Pasojat e ngrohja globale në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ngrohja globale është rritja e temperaturës mesatare afër sipërfaqes te Tokës dhe oqeaneve qe nga gjysma e shekullit te 20-te e ne vazhdim. Temperatura e globit është rritur me 0,74 ± 0,18 °C gjate 100 vjetëve deri ne fund te vitit 2005. Grupi Ndërqeveritar i ndryshimit te klimës (IPCC) konkludoi qe rritja e temperaturës qysh ne mes te shekullit te 20-te është rezultat i rritjes se koncentrimit te gazit te efektit serre. Fenomeni natyral i tille si variacioni diellor dhe vullkanet kishin një efekt te vogël ngrohjeje nga kohet para industriale te viteve 1950 dhe një efekt te vogël freskues nga viti 1950 e ne vazhdim. Këto konkluzione baze kane qene konstatuar nga te paktën 30 shoqata shkencëtaresh dhe akademi shkencash duke përfshire te gjithë akademitë kombëtare te shkencës ne shumicën e vendeve te industrializuara. Ndërsa individë shkencëtare kane theksuar mos aprovimin me këto gjetje, shumica dërmuese e shkencëtareve punuan mbi marrëveshjen e ndryshimit te klimës mbi bazën e konkluzioneve kryesore te IPCC.