Jump to content

Pedagogjia progresive

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pedagogjia progresive (anglisht: Progressive education, frëngjisht: 'Éducation nouvelle', gjermanisht: Reformpädagogik, spanjisht: 'Pedagogía progresista') është një lëvizje e gjerë pedagogjike e cila u paraqit në fund të shekullit XIX dhe ka vazhduar në forma të ndryshme deri më sot. Në kuadër të saj dallohen një varg rrymash dhe drejtimesh pedagogjike reformiste. Emërtimi, progresive (reformiste) tregon për dallimet të cilat ajo i ka me pedagogjinë, shkollën dhe arsimin tradicional euro-amerikan, planprogramet dhe kurrikulën e tyre, të rrënjosura thellë në përgatitjen klasike universitare të shekullit XIX. Nga ana tjetër, pedagogjia, shkolla dhe edukata progresive e reformiste, rrënjët e tyre teorike i gjejnë në përvojën e tashme arsimore, edukative dhe shoqërore. [1] [2] [3] [4]

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karakteristikat themelore të drejtimeve dhe rrymave progresive dhe reformiste pedagogjike në vija të përgjithshme janë këto:

 • Theksimi i të mësuarit përmes veprimit – "duart në projekte," të mësuarit ekspeditiv, përjetimi i të mësuarit
 • Kurrikula të integruara dhe të përqendruara në njësi tematike
 • Integrimi i ndërmarrësisë në arsim
 • Fokusimi i fuqishëm në zgjidhjen e problemeve dhe të menduarit kritik
 • Puna në grupe dhe zhvillimi i shkathtësive sociale
 • Të kuptuarit dhe veprimi si qëllime të të mësuarit në krahasim me të mësuarit përmendësh
 • Projekte të përbashkëta dhe bashkëpunuese të të mësuarit
 • Edukimi për përgjegjësi shoqërore dhe demokraci
 • Personalizim i lartë i të mësuarit për çdo individ 
 • Integrimi i shërbimit të komunitetit dhe projekteve të shërbimit të të mësuarit në programin e përditshëm
 • Përzgjedhja e përmbajtjes së lëndës, duke hulumtuar se çfarë aftësish do të jenë të nevojshme në të ardhmen e shoqërisë
 • Fokusimi në burime të ndryshme mësimore e jo vetëm në tekste shkollore
 • Theksimi i të mësuarit gjatë gjithë jetës dhe aftësive sociale
 • Kontrollimi përmes vlerësimit të projekteve të fëmijëve 

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bernstein, Richard J. "John Dewey," Encyclopedia of Philosophy, New York: Macmillan, 1967, 380-385
 • Brehony, Kevin J. (2001). "From the particular to the general, the continuous to the discontinuous: progressive education revisited". History of Education. 30 (5): 413–432. doi:10.1080/00467600110064717. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bruner, Jerome. The Process of Education (New York: Random House, 1960)
 • Bruner, Jerome. The Relevance of Education (New York: Norton, 1971)
 • Cappel, Constance, Utopian Colleges, New York: Peter Lang, 1999.
 • Cohen, Ronald D., and Raymond A. Mohl. The paradox of progressive education: The Gary Plan and urban schooling (1979)
 • Cremin, Lawrence. The Transformation of the School: Progressivism in American Education, 1876–1957 (New York: Knopf, 1962); The standard scholarly history
 • Dewey, John. Experience and Education, Delta Pi, New York, 1938, ISBN 0-684-83828-1
 • Dewey, John. Dewey on Education, edited by Martin Dworkin. New York: Teachers college Press, 1959
 • Dewey, John. Democracy and Education. (New York: Free Press, 1944.)
 • Dewey, John. Experience and Nature. (New York: Dover, 1958.)
 • Fallace, Thomas. Race and the Origins of Progressive Education, 1880–1929 (2015)
 • Knoester, Matthew. Democratic Education in Practice: Inside the Mission Hill School. New York: Teachers College Press, 2012.
 • Kohn, Alfie. The Case Against Standardized Testing (Portsmouth, NH: Heinemann, 2000)
 • Kohn, Alfie. The Schools Our Children Deserve (New York: Houghton Mifflin, 1999)
 • Mager, Robert F. Preparing Behavioral Objectives (Atlanta: Center for Effective Instruction, 1969)
 • Ravitch, Dianne. Left Back: A Century of Battles over School Reform (New York, Simon and Schuster, 2000)
 • Snyder, Jeffrey Aaron. "Progressive Education in Black and White: Rereading Carter G. Woodson's Miseducation of the Negro." History of Education Quarterly 55#3 (2015): 273-293.
 • Sutinen, Ari. "Social Reconstructionist Philosophy of Education and George S. Counts-observations on the ideology of indoctrination in socio-critical educational thinking." International Journal of Progressive Education 10#1 (2014).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "The Progressive Education Movement: Is it Still a Factor in Today's Schools?". Rowman & Littlefield. Marrë më 2013-06-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "A Brief Overview of Progressive Education". Marrë më 2017-04-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "International Journal of Progressive Education". Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2020. Marrë më 2017-04-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Frederick P. Sperounis (1980). The limits of progressive school reform in the 1970's: a case study. University Press of America. fq. 2. ISBN 978-0-8191-1031-2. Marrë më 4 qershor 2013. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)