respekt këshilltarëve rejoined dhe Punës anëtar i këshillit, Asama Javed, në të majtë të partisë dhe në linjë të veten me Respekt.[105] mbetur këshilltari i pesë i cili dha dorëheqjen në gusht të vitit 2013, Mohammad Shabbir, njoftoi ai ishte bashkuar me të Punës në grup këshillit në mes të muajit prill 2015 me efekt të menjëhershëm e jo bashkimin bërthamor Lidhje me ish-kolegët e tij.[106] Në korrik të vitit 2015, katër këshilltarët që i kishte rejoined përmbys vendimin e tyre dhe vendosi të vazhdojë nën Bredford Grup i Pavarur etiketë, edhe pse bashkimin bërthamor Respektit ishte ende një mundësi.[107]

2015-16: zgjedhjet e përgjithshme dhe de-regjistrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2015 të zgjedhjeve të përgjithshme, në Respekt të kishte katër kandidatëve, në Halifax dhe dy Birmingham vendeve (Salla e Gjelbër dhe Yardley) përveç kësaj për të Bredford Perëndim.[108] , Ku Respekti nuk ishte duke qëndruar në zgjedhje, Galloway kishte kërkuar një votim për Punë në vitin 2013, duke i takuar dhe për të qenë i impresionuar me të, atëherë Punës udhëheqës Ed Miliband.[109] Asnjë Lidhje kandidatë u zgjodhën. Në George Galloway e vet vend, 10,000 shumica ai kishte fituar në vitin 2012 Bredford Perëndimit pas-zgjedhore u përmbys, dhe Partia e Punës kandidat Naz Shahut u bë zonën e DEPUTETËVE me një shumicë të 11,420 votave.[110]

Në dhjetor 2015, ajo u bë e njohur se ish-Respektimi i Partisë Salma Yaqoob kishin aplikuar për t'iu bashkuar Partisë Punës në Sallën e Gjelbër pas Jeremy Corbyns'e zgjedhjeve si udhëheqës. E saj kërkesë u refuzua nga ana e saj lokale zgjedhore Partia e Punës për shkak të saj, në këmbë kundër Punës kandidatëve.[111]

Pas tij humbjes në vitin 2015 të zgjedhjeve të përgjithshme, Galloway njoftoi se ai do të qëndrojë si Lidhje e kandidatit në vitin 2016 Londër Zgjedhjet për kryetar bashkie.[112] Gjatë hustings, ai vlerësoi i sapozgjedhur i Punës udhëheqës Jeremy Corbyn,[113] , por të dënuar Punës për kandidatin për kryetar Sadiq Khan si një "flip-bie tregtar" dhe një "produkt i Blairite makinë".[114] Në rezultatin përfundimtar të Londrës zgjedhjet e mbajtura më 5 Maj në vitin 2016, Galloway erdhi shtatë me 37,007 (1.4%) preferencë të parë votave. Pasi preferenca e dytë u llogariten për, Sadiq Khan u bë Londër kryetarit të komunës.[115] Lidhje të dështuar për të mbajtur ndonjë nga vendet e tyre në Bredford në vitin 2016 zgjedhjet lokale, duke i lënë ata pa asnjë përfaqësim në çdo nivel të qeverisë.[116]

Respektimi i Partisë "vullnetarisht çregjistruar" nga Zgjedhor Komisionis'e Regjistrit të Partive Politike, më 18 gusht 2016, dymbëdhjetë vjet pasi fillimisht i regjistruar.[117][118]

Mbështetje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Votuesve bazë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga formimi i saj, Respekt e ka prezantuar veten si "thellësisht i majtë" dhe ka kërkuar që të apelojë për majtak votuesve të pakënaqur me Partinë e Punës së zhvendosje të qendrës, nën udhëheqjen e Blair dhe Gordon Brown.[119] Nuk ka megjithatë qenë pak zgjedhor mbështetje për partitë në të majtë të Punës në Britani të madhe, me partinë pasur nevojë për të gjetur një alternativë të votimit bazë.[119]

Në Lindje të Londrës Xhamisë, ku Respekti ndihmuar anketim mbështetje për

Primare zgjedhor mbështetje për Respektimin e ardhur nga Britanik Musliman komunitetit.[120] Tradicionalisht, Britanike, Muslimanët kanë votuar për Partinë e Punës, por shumë kishte qenë disenchanted pas Punës vendim të qeverisë për të pushtuar Irakun.[121] Lidhje ankesë në veçanti për ato Britanike Musliman, i cili kishte qenë disenchanted nga lufta.[119] Sipas Emmanuel Karagiannis, "tani që e vjetër të punës të klasit ka asimiluar në një të zgjeruar të klasës së mesme, radikale të Majtë është padyshim duke kërkuar për një të ri zgjedhje, dhe në Evropë është e privuar dhe të tjetërsuar komuniteteve Muslimane mund të jetë përgjigja."[6] politik shkencëtari Stephen Shofer sugjeruar se kjo overreliance në pakënaqur Musliman votuesve të majtë të saj zgjedhor bazë "të brishtë", kur "burimi i të protestuar zhduket, kështu që të bëjë protestë e votave".[122]

Në asnjë moment nuk e bëri Respekt të pozitës veten si një mënyrë specifike Musliman parti e ngjashme në Islam e Partisë e Britanisë apo Musliman Partisë në Birmingham, megjithatë nga fillimet e saj ajo e bëri në mënyrë specifike synuar Muslimanët e saj me materiale propagandistike, të karakterizuar veten si "parti për Muslimanët" dhe duke u fokusuar në çështje me interes të veçantë për të Britanike komuniteteve Muslimane. Zgjedhjet lokale sprovë të shtypura në vitin 2004 paraqitur sloganin "George Galloway Luftuar për Myslimanë e të Drejtave të!" Ajo shpesh paraqitën kandidatë Mysliman për të qëndruar në masë të madhe Muslimane fushat, edhe pse kjo nuk ishte e pazakontë në Britanike politikë, me të Punës, Konservatorët dhe Liberal Demokratëve shpesh bëjnë të njëjtën gjë.[123]

Lidhje kryesor zgjedhor mbështetje bazë të ishte në Lindje Londër dhe Birmingham. Megjithatë, ka pasur zona të tjera të Britanisë së madhe bashkësive Islame—të tilla si Yorkshire, Lancashire, dhe Leicester—kur pala nuk ka të bëjë mirë. Paqe sugjeruar që respekton të kishte qenë e suksesshme në Lindje Londër dhe Birmingham dhe nuk fusha të tjera me komunitetet Myslimane, sepse këto dy zona kishte krijuar anti-luftës lëvizjet dhe që Respektojnë kandidatët kishin bërë tashmë e njohur në kuadër të lëvizjes.[124]

Ajo ka qenë gjithashtu sugjeroi se Respekti lidhje të grupeve fetare dhe xhamia ka qenë vendimtare të partisë sukses në shumë fusha.[125] Ai ka tërhequr disa polemika për kinse kanë qenë të lidhur për Islame e Forumit të Evropës (IFE), një grup me bazë në Lindje të Londrës Xhamisë në Tower Hamlets.[126] Edhe Me Telegraf dhe Njoftimeve kanë pohuar se Respekti aktivist Miah është një IFE anëtare, edhe pse ai e ka mohuar këtë.[126][127][128]

Pritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Respekt marrë pak vëmendje nga studiuesit e politikës.[129] Kjo mund të jetë për shkak të perceptimit se ajo ishte vetëm një çështje partia që ofroi një protestë për të votuar në mes të një komunitet të veçantë.[19] Si me Zarzavate, Respekt ishin të njohur si të kesh pamje radikale por megjithatë konsiderohet gjerësisht si një legjitime pjesë e politikës në mbretërinë e BASHKUAR. Në këtë kontrast me shtresë e ulët e statusit të ngarkuara bashkëkohore shumë të drejtë grupe si Partia Kombëtare Britanike.[130] Në pak më shumë se dy vjet, ai kishte fituar zgjedhor suksesit që ajo kishte marrë BNP njëzet vjet për të arritur.[131]

Respekt të ishte i diskutueshëm brenda Britanisë majtë tani të lëvizjes. Më majtë kritikat e partisë duke përfshirë se ajo ishte e angazhuar në politike opportunism, se ajo ftoi të vogla borgjezi në socialiste e punëtorëve lëvizjen, dhe që është i fokusuar në të ngushta sektare interesat e Britanike Muslimanët e jo për çështjet socio-ekonomike të punës në klasë dhe në këtë mënyrë shpërfillet e feminizmit dhe të drejtat e LGBT.[23] Sipas The Guardian gazetar Dave Hill, Respekt ishin "një rast studimor në Britanike më majtë e të qëndrueshëm dhuratë për vetë-parodic, vetë-shkatërrues tendosur".[104]

Kritikat e Respekt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Barazia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Respekti është i akuzuar për braktisje disa tradicionale liberale-çështjet sociale, duke përfshirë të drejtat e grave, abortin, të drejtat e homoseksualëve dhe luftuar homofobinë për të tërhequr Musliman mbështetje.[132] Ndërsa Respekt përfshirë opozitës për diskriminimin në bazë të gjinisë dhe orientimit seksual në themelimin e saj deklaratë,[133] kritikët pretendojnë Galloway është i prirur për të shmangur Commons votave të përfshijnë të drejta të barabarta për njerëzit e homoseksualëve – edhe pse ai e bëri të votojnë për të ulur moshën e pëlqimit për njerëzit e homoseksualëve në Angli dhe Uells për të gjashtëmbëdhjetë në vitin 2000, duke fituar atij një ftesë të hapur një të re Lezbikeve dhe Homoseksualëve qendër në Glasgow. Ai vlerësoi të Reja të Punës regjistrimi për të përmirësuar të drejtat e homoseksualëve, dhe thotë për mungesë të tij nga një votë se "nuk ka ekzistuar ndonjë dyshim në lidhje me kalimin e civile partneriteteve [bill], unë plotësisht e mbështesin atë".[134]

Sipas një rezolutë në atë vit konferencë, Respekt për vitin 2005 manifestit të harruara "mbrojtja e të drejtave të LGBT përkundër politikave e miratuar në vitin e kaluar është AGM dhe të përfshira në themelimin deklaratë". Një rezolutë u miratua duke bërë thirrje për fund të gjithë diskriminimi ndaj lezbikeve, homoseksualëve meshkuj, biseksualët dhe transeksualë njerëz dhe se kjo politikë do të jetë e deklaruar në të gjitha manifestos dhe drejtorin e materialeve zgjedhore.[135] Përkundër këtij përkushtimi, Respekti dhe pjesët e LGBT komunitetit luftonin në disa raste. Në nëntor të vitit 2005, Respekt e dytë më e madhe e të vetme financiare e donatorëve, Dr Mohammad Naseem,[136] ishte akuzuar në një artikull nga Peter Tatchell e të qenit homofobike për shkak të tij pozitë të lartë në Islam e Partisë e Britanisë,[137] e cila Tatchell pretenduar bënë thirrje "për ndalimin e gay organizata" dhe "ekzekutimin e homoseksualëve".[138] Naseem, megjithatë, deklaroi se Islamike të Partisë tani ishte pak më shumë se një thinktank, dhe për më tepër, nuk pajtohen me deklaratat mbi Islame faqen e internetit të Palës e cila Tatchell vuri në dukje, duke shprehur pikëpamjet e tij mbi homoseksualitetin si më poshtë: "Këto gjëra janë një çështje e zgjedhjes personale [...] Unë nuk jam i shqetësuar me atë që njerëzit e bëjnë në dhomat e gjumit."[139] Naseem ishte gjithashtu i pranishëm në Respekt vitin 2005 konferencë, ku të votojnë për të riafirmuar Respektin e përkrahjen e të drejtave të LGBT u miratua njëzëri.[140]

Në janar të vitit 2006, në një artikull të sulmuar Tatchell e opozitës në parti është i shkruar me Respekt anëtare dhe gazetari Adam Yosef. Të shkruarit për të Caktuar Xpress, Yosef akuzuar Tatchell e Islamofobisë por u sulmua nga gay organizatat për "nxitjen e dhunës kundër Tatchell" dhe për përdorimin e "xenophobic" dhe "homofobike" gjuhë. Yosef përdorur edhe artikuj të tjerë për të sulmuar bashkimet e gjinisë së njëjtë, duke e cilësuar ata si një front për "mashtrim tatimor". Tatchell quajtur në Respektin për të dëbuar Yosef por partia u përgjigj me thënien e mëposhtme: "Adam Yosef ka të drejtë të zërit të tij në mendimet e tij kolonë – ata të shkojnë nga një ekstazë rishikimi i Birmingham është gay pride për venting mendimet e tij në lidhje me Peter Tatchell."[141] Megjithatë, në tetor të vitit 2009, Yosef zotuar tij formale në mbështetje të Tatchell e Zgjedhjeve të Përgjithshme parlamentare kandidaturën, duke e lënë që të "përqafojë një reciproke personale dhe angazhim politik në drejtim të barazisë dhe të drejtave të njeriut".[142]

Antisemitizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abul Hussain, një ish-anëtar i Respektuar i këshillit kombëtar, postuar semite komentet në Facebook dhe u përjashtua për komentet e tij në shtator të vitit 2010. Këshilltari shaka me prerjen jashtë një Hebre personi sidelocks dhe marrjen e tyre kippah. Ai gjithashtu shkroi për Judenjtë, "Këtu është një qindarkë të shkojnë e vënë atë në bankë dhe [ju] vetëm mund të marrë një kile pas dhjetë vjet interesit!". Respektimi i Partisë deklaroi se "pikëpamjet e tilla janë dukshëm i papajtueshëm me anëtarësia e partisë".[143][144]

Në vitin 2011 Karol Shpatat, të Harkut, kryetare e Respekt të Partisë në Tower Hamlets, ishte dënuar për një rend publik të veprës pas një altercation me një Hebre kundër-protestues, Harvey Garfield, në një protestë në brendësi të një Covent Garden Tesco Metro supermarket. Ajo ishte supozuar që të kanë goditur atë në fytyrë, smacking jashtë tij syze, ndërkohë që ai po e mbronte Izraelite mallrave nga potencialisht duke u dëmtuar.[145] Një ankesë të mëvonshme në dhjetor të pastruar e saj e veprës. Shpatat e' ekipit të mbrojtjes pohoi Garfield kishte ngacmuar dhe të frikësuar kur Shpatat brenda në supermarket, dhe pretendojnë se ai e kishte quajtur atë "Naziste", një" fishwife" dhe "terrorist". Regjistruesi vendosur që Garfield kishte ndjekur Shpatat brenda Tesco dhe se ajo kishte kërkuar që ai të tërhiqet. Regjistruesi nuk mund të përcaktojë se si Garfield është syzet kishte rënë bazuar në të ruajtur pamjet, dhe lejohet ankesa.[146] Shpatat e kishte më herët përshkruar Zionists si "cockroaches ... bugs [për të cilat] duhet të jenë shkeli out" dhe në një tjetër tubim, Shpatat i kishte thënë një Hebre protestues të "shkojnë prapa në Rusi".[147]

Pas Naz Kahn emërimit si Lidhje e grave zyrtari i Bredford në tetor të vitit 2012, doli se Kahn e kishte komentuar kohët e fundit në Facebook se "i mësimdhënësve të historisë në shkollën tonë", ishin dhe janë "të parë për të filluar njërëz ne dhe fëmijët tanë në të menduarit e djalë i keq ishte Hitleri. Çfarë kanë Judenjtë bërë të mira në këtë botë??"[148] David Aaronovitch në Hebre Kronika shkroi: "'Çfarë kanë Judenjtë bërë të mira në këtë botë?' qartë 'do të thotë" Judenjtë I vetëm i keq". Judenjtë nuk kam vuajtur sa më shumë që ata thonë që kanë, por për aq sa ata kanë vuajtur fajin e ka vetë fajin dhe, në çdo rast, ata kanë shkuar për të shkaktoj dëme të barabartë ose më të vuajtur për të tjerët. Kjo është 'Judenjve' si një grup, nuk 'shumë Judenjve', 'disa Judenjve' ose 'pak Judenjve.'"[149] Ron mek-kei, Galloway është zëdhënës, tha Kahn komentet e kishin qenë të shkruara pak kohë para se ajo u bashkua me Respekt, në një "jozyrtare site" (Respekti i Bredford Facebook faqe), dhe se ajo "tani thellësisht keqardhje dhe repudiates se të postimi."

E fundit formal lider i Respektuar, George Galloway, ka qenë i akuzuar nga The Guardian gazetar Hadley Freeman të pasurit", tha dhe për të bërë gjërat që kalojnë kufirin nga anti-Izraelit të semite". Ai është kërcënuar se do të padisë e saj për komentet e bëra në Twitter, në shkurt të vitit 2015, edhe pse tweet kishte tashmë janë fshirë.[150] Saj tweet ndjekur Pyetja Kohë George Galloway në Finchley polemika, një numër i BBC debatit politik në seri në të cilën Freeman është Kujdestari koleg Jonathan Freedland kishte gjithashtu u shfaq dhe e bëri të ngjashme në lidhje me deklaratat Galloway e sjelljes.

Galloway është mbështetje për Hizbollah dhe Hamasit, refuzimin e tij për të debatuar me Izraelite Judenjtë; e tij dhe miratimin e Gilad Atzmon, dhe deklarata e tij Bredford si një "Izraelite-zone e lirë" janë ndër çështjet të cilat kanë çuar në qëndrimet e politikan mendohet të dyshuar.[151]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Respekt Partia e rezultatit të zgjedhjeve

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ford & Goodwin 2014, f. 238.
 2. ^ Benedek 2007, f. 154; Clark 2012, f. 112.
 3. ^ Ali, Tariq (31 mars 2012). "George Galloway's Respect could help Britain to break the political impasse". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Benedek 2007, f. 153.
 5. ^ a b c d e f g h i j k l Benedek 2007, f. 155.
 6. ^ a b c Karagiannis 2012, f. 209.
 7. ^ a b c d Driver 2011, f. 158.
 8. ^ a b c d e Clark 2012, f. 112.
 9. ^ a b c d e f Benedek 2007, f. 154.
 10. ^ Benedek 2007, ff. 154, 155.
 11. ^ Benedek 2007, ff. 153, 154.
 12. ^ a b c d Benedek 2007, f. 156.
 13. ^ a b c Benedek 2007, f. 157.
 14. ^ "Arab World". Respect Party. Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2018. Marrë më 3 prill 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Das, Shamik (15 nëntor 2012). "Yvonne Ridley: Says Zionists should be "hunted down"; 'loathes' Israel; supports Hamas…". Left Foot Forward. Marrë më 3 prill 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Rob Williams "'I don't debate with Israelis': George Galloway accused of racism after walking out of Middle East debate at Oxford" Arkivuar 24 shkurt 2013 tek Wayback Machine, The Independent, 21 February 2013
 17. ^ Warren Murray and Sam Jones "George Galloway refuses to debate with Israeli student at Oxford", The Guardian, 21 February 2013; retrieved 21 February 2013.
 18. ^ "British lawmaker Galloway called 'racist' for quitting debate with Israeli", jta.org, 21 February 2013.
 19. ^ a b c d e f g Peace 2013a, f. 406.
 20. ^ a b c d e f g h i Peace 2013a, f. 407.
 21. ^ Benedek 2007, f. 160; Driver 2011, f. 158; Peace 2013a, f. 407.
 22. ^ Adams, Tim (25 prill 2004). "'I've committed many sins'". The Observer. Marrë më 4 prill 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ a b Benedek 2007, f. 159.
 24. ^ Nick Cohen "Saddam's very own party", New Statesman, 7 June 2004
 25. ^ Peace 2013a, ff. 407–408.
 26. ^ Matthew Tempest "Monbiot quits Respect over threat to Greens", The Guardian, 17 February 2004
 27. ^ "Greens regret attack by Galloway/SWP "Respect" party". 2004. Arkivuar nga origjinali më 13 prill 2007. Marrë më 23 prill 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ a b c d Peace 2013a, f. 408.
 29. ^ "Respect hope for election success". BBC News. 8 qershor 2004. Marrë më 23 prill 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ German, Lindsey (18 qershor 2004). "Respect where it's due". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Peace 2013a, ff. 408–409.
 32. ^ a b c d e f g Peace 2013a, f. 409.
 33. ^ White, Michael (21 maj 2004). "Galloway's team demands respect". The Guardian. Marrë më 3 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Watt, Nicholas (31 korrik 2004). "Respect wins seat in London borough". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Mulholland, Hélène (30 korrik 2004). "Anti-war coalition wins council seat". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Driver 2011, f. 158; Peace 2013a, ff. 409–410.
 37. ^ Aronovitch, David (25 qershor 2005). "How did the far Left manage to slip into bed with the Jew-hating Right?". The Times. London. Marrë më 27 shkurt 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Benedek 2007, f. 159; Peace 2013a, f. 415.
 39. ^ Patrick Barkham "MP accuses Galloway backers of anti-semitism", The Guardian, 12 April 2005
 40. ^ Driver 2011, f. 158; Peace 2013a, f. 410.
 41. ^ Peace 2013a, f. 405.
 42. ^ a b c d e f g h i j Peace 2013a, f. 410.
 43. ^ Aitkenhead, Decca (29 prill 2016). "George Galloway: 'I believe that on judgment day, people have to answer for what they did'". The Guardian. Marrë më 19 dhjetor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Mulholland, Hélène (10 prill 2006). "Galloway: 'Roasting' Iraqis keeps British pensioners cold". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Clark 2012, f. 112; Peace 2013a, f. 410.
 46. ^ Galloway, George (9 maj 2006). "Rescuing something labour from the wreckage". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ "Local elections: Tower Hamlets". BBC News. 5 maj 2006. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Manning, Luke (5 maj 2006). "The battle for Tower Hamlets". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ Harris, John (24 prill 2012). "Respect's Salma Yaqoob: 'Labour has gone a bit mad since Bradford West'". The Guardian. Marrë më 4 prill 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 50. ^ Tate, David (6 maj 2006). "What is the point of Respect?". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ Benedek 2007, f. 155; Peace 2013a, f. 410.
 52. ^ Peace 2013a, ff. 410–411.
 53. ^ a b c d e f Peace 2013a, f. 411.
 54. ^ Galloway slams own Respect party Arkivuar 5 nëntor 2007 tek Wayback Machine Error in webarchive template: Check |url= value. Empty. , The Muslim Weekly, 14 September 2007
 55. ^ Ryan, Rosalind (29 tetor 2007). "Respect councillors resign the whip". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ Peace 2013a, ff. 411, 412.
 57. ^ Peace 2013a, ff. 411–412.
 58. ^ a b c d e f g h i j Peace 2013a, f. 412.
 59. ^ Chris Harman (2008). "The Crisis in Respect". International Socialism. Marrë më 15 janar 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Wainwright, Hilary (16 nëntor 2007). "Any Respect left?". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. And to be honest, although I was impressed by Galloway's oratorical skills, my feminism, my instinctive dislike of leaderism and my aghast observations of the Scargill and then the Sheridan debacles made me wary of an organisation that depended so much on a hero. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Alex Nunns "Car crash on the left" Arkivuar 20 nëntor 2018 tek Wayback Machine, Red Pepper, December 2007.
 62. ^ "Electoral Commission" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 dhjetor 2008. Marrë më 23 prill 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ Clark 2012, f. 113.
 64. ^ a b Driver 2011, f. 160.
 65. ^ "Greater London Authority:Assembly list candidates". UK polling report. 2008. Arkivuar nga origjinali më 20 shkurt 2016. Marrë më 9 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ "Respect – First thoughts on the elections". Respectrenewal.org. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2012. Marrë më 23 prill 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ Driver 2011, f. 160; Peace 2013a, f. 412.
 68. ^ a b c Peace 2013a, f. 413.
 69. ^ Peace 2013a, ff. 412–413.
 70. ^ a b c d Peace 2013a, f. 414.
 71. ^ "Election results Birmingham Hall Green". BBC News. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ the RESPECT party. "the RESPECT party". Voterespect.org. Arkivuar nga origjinali më 28 korrik 2011. Marrë më 18 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ Searle, Clive. "VOTE RESPECT: After the election – some thoughts and some thanks:". Respect. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2010. Marrë më 14 maj 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 74. ^ "Greens back Kay Phillips, Respect". Manchester Evening News. 28 prill 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 75. ^ "Abjol Miah Elected National Chair of Respect", East London News, 21 January 2011.
 76. ^ a b c Peace 2013a, f. 420.
 77. ^ "Scottish election: Salmond victorious after party's win". BBC News. 6 maj 2011. Marrë më 3 prill 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 78. ^ "Election 2011 – Scotland – Glasgow". BBC News. 8 maj 2011. Marrë më 3 prill 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 79. ^ Peace 2013a, f. 421.
 80. ^ Former MP George Galloway to stand in Bradford West BBC News
 81. ^ Dolores Cowburn (1 mars 2012). "Bradford MP Marsha Singh to quit". Bradford Telegraph & Argus. Marrë më 1 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ Gilligan, Andrew (30 mars 2012). "A runaway victory for George Galloway – and all praise to Allah". The Daily Telegraph. London. Marrë më 4 prill 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ Andrew Gilligan "Fundamentalist liar loses another complaint against us" Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine, Daily Telegraph, 12 October 2010
 84. ^ Andy McSmith "Andy McSmith's Diary: Respect MP George Galloway needs to work on his swing" Arkivuar 15 dhjetor 2018 tek Wayback Machine, The Independent, 26 March 2015
 85. ^ Andrew Woodcock "Respect chief Salma Yaqoob quits over George Galloway rape row" Arkivuar 3 gusht 2018 tek Wayback Machine, The Independent, 12 September 2012
 86. ^ Hill 2016, f. 136.
 87. ^ Aida Edemariam "Respect's Salma Yaqoob: 'Why I quit'", The Guardian, 22 September 2015
 88. ^ Helen Pidd "George Galloway: is Bradford losing respect for its maverick MP?", The Guardian, 14 October 2012
 89. ^ Pidd, Helen (7 dhjetor 2012). "Respect party loses second leader in three months". The Guardian. Marrë më 4 mars 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 90. ^ "Galloway Rape Remark: Respect Candidate Quits", Sky News, 4 September 2012
 91. ^ "Yvonne Ridley Respect candidate in Rotherham election", BBC News, 12 November 2012
 92. ^ "Rotherham by-election: Sarah Champion holds Labour seat". BBC News. 30 nëntor 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 93. ^ "Respect party harassment claim by Bradford East MP David Ward". BBC News. 4 maj 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 94. ^ Marcus Dysch "Galloway in bid for Boris’s job?" Arkivuar 25 shkurt 2021 tek Wayback Machine, The Jewish Chronicle, 13 June 2013
 95. ^ Dolores Cowburn "George Galloway: 'I could stand for Mayor of London'", Telegraph & Argus, 10 August 2013
 96. ^ "Bradford councillors resign from Respect party", BBC News, 15 August 2013
 97. ^ Helen Pidd "George Galloway urged to resign as MP if he wants to be London mayor", The Guardian, 13 August 2013.
 98. ^ PA "George Galloway's ex-secretary gets conditional discharge for data breaches", theguardian.com, 31 July 2014.
 99. ^ Andrew Robinson "No respect as Bradford councillors quit Galloway’s party", Yorkshire Post, 25 October 2013.
 100. ^ "Bradford Respect councillors resign in George Galloway row", BBC News, 25 October 2013
 101. ^ Helen Pidd "Respect councillors in Bradford resign en masse", theguardian.com, 25 October 2013.
 102. ^ Helen Pidd "Labour gains control of Bradford as Respect fails", theguardian.com (blog), 23 May 2014
 103. ^ "Vote 2014". BBC News. 22 maj 2014. Marrë më 5 shkurt 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 104. ^ a b c Hill 2016, f. 137.
 105. ^ Rob Lowson, "Four Bradford councillors rejoin Respect", Bradford Telegraph & Argus, 29 March 2015.
  - Claire Wilde, "Sitting Bradford councillor defects from Labour party to Respect", Bradford Telegraph & Argus, 27 March 2015.
  - Helen Pidd, "Four Bradford councillors rejoin George Galloway's Respect party", The Guardian, 31 March 2015.
 106. ^ "Councillor announces his defection", Bradford Telegraph & Argus, 14 April 2015.
 107. ^ Wilde, Claire (23 korrik 2015). "Bradford Councillors make U-turn on re-joining Respect party". Bradford Telegraph & Argus. Marrë më 1 janar 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 108. ^ "UK General Election 2015 candidates: Other candidates" Arkivuar 28 shtator 2018 tek Wayback Machine, Political Resources.net
 109. ^ "I want Ed Miliband to be PM, says Labour outcast George Galloway". London Evening Standard. 24 prill 2013. Marrë më 11 mars 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 110. ^ "Election 2015: Bradford West", BBC News; accessed October 3, 2016.
 111. ^ Gilligan, Andrew (19 dhjetor 2015). "Labour moderates fighting to stop leading Stop the War activist joining the party". The Telegraph. Marrë më 31 dhjetor 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 112. ^ Hill 2016, f. 135.
 113. ^ Hill 2016, f. 140.
 114. ^ Hill 2016, f. 139.
 115. ^ "London Elections 2016, Candidates & Results". 7 maj 2016. Marrë më 7 maj 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 116. ^ Staff (6 maj 2016). "Local election results 2016: Bradford". Yorkshire Post. Marrë më 1 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 117. ^ "Registration summary". Electoral Commission. 18 gusht 2016. Marrë më 20 gusht 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 118. ^ Fenton, Siobhan (21 gusht 2016). "George Galloway's Respect Party deregisters, prompting speculation politician may rejoin Labour". The Independent. Marrë më 21 gusht 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 119. ^ a b c Peace 2013a, f. 415.
 120. ^ Driver 2011, f. 159; Peace 2013a, f. 417; Ford & Goodwin 2014, f. 238.
 121. ^ Briggs 2007, f. 94.
 122. ^ Driver 2011, f. 159.
 123. ^ Peace 2013a, ff. 415–17.
 124. ^ Peace 2013a, ff. 415–16.
 125. ^ Peace 2013a, ff. 418–419.
 126. ^ a b Peace 2013a, f. 419.
 127. ^ Andrew Gilligan "'Britain's Islamic republic': full transcript of Channel 4 Dispatches programme on Lutfur Rahman, the IFE and Tower Hamlets" Arkivuar 17 mars 2016 tek Wayback Machine, Daily Telegraph, 22 October 2010.
 128. ^ Andrew Gilligan "The Islamic Forum of Europe becomes a three-time loser in the complaint stakes" Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine, Daily Telegraph, 19 October 2011.
 129. ^ Peace 2013a, ff. 405–406.
 130. ^ Ford & Goodwin 2014, f. 240.
 131. ^ Benedek 2007, f. 158.
 132. ^ Michael Gove, Celsius 7/7 p118, 2006
 133. ^ "The Founding Declaration of Respect – the Unity Coalition". Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2007. Marrë më 23 prill 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 134. ^ Benjamin Cohen (21 shkurt 2006). ""What was the right answer for the question?" George Galloway and gay rights". Pink News. Marrë më 23 prill 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 135. ^ "Respect National Conference 2005". respectcoalition.org. Respect. 21 nëntor 2005. Arkivuar nga origjinali më 17 shkurt 2006. Marrë më 4 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 136. ^ Looking at the figures of political donations to Respect of £15457 is the second highest after Mrs J Turner "Non cash donations to Respect – The Unity Coalition". Electoral Commission. 2008. Arkivuar nga origjinali më 15 prill 2008. Marrë më 4 maj 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 137. ^ "Islamic Party of Britain page for Dr Mohammad's membership of the party". Islamic Party of Britain. Marrë më 4 maj 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 138. ^ "GALLOWAY'S PARTY FACES 'CASH FOR POWER' QUESTIONS: Senior Respect leader is spokesperson for Islamist party that backs the death penalty for gays and lesbians". 2005. Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2007. Marrë më 23 prill 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 139. ^ Muir, Hugh (25 nëntor 2005). "Gay group tells Galloway to cut ties with donor". The Guardian. London, UK. Marrë më 23 prill 2007. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 140. ^ "Debate: combating homophobia". Socialist Worker Online. Arkivuar nga origjinali më 29 qershor 2012. Marrë më 23 prill 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 141. ^ GW (19 janar 2006). "Galloway activist urges: assault Tatchell". Indymedia. Marrë më 23 prill 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 142. ^ "Muslim "homophobe" backs Tatchell's bid to be MP". GScene. 23 tetor 2009. Arkivuar nga origjinali më 11 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 143. ^ Lipman, Jennifer (28 shtator 2010). "Respect expels 'antisemitic' Tower Hamlets candidate". The Jewish Chronicle. Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2012. Marrë më 27 tetor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 144. ^ Hill, Dave (29 shtator 2010). "Tower Hamlets: ineptitude and nastiness marr Lutfur Rahman campaign". The Guardian. Marrë më 2 prill 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 145. ^ Marcus Dysch "Tower Hamlets Respect chair guilty of assault at Tesco demo" Arkivuar 24 shkurt 2021 tek Wayback Machine, The Jewish Chronicle, 2 February 2012
 146. ^ Marcus Dysch "Anti-Israel activist Carole Swords wins appeal" Arkivuar 24 shkurt 2021 tek Wayback Machine, The Jewish Chronicle, 6 December 2012
 147. ^ Jonny Paul (4 shkurt 2012). "Anti-Israel activist convicted for attacking Jewish man". Jerusalem Post. Marrë më 27 tetor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 148. ^ Jennifer Lipman "Respect activist: was Hitler the bad guy?" Arkivuar 8 shkurt 2019 tek Wayback Machine, The Jewish Chronicle, 25 October 2012. When she re-emerged in 2017, Naz Kahn was known as Nasreen Khan, see "Shortlisted Little Horton candidate and former Respect activist Nasreen Khan says remarks she made five years ago were 'unacceptable'". Telegraph & Argus. Bradford. 9 nëntor 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 149. ^ David Aaronovitch "The everyday language of hate" Arkivuar 25 shkurt 2021 tek Wayback Machine, The Jewish Chronicle, 4 November 2012
 150. ^ Cohen, Benjamin (12 shkurt 2015). "Anti-Zionist British Parliamentarian George Galloway Launches Legal Action Against Journalist's 'Antisemite' Tweet". The Algemeiner. Marrë më 1 janar 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 151. ^ "British MP George Galloway Declares His City 'Israeli-Free'". Israel National News. 8 korrik 2014. Marrë më 1 janar 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për lexim të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]