Patxi Xabier Lezama Perier

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Patxi Xabier Lezama Perier Skeda:Patxi Xabier Lezama Perier.jpg
Lindi me: 20 qershor 1967
Lindi në: Bilbao, España
Kombësia: Spanjisht
Profesioni: Skulptor, Shkrimtare
Zhanri: Surrealist

Patxi Xabier Lezama Perier,(20 qershor 1967) ishte një artist surrealist, skulptor dhe Shkrimtar. Ai lindi në Bilbao.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga përfaqësuesit e gjallë të artistëve të skenës Baske. Krijuesi Biscayan i cili është pjesë e brezit të skulptorëve baskë që kanë lindur dhe rritur me magjinë e mitologjisë.

Puna e artistit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Puna e artistit përqendrohet kryesisht në skulpturën mitologjike baske. Edhe pse ai është i njohur për punën e tij në skulpturë, ai u dallua në sferën kulturore baske për punën e tij të larmishme në disa fusha të ndryshme, nga skulptura në letërsi dhe dizajn, si dhe krijimi. Si mjeshtrat e vjetër të rrymës më të njohur të artit bask, surrealizmi e dallon atë nga ata të shënuar nga abstraksioni dhe skematizmi gjeometrik. Ai lindi në një qytet të njohur për kulturën e tij popullore dhe mbi të gjitha për mitologjinë e tij, ku bestytnitë e mbinatyrshme të magjistarëve dhe magjive ishin të përhapura, duke riinterpretuar botën mitologjike të Baskeve përmes artit të skulpturës, transmetimit dhe supozimit të sistemeve të vlerave që shkojnë më tej përtej pamjes, nga një këndvështrim historik dhe kulturor i një trashëgimie antike mitologjike të së kaluarës që u transmeton brezave të ardhshëm. Në përgjithësi, stili i Patxi Lezama ka evoluar, mbi dyzet vjet, ai përfaqëson mitologjinë në një mënyrë tjetër, sikur të ishte marrë në një nivel të nënndërgjegjeshëm njerëzor, ku rregullat zhduken. Hekuri i farkëtuar dhe guri është materiali që ai përdor, por mbi të gjitha druri i ricikluar nga fermat e vjetra të fermave ose baselet, një material që ai e rikuperon dhe e shndërron në vepra unike dhe ekskluzive me veçori specifike etnike-kulturore. Ai ka shfaqur punën e tij në ekspozita kombëtare dhe ndërkombëtare, duke e vendosur atë si një referencë të rëndësishme në botën e mitologjisë Baske. Ndër disa nga ekspozitat e shumta ku është ekspozuar vepra e tij është Nju Jorku i organizuar nga Galeria Spanjolle e Shoqërisë Benevolent.

Letërsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Euskal Mitologia / Akademia Mbretërore e Gjuhës Baske (Euskaltzaindia).
  • Mitología Vasca / Biblioteka Kombëtare e Spanjës.
  • Basque Mythology / Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë.
  • Baskische Mythologie / Biblioteka Kombëtare e Gjermanisë.
  • 日本ことわざ / Biblioteka Kombëtare e Japonisë.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • [1] Biblioteka e Kongresit të Shteteve të Bashkuara