Pascal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në informatikë, Pascal është një gjuhë programimi e krijuar nga Niklaus Wirth.

Paskali është i bazuar në ALGOL gjuhën dhe ishte emëruar në nder të matematikan dhe filozof frëngjisht Blaise Pascal, shpiku makinën e parë llogaritjes automatike.

Wirth ishte një profesor i planifikimit dhe ndjeu mungesën e një gjuhë programimi e vërtetë të përshtatshme për mësimdhënie dhe ishte e pajisur me strukturat e të dhënave të përparuara. THEMELORE, e krijuar në vitin 1964, ajo ishte e lehtë për të mësuar, por nuk kishte struktura të avancuar të dhënave dhe sigurisht nuk inkurajohet në të gjitha për të analizuar problem që duhet zgjidhur para se të shkruar kodin. Prandaj, Pascal Wirth krijuar nga zeroja, futur gjuhën në konceptin e programimit të strukturuar.

Zbatimi i parë i gjuhës u bë operative në vitin 1970, por nuk arriti në një përhapje të ndershme në fushën e industrisë në 1973 me publikimin e tekstit : "Manuali dhe Paskal User Report". Ky është tekst standard referimi për gjuhën.

TeX dhe shumica e versioneve të hershme e sistemit operativ Macintosh ishin të shkruar në Pascal.

Si një gjuhë të projektuar për përdoruesit e papërvojë, shpesh hartuesit Pascal kanë një qëndrim ndaj nënës programues, duke pranuar se çdo parregullsi në kodin e shkruar është një gabim, që bothered 'ekspertët. Në kthim, gjuha është i plotë dhe i fuqishëm, dhe mbi të gjitha fillimit të arsimit për të miratuar një stil të mirë dhe programimi për të analizuar problemin plotësisht përpara se të shkruani kodin, duke bërë programet e Paskal qarta dhe më të lehtë për të lexoj.

Duke marrë parasysh përhapjen në shkolla, ata janë krijuar versione të objekteve, të tilla si Turbo Pascal dhe Object Pascal (të përdorura në zhvillimin e mjedisit Borland Delphi).