Pastërtia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pastërtia është gjendje e të qenit i pastër dhe i lirë nga mikrobet, papastërtitë, plehrat, apo mbeturinat, dhe zakon i arritjes dhe ruajtjes së asaj gjendje. Pastërtia shpesh arrihet përmes pastrimit. Pastërtia është një cilësi e mirë, siç tregohet nga aforizmi: "Pastërtia është pranë Perëndishmërisë", [1] dhe mund të konsiderohet se kontribuon në idealet e tjera siç janë 'shëndeti' dhe 'bukuria'.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke theksuar një procedurë të vazhdueshme ose një grup zakonesh me qëllim të mirëmbajtjes dhe parandalimit, koncepti i pastërtisë ndryshon nga dëlirësia, e cila është një gjendje fizike, morale ose rituale e lirisë nga ndotësit. Ndërsa pastërtia është zakonisht një cilësi e një individi ose e një lënde, pastërtia ka një dimension shoqëror, ose nënkupton një sistem ndërveprimesh. [2] "Pastërtia", e vëzhguar nga Jacob Burckhardt, "është e domosdoshme për nocionin tonë modern të përsosmërisë shoqërore." [3] Për një familje ose vend pune mund të thuhet se tregon pastërti, por jo edhe dëlirësi të rregullt; pastërtia gjithashtu do të ishte një karakteristikë e njerëzve që ruajnë pastërtinë ose parandalojnë ndotjen.

Në një nivel praktik, pastërtia lidhet me higjienën dhe parandalimin e sëmundjeve. Larja është një mënyrë për të arritur pastërtinë fizike, zakonisht me ujë dhe shpesh me një lloj sapuni ose pastruesi. Procedurat e pastrimit kanë një rëndësi të madhe në shumë forma të prodhimit.

Si pohim i epërsisë morale ose respektimit, pastërtia ka luajtur një rol të madh në ngritjen e vlerave kulturore në lidhje me klasën shoqërore, humanizmin dhe imperializmin kulturor . [4]

Pastërtia është e lidhur me higjienën e duhur. Një person për të cilin thuhet se është i pastër zakonisht përshkruan dhe paraqet pastërtinë.

Higjiena[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga teoria e mikrobit të sëmundjes, pastërtia ka kuptuar një përpjekje për të hequr mikrobet dhe materialet e tjera të rrezikshme. Një reagim ndaj një dëshire të tepruar për një mjedis pa mikrobe filloi të ndodhte rreth vitit 1989, kur David Strachan nxori "hipotezën e higjienës" në British Medical Journal . Në thelb, kjo hipotezë mendon se mikrobet mjedisore luajnë një rol të dobishëm në zhvillimin e sistemit imunitar; sa më pak mikrobe ndaj të cilëve njerëzit janë të ekspozuar në fëmijërinë e hershme, aq më shumë ka të ngjarë që ata të pësojnë probleme shëndetësore jo vetëm në fëmijëri por edhe si të rritur. Vlerësimi i pastërtisë, pra, ka një dimension shoqëror dhe kulturor përtej kërkesave të higjienës për qëllime praktike.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Suellen Hoy, Chasing Dirt: The American Pursuit of Cleanliness (Oxford University Press, 1995), p. 3.
  2. ^ Elizabeth Shove, Comfort, Cleanliness, and Convenience: The Social Organization of Normality (Berg, 2003), p. 80.
  3. ^ Jacob Burckhardt, The Civilization of the Renaissance in Italy, as quoted by Douglas Blow, The Culture of Cleanliness in Renaissance Italy (Cornell University Press, 2006), p. 1.
  4. ^ Kathleen M. Brown, Foul Bodies: Cleanliness in Early America (Yale University Press, 2009), p. 327; Iris Marion Young, "The Scaling of Bodies and the Politics of Identity," as excerpted in From Modernism to Postmodernism: An Anthology, edited by Lawrence E. Cahoone (Blackwell, 2003, 2nd ed.), p. 372; Nancy Cook, Gender, Identity, and Imperialism: Women Development Workers in Pakistan (Macmillan, 2007), p. 141.